UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Just nu är Prick prickigare än han brukar, och varm och trött och väldigt törstig. Fläck läser i en läkarbok och förstår att de där extra prickarna som Prick har på magen nog är en sjukdom som heter vattkoppor. Efter ett tag mår Prick bättre, men då har Fläck blivit prickig! Del 3 av 6. UR.
Räkna med räkneaporna från "Livet i Mattelandet"! Räkneaporna presenterar tre uträkningar, men svaret dröjer. Du får möjlighet att svara innan aporna ger den rätta lösningen. Det handlar om addition. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 9 av 30. UR.
Hur gör man när man börjar bråka om en sak som båda vill ha? Bästa kompisarna Dante och Lea berättar om hur det var när Lea vann Dantes favoritkula och Dante anklagade henne för att vara en fuskare. UR.
Många som nått pensionsålder har nog tänkt på att flytta utomlands. För vissa stannar det vid en fundering, för andra vid en ouppfylld dröm. Men sedan finns de som gör slag i saken, som Stigge och Birgitta som idag har blivit bofasta pensionärer i Spanien. Men hur går det till? Del 9 av 20. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Mängder av våtmarker har torrlagts i Sverige, men nu återskapas de som aldrig förr och det gynnar oss alla. Naturvårdsbiolog Morgan Johansson förklarar. UR.
Elisabet Mellroth och Jesper Boesen berättar om hur det kan kännas att vara särskilt begåvad i en klass och på vilka sätt skolan kan stötta dessa barn och elever. UR.
Day a week school är ett utbildningsprogram för högpresterande och särskilt begåvade elever i Holland. Jaap Verouden berättar om hur undervisningen fungerar. UR.
Björn Runow är även känd som "MatteBjörn" på Youtube där han lägger upp mattetips för elever från årskurs sju upp till algebra för högskolan. UR.
Carole Gobeil har rest över hela världen under sina drygt 40 år i resebranschen. Nu tar hon med en grupp damer på paddling i norra Ontario. Under expeditionen tar Carole chansen att dela med sig av ett ögonblick hon har väntat på i nästan 20 år. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 4 av 10. UR.
Seriestart. Vad är gymnastik? Hur ser det ut i en gymnastiksal och vad får man göra där? Vi följer med Tilde till hennes förskola där de har röris - en sorts gympa till musik. Sedan hälsar vi på i skolan där hon ska börja i efter sommaren. Del 1 av 6. UR.
Att sopa bort sand ute på gården är nödvändigt, och det blir fint! Barnen sopar energiskt bort all sand själva. Del 11 av 13. UR.
Tripp och Trapp trollar fram regn och en båge. Vad händer när de två sätts ihop? Stenarna gissar och ljudar. Det blir en regnbåge. Stenarna sjunger en sång om en regnbåge i en kohage. Del 4 av 10. UR.
I norra Chile besöker vi observatoriet där man upptäckte fenomenet mörk energi, och tar en titt på bygget av ett av väldens mest avancerade teleskop. Och i Brasilien undersöker vi ett tusenårigt observatorium, "Amazonas Stonehenge". Faktaserie från 2022. Del 5 av 10. UR.
Teknikpatrullen lär sig hur man bygger en frys av en helt vanlig väska. Del 5 av 10. UR.
När Lee är ute och går med sin hund märker hon att hon ser suddigt på långt håll. Hos doktor Samuel får hon göra olika syntester och tillsammans kollar de på hur ögat ser ut inuti. Doktor Samuel misstänker att Lee behöver glasögon och hon får en remiss till en optiker. Del 6 av 10. UR.
Äventyret fortsätter och deltagarna ska praktisera på en torghandel och lyckas fånga intresse. De ska dessutom sälja något helt osäljbart, hur nu det ska gå till? Avsnittet behandlar partesdelen elocutio. Retorikhjälte: Leo Stavkvist. Del 3 av 6. UR.
Korpen är en av de smartaste fåglarna. Genom att härma ljud kan den locka till sig vargar när den behöver hjälp med mat. Vi får se varför den gärna rör sig nära människor och hur den sprider näring i naturen. Del 9 av 12. UR.
19:10
Kunskapskanalen
Simon besöker Sellafield - en mycket välbevakad anläggning för att bearbeta farligt kärnavfall. Simon får också spela terrorist mot anläggningens säkerhetsstyrka. Dessutom får han se ett rent sätt att få energi. Utanför kusten finns världens näst största vindkraftsanläggning. Del 3 av 3. UR.
Hur har veckodagarna fått sina namn? Många av svaren finns i de fornnordiska gudasagorna. Del 5 av 7. UR.
En kolossal sovjetisk relik som en gång gav väst kalla kårar. Project 903 härstammar från militärkapplöpningen under kalla kriget, nu övergiven på en öde strand i Dagestan, men inte bortglömd. Del 3 av 12. UR.
Nu ger sig våra seniorsurfare ut på sociala medier. Skådespelerskan Christina Schollin som fått en ny karriär som influencer kommer på besök. Men vad gör egentligen en influencer? Och hur ligger det till med hat och hot på nätet? Vad är okej att dela med andra och vad är inte okej? Del 5 av 6. UR.
Kodjo Akolor reder ut hur mediedrev fungerar och varför de uppstår. Vi träffar den helt vanliga pappan som hamnade mitt i stormen och blev "Innebandypappan" när han jagades av medierna för något han inte hade gjort. Journalisten Janne Josefsson berättar om hur det är att driva på ett drev men också om hur det känns när man faktiskt går över gränsen i jakten på nyheter. Del 4 av 6. UR.
Från gömda städer till dinosauriefossil - spännande upptäckter väntar för den som är tillräckligt modig. Följ med äventyraren Percy Fawcett in i Amazomasdjungeln. Del 4 av 6. UR.
00:00
Kunskapskanalen
Från att befinna sig under beskjutning i det krigshärjade Mogadishu till att hamna i handgemäng med en kvinnlig brottare i Mexico City. Simon Reeve minns tillbaka på farliga ljusskygga miljöer som han har hamnat i. Brittisk serie från 2020. Del 2 av 4. UR.