UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Alfons pappa har en bok om forskare och uppfinnare och han berättar för Alfons om dem. Alfons tänker bli uppfinnare. Tillsammans med Milla och Hamdi funderar han på saker som de tycker behöver uppfinnas. Del 3 av 3. UR.
Pino är på sjukhus. Doktor Pinolina frågar Pino om han har ont i huvudet och Pingvinen tar tempen på Pino. Han har ingen feber. Men vad är det för fel på Pino? Del 16 av 20. UR.
Det är vinter. Men Amanda längtar till våren. Blommor och fåglar kommer snart tillbaka. Naturbilder från svensk natur i norr och söder. Del 4 av 4. UR.
Skrutt samlar på saker, dokumenterar och ritar. Vi bläddrar i Skrutts bok om farliga fåglar. Här hittar vi rovfåglar. De äter andra fåglar och de kan äta små Skrutt. Berättare: Jean Hessel. Musik: Marcus Frenell. Del 5 av 5. UR.
Räkna med räkneaporna från "Livet i Mattelandet"! Räkneaporna presenterar tre uträkningar, men svaret dröjer. Du får möjlighet att svara innan aporna ger den rätta lösningen. Det handlar om subtraktion. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 15 av 30. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Regelverket som styr migrationen behöver ses över, menar Cathryn Costello, professor i migrationsjuridik. Hon belyser födelselotteriet som avgör vem som får förflytta sig, liksom hur kontrollen av migrationen verkar både inom och utom länder - inte bara vid gränserna. UR.
En filflaska var ett ganska vanligt bruksföremål för förvaring av mjölk och fil. Men den flaska som Robert Pohjanen visar och berättar om här lär ha utgjort Porsnäs bys silvergömma under finska kriget 1809. UR.
Det är viktigt att upptäcka särskilt begåvade barn och elever tidigt, oavsett kön, kulturell eller socioekonomisk bakgrund. För att lyckas behöver skolan utveckla ett normkritiskt perspektiv. UR.
Synnøve Hjertaker, rektor, och Inge Andersland, doktorand, har samarbetat i två år för att bli bättre på att anpassa utbildningen till särskilt begåvade elever. Under sin föreläsning berättar de om denna resa. UR.
Resan går österut till Fjallssel i Fellahreppur. Där fanns tidigare enkla stugor, men under det senaste århundradet byggdes ett imponerande hus där som fortfarande finns kvar. Del 3 av 6. UR.
19:20
Kunskapskanalen
Sheila och Gyles bygger stengärdsgård i Englands äldsta nationalpark, färdas på Englands högsta akvedukt och får en fotbollslektion av en spelare i Manchester City. Brittisk dokumentärserie från 2021. Del 4 av 4. UR.
Vi får följa med till södra England där sandsten bildas. I Frankrike och Indien får vi träffa de sista byggmästarna som skär ut stenar med uråldriga metoder. Del 2 av 5. UR.
I norra Chile besöker vi observatoriet där man upptäckte fenomenet mörk energi, och tar en titt på bygget av ett av väldens mest avancerade teleskop. Och i Brasilien undersöker vi ett tusenårigt observatorium, "Amazonas Stonehenge". Faktaserie från 2022. Del 5 av 10. UR.
23:25
Kunskapskanalen
Simon tittar lite extra på några resor med naturen i fokus. Från den något excentriske man som grundade en fristad för sköldpaddor på sin ö i Seychellerna, till de beväpnade naturvårdare som försvarade en nationalpark i Belize. Brittisk serie från 2020. Del 3 av 4. UR.
Carole Gobeil har rest över hela världen under sina drygt 40 år i resebranschen. Nu tar hon med en grupp damer på paddling i norra Ontario. Under expeditionen tar Carole chansen att dela med sig av ett ögonblick hon har väntat på i nästan 20 år. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 4 av 10. UR.