Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 25 Mar

  • 11:00

    SVT2

    Kortfilmsklubben - engelska

    Alice and Lewis

    Amerikansk kortfilm. Den sanna historien om Lewis Carroll, författaren till "Alice i underlandet". När Alice Liddell möter Lewis Carroll tar verkligheten en märklig vändning och blir ett underland. Regi: Elina Street. UR.

  • 11:16

    SVT2

    Kortfilmsklubben - finska

    Lakana

    Finsk kortfilm. Marja behöver ta sig in till stan för att hämta mjölk till sin lillebror. För att komma dit behöver hon åka skidor över isen, men det visar sig inte vara det farligaste som hon behöver göra under resan. Regi: Teppo Airaksinen. UR.

  • 11:32

    SVT2

    Våra dikter på samiska

    Gaavalohke

    Kortfilm på sydsamiska. Bandet mellan människa och ren är starkt. Och vi behöver alla vår flock.Vi möter Evelina och hennes tamren Daemies uppe på fjället. Regi: Tove Nowén. UR.

  • 11:37

    SVT2

    Våra dikter på samiska

    Mánnavuohta

    Kortfilm på nordsamiska. Barndomen delade de och med den erfarenheten att inte få prata samiska i skolan - språket som var deras. Mats Jonsson har tecknat bilderna till Sara Päiviös dikt. Regi: Tove Nowén. UR.

  • 11:40

    SVT2

    Elise har flyttat från Nordnorge till Luleå för att studera. Gemenskapen med kompisarna på skolan är viktig för henne. Men vid samiska högtider slår hemlängtan till. I framtiden vill hon hjälpa barn och ungdomar som kämpar med psykisk ohälsa, något som hon själv också har gjort. Del 3 av 4. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Grejen med demokrati - finska

    Fakta eller känslor

    Varför är fakta så viktigt i en demokrati? Mina vill veta vad grejen med fakta och sanning är. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppet fakta. Del 8 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - finska

    Glas

    När du lägger din flaska eller syltburk i glasåtervinningen hamnar den så småningom på anläggningen i Hammar. Där tar de emot glasförpackningar från hela Sverige. Kanske har ditt glas varit där tidigare, för glas kan man använda om och om igen, hur många gånger som helst. Del 3 av 10. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Linné talks

    Klassificeringens välsignelser och förbannelser

    Vad är likheten mellan att sortera varor i matbutiken och att dela in människor i olika typer? När är klassificering ett nödvändigt verktyg och när är det ett maktmedel som missbrukas? Ett forskarsamtal om rangordning, värdering och om vem som har ansvar över hur kunskap används. UR.

  • 15:44

    Kunskapskanalen

    Installationsföreläsningar vid Linnéuniversitetet

    Mer idrott åt folket! Får vi bättre hälsa då?

    Skolämnet idrott, liksom lärarutbildningen, behöver frigöra sig från tävlingsidrotten om den ska bidra till bättre hälsa. Det menar Katarina Schenker, professor i idrottsvetenskap med pedagogisk inriktning. Här berättar hon om sin forskning kring inkludering och exkludering i den organiserade idrotten och verksamheter som avviker från idrottens normala regler. UR.

  • 16:17

    Kunskapskanalen

    Installationsföreläsningar vid Linnéuniversitetet

    Från bokstav till förståelse

    Hur kan man se till att alla barn kan läsa bra när de går ut lågstadiet? Här berättar Linda Fälth, professor i pedagogik, om sin forskning och sitt bidrag till att bygga upp verktyget Legilexi som används av tusentals lärare för att följa elevers läsutveckling. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Helmis undervattensvärld

    Sjöns spegel

    När Helmi dyker i det grunda vattnet hittar hon ett under från sagovärlden - sjöns egen spegel. Där kan till exempel fisken se sin egen spegelbild. I spegelvärlden ligger också dammusslan som har ett märkligt leende. Del 9 av 10. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Bergarter som format planeten

    Sandsten – i varierande färger

    Vi får följa med till södra England där sandsten bildas. I Frankrike och Indien får vi träffa de sista byggmästarna som skär ut stenar med uråldriga metoder. Del 2 av 5. UR.

  • 17:37

    SVT Barn

    En bro av poesi

    Mina lögner av Henry Parland

    En filmad gestaltning av Henry Parlands metaforiska dikt Mina lögner: "Mina lögner: stora, röda ballonger som jag köper på gatan och låter stiga opp till himlen." Del 9 av 10. UR.

  • 17:40

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Maria älskar att återbruka

    Pysselexperten Maria älskar att ge gamla saker nytt liv genom pyssel och loppis. Konsthantverkaren Johanna Thörnqvist visar upp sina senaste alster, kläder av skräp! Och så får vi reda på varför det är bra för miljön att inte köpa för mycket nya saker. Del 3 av 6. UR.

  • 17:55

    SVT Barn

    Tora och skogen

    Skogens träd är solfångare

    Varför är trädens blad gröna? Träd fångar solens energi med det gröna klorofyllet. Växterna kan äta solen och vi kan äta växter. Följ med Tora ut i skogen och andas! Del 3 av 5. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Svåra frågor

    Våld och gängkriminalitet del 2

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Mellan himlavalv och jordklot

    Mysteriet med svarta hål

    Vi besöker observatorier på Kanarieöarna och i Chile för att få veta mer om svarta hål och hur det gick till när man äntligen lyckades fotografera ett. I Mexiko tar vi en titt på Mayafolkets bollspel som har anknytning till himlakropparna. Faktaserie från 2022. Del 6 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Pilgrimstatuerare i generationer

    Det är populärt bland kristna pilgrimer att göra en tatuering på plats i Jerusalem. Familjen Razzouk har sedan 1300-talet ägnat sig åt denna tatueringstradition som ursprungligen fördes med från Egypten. Hantverket har gått i arv i generationer men inom familjen har det funnits en stor rivalitet och det ryktas om att mord begåtts i det förflutna. UR.

  • 22:00

    Kunskapskanalen

    Pilgrimsvandring i Portugal

    364 km till mål

    Seriestart. Några är djupt troende inom olika religioner, andra har en egen tolkning och någon önskar sig ha något att tro på. Gemensamt är att de nu ska ge sig av på en pilgrimsfärd i norra Portugal. Del 1 av 3. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Katja är Sverigefinne. Hon har levt sitt liv i Sverige, men alltid längtat till Finland. Efter studenten bestämmer hon sig för att hon ska göra lumpen i finska Karelen där hennes släktingar bor. Under sin tid i finska armén passar hon på att utforska sin släkthistoria och ta reda på vilka spår 1900-talets finska krig lämnat efter sig. UR.

  • 23:00

    Kunskapskanalen

    Paradisöarnas mörka historia

    Îles du Salut och straffkolonin

    Seriestart. Den vackra ögruppen Îles du Salut var en av världens mest ökända straffkolonier. Förhållandena var omänskliga och det gick inte att fly. 1953 skickades den sista fången iväg och därefter tog naturen över byggnaderna. Nu restaureras byggnaderna för att bevaras som ett historiskt vittnesmål. Del 1 av 5. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Prästerna

    Behövs präster?

    Prästerna talar om skriftskolans, eller konfirmandundervisningens, nödvändighet. Mari funderar på kyrkans och samernas gemensamma och ibland smärtsamma förflutna. Tarvo håller avskedspredikan och det händer något oväntat i Elinas liv. Del 6 av 8. UR.

  • 23:50

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Niagaras gömda underverk

    Gömd bakom de mäktiga Niagarafallen finns en omfattande labyrint av tunnlar, en hel arsenal av maskiner och en mängd smarta tekniska lösningar. En stor del av konstruktionen är dold under mark av lite speciella anledningar. Del 4 av 12. UR.

  • 00:35

    Kunskapskanalen

    Livsfarlig vetenskap

    Bortglömda spår

    Från gömda städer till dinosauriefossil - spännande upptäckter väntar för den som är tillräckligt modig. Följ med äventyraren Percy Fawcett in i Amazomasdjungeln. Del 4 av 6. UR.