UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Prick och Fläck hoppar i vattenpölar och har jättekul, men de blir blöta och kalla. Så får de syn på ett hus med fötter som kommer gående på vägen. En vandrande skoaffär verkar det som. Del 4 av 6. UR.
Räkna med räkneaporna från "Livet i Mattelandet"! Räkneaporna presenterar tre uträkningar, men svaret dröjer. Du får möjlighet att svara innan aporna ger den rätta lösningen. Det handlar om addition. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 10 av 30. UR.
Idag får vi låna Skrutts magiska fågelbok om små fåglar. I den har Skrutt bland annat ritat talgoxar, blåmesar och domherrar. Helt vanliga fåglar som Skrutt sett på förskolan eller på utflykt. Berättare: Jacob Nordenson. Del 1 av 5. UR.
Är det rimligt att få välja när och hur man ska dö? Dödshjälp är kontroversiellt men ändå tycker en majoritet av svenskarna att dödshjälp ska vara tillåtet. Hans Lindeblad som är bror till den kände buddistmunken och författaren Björn Natthiko Lindeblad gästar studion. Björn var sjuk i ALS och fick dödshjälp. Del 10 av 20. UR.
Mat har köpt nya skosnören som är alldeles för långa för hennes skor. Hur ska hon veta hur långa skosnören ska vara? Hur lång är en meter och hur mäter man det? Vad är en centimeter och hur många behövs för att det ska bli en meter? Te visar olika mått och sätt att mäta. Del 3 av 8. UR.
Får kvinnor och män ta del av likvärdig kvalitativ vård utifrån sina lika och olika behov? Vad görs för att sluta vård- och hälsoklyftan mellan könen? UR.
I Storbritannien har storskaliga försök med sänkt arbetstid i olika branscher resulterat i ökad lönsamhet och förbättrad kompetensförsörjning. Är det en möjlig väg framåt i Sverige? UR.
Bland många utrikes födda saknas en tradition av att röra sig, motionera och att äta hälsosamt. Forskare menar nu att samhället behöver nå ut med information om en hälsosammare livsstil för att minska olikheter i hälsa. UR.
Är det rimligt att få välja när och hur man ska dö? Dödshjälp är kontroversiellt men ändå tycker en majoritet av svenskarna att dödshjälp ska vara tillåtet. Hans Lindeblad som är bror till den kände buddistmunken och författaren Björn Natthiko Lindeblad gästar studion. Björn var sjuk i ALS och fick dödshjälp. Del 10 av 20. UR.
Éric Dumerac valde bort juristkarriären för att bli klätterguide. Nu tar han med fyra kunder till en en 40 meter hög isvägg i Marble Canyon för att lära ut de grundläggande klättringsteknikerna. Kanadensisk dokumentärserie från 2017.Del 5 av 10. UR.
Vad är ett schema? Hur känns det att ha ett schema? Nicholas tycker mest om att leka ute, då känner han sig fri. Vi hälsar på i skolan där Nicholas ska börja och träffar Daliya och Luokai som berättar om vad ett schema är, och så får vi se hur skolan ser ut, både ute och inne. Del 2 av 6. UR.
Att själv handla varor i mataffären är kul. Del 9 av 13. UR.
Tripp och Trapp trollar fram en ost och en macka. Vad händer när de två sätts ihop? Stenarna gissar och ljudar. Det blir en ostmacka. Stenarna sjunger en sång om en ostmacka som gör magen glad. Del 5 av 10. UR.
Teknikpatrullen lär sig allt om huskonstruktion för att kunna bygga ett eget hus. Del 6 av 10. UR.
Gömd bakom de mäktiga Niagarafallen finns en omfattande labyrint av tunnlar, en hel arsenal av maskiner och en mängd smarta tekniska lösningar. En stor del av konstruktionen är dold under mark av lite speciella anledningar. Del 4 av 12. UR.
Hilmer har haft ont i magen flera dagar. Doktor Samuel känner och klämmer på magen för att ta reda på om det fastnat några hårda bajskorvar i tarmsystemet. Hilmer får lära sig matens väg genom tarmarna. Och så kollar de in bästa bajset på en skala som doktor Samuel har. Del 7 av 10. UR.
Wilyan, Aicha och Thea är på ett flygplan där deras minne kommer att testas. Inte nog med det - de utsätts för en riktigt svår memoreringsutmaning. Avsnittet behandlar partesdelen memoria. Retorikhjälte: Jonas von Essen. Del 4 av 6. UR.
Vargen är i första hand ett flockdjur och jagar ofta tillsammans. Här ser vi vargens betydelse i Sverige, men får även exempel från Yellowstone i USA. Där bestämde man sig för att plantera in vargen igen när hjortarna blev för många. Men konsekvenserna blev mycket större än man hade trott. Del 10 av 12. UR.
19:10
Kunskapskanalen
Simon Reeve ser tillbaka på sina resor. Från Sibiriens isiga vidder i norr, till de tropiska skogarna i Central- och Sydamerika i söder, har han kunnat visa på klimatförändringarnas konsekvenser. Han var dessutom en av de första tv-journalisterna som avslöjade den fulla omfattningen av plastföroreningarna i våra hav. Brittisk serie från 2020. Del 4 av 4. UR.
Hur har alla veckodagarna fått sina namn? Lördag var dagen när alla skulle bada - även gudar, älvor och jättar! Del 6 av 7. UR.
Seriestart. Skådespelarna Emma Molin och Eric Stern ger sig ut på resa runt om i Sverige för att jobba som reportrar på olika lokaltidningar. Målet är att hamna på förstasidan och att hitta de lokala nyheterna som engagerar allra mest. Först ger de sig av till Karlstad. Del 1 av 6. UR.
Seriestart. Skådespelarna Emma Molin och Eric Stern ger sig ut på resa runt om i Sverige för att jobba som reportrar på olika lokaltidningar. Målet är att hamna på förstasidan och att hitta de lokala nyheterna som engagerar allra mest. Först ger de sig av till Karlstad. Del 1 av 6. UR.
Seriestart. Den vackra ögruppen Îles du Salut var en av världens mest ökända straffkolonier. Förhållandena var omänskliga och det gick inte att fly. 1953 skickades den sista fången iväg och därefter tog naturen över byggnaderna. Nu restaureras byggnaderna för att bevaras som ett historiskt vittnesmål. Del 1 av 5. UR.
Kodjo Akolor undersöker vilka spår vi lämnar efter oss digitalt och hur de stora techbolagen kan använda sig av dessa spår. Vi får veta mer om algoritmerna och om hur Tiktok fungerar och varför det har blivit så kontroversiellt. Del 5 av 6. UR.
Dags för den stora examen! Nu kommer deltagarnas nya kunskaper att sättas på prov. Kommer Hasse och Michael att lyckas köpa kräftor med en digital plånbok? Till den avslutande kräftskivan kommer två hemliga gäster. Del 6 av 6. UR.
Vi besöker observatorier på Kanarieöarna och i Chile för att få veta mer om svarta hål och hur det gick till när man äntligen lyckades fotografera ett. I Mexiko tar vi en titt på Mayafolkets bollspel som har anknytning till himlakropparna. Faktaserie från 2022. Del 6 av 10. UR.
Hundratals år av experimenterande, ibland med dödlig utgång, har lett fram till dagens moderna medicin. När en epidemi av gul feber drabbade amerikanska soldater på Kuba reste Jesse Lazear dit. I kapplöpning mot tiden sätter han sig själv i fara för att avslöja källan till epidemin och förhindra att den sprids. Del 5 av 6. UR.