UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Ibland blir Djurisarna så arga att de bara vill smocka till - då är det bra att veta vad man kan göra istället. Kanske finns det till och med ett sätt att slå och boxa utan att slåss? Del 12 av 20. UR.
Ekorren älskar att hoppa runt mellan träd, där den hittar mat. Men hur gör den på vintern när det inte finns lika mycket mat i naturen? Del 4 av 12. UR.
Dags för den stora examen! Nu kommer deltagarnas nya kunskaper att sättas på prov. Kommer Hasse och Michael att lyckas köpa kräftor med en digital plånbok? Till den avslutande kräftskivan kommer två hemliga gäster. Del 6 av 6. UR.
Katrín är fast besluten att sjunga igen trots upprepade bakslag. Del 8 av 8. UR.
Bokgänget har läst boken "Vilma ja koulu", av Lina Stoltz. Det blir igenkänning på många av de vardagliga saker som boken handlar om. Del 5 av 6. UR.
Räkneaporna från Livet i Mattelandet presenterar tre uträkningar, men svaret dröjer. Du hinner svara själv innan aporna ger den rätta lösningen. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 5 av 30. UR.
Kodjo Akolor undersöker vilka spår vi lämnar efter oss digitalt och hur de stora techbolagen kan använda sig av dessa spår. Vi får veta mer om algoritmerna och om hur Tiktok fungerar och varför det har blivit så kontroversiellt. Del 5 av 6. UR.
Seriestart. Skådespelarna Emma Molin och Eric Stern ger sig ut på resa runt om i Sverige för att jobba som reportrar på olika lokaltidningar. Målet är att hamna på förstasidan och att hitta de lokala nyheterna som engagerar allra mest. Först ger de sig av till Karlstad. Del 1 av 6. UR.
Nätverk som domineras av män upprätthåller den könsuppdelade arbetsmarknaden och utgör ett hinder för kompetensförsörjning och tillväxt samtidigt som kvinnors karriärer bromsas och makten förblir ojämställt fördelad. UR.
Vad kännetecknar den nya tidens sexism som lockar unga män, och hur utbredd är den? Vilka förklaringar kan hittas i att grupper av unga män har svårare att lyckas i skola och arbetsliv? UR.
Vi reser österut längs Seyðisfjörðurs norra sida till Selstaðir och ett vackert trähus. Vi får höra om gårdens historia och om när den köptes av Jón Jónsson och Vilmundína Lárusdóttir 1926. Vilmundur Þorgrímsson berättar om hur huset byggdes. Del 4 av 6. UR.
Vi besöker en futuristisk skyskrapa i Johannesburg som sakta sjönk ner i synd och brott. Den liknar mer en scen ur en postapokalyptisk film än ett bostadshus, byggd under en tid då segregationen höll sitt fasta grepp om Sydafrika. Del 5 av 12. UR.
Det skrämmande mordet 1170 på ärkebiskop Thomas Becket av Canterbury ledde tusentals pilgrimer till södra England. Nu återupptäcker moderna pilgrimer det förflutna och landets orörda skönhet. Faktaserie från 2022. Del 1 av 3. UR.
18:43
SR P4
Ön Mauritius ligger 80 kilometer från östra Afrikas kust i närheten av Madagaskar. Här finns det ett rikt djurliv, bland annat den mauritiska falken. Här finns också jättesköldpaddor som Charles Darwin importerade och som har fortplantat sig rejält sen dess. Del 2 av 5. UR.
Ruby, Cleo och Elijah har flytt ut i skogen med pistolen och vet inte längre var de är. Deras mobiltelefoner har laddat ur och läget känns hopplöst när de plötsligt träffar på två personer vid en grillplats. Men kan de lita på dem? Del 4 av 7. UR.
Ailo ramar in berättelser om hur historien har lämnat spår i andra unga samers liv: Sara-Elvira och hennes familj har blivit påverkade av tvångsförflyttningar. För renskötaren Helena pågår kolonisationen fortfarande och hon blir påmind om det i sin vardag. Lars Levi gick på nomadskolan som barn och detta har präglat hans liv. UR.
Vissa namn stannar hos oss i hundratals och till och med tusentals år. Stora tänkare satte sin prägel på vetenskapliga upptäckter, även om vissa var långt före sin tid. För Galileo Galilei tillåter nya verktyg honom att göra djärva uttalanden om universums natur. Del 6 av 6. UR.