UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Prick och Fläck är ute på vandring i skogen. Det finns flera spår att välja på: gult, rött eller grönt. Vilket ska de ta? Vid det gula växer säkert kantareller, så det får bli det gula spåret. Prick och Fläck hittar massor av kantareller, men plötsligt är de vilse! Del 5 av 6. UR.
Subtraktion med räkneaporna från "Livet i Mattelandet". Del 11 av 30. UR.
Idag får vi låna Skrutts magiska fågelbok om större fåglar. I den har Skrutt bland annat ritat trastar och kråkfåglar. Helt vanliga fåglar som Skrutt sett på förskolan eller på utflykt. Berättare: Jacob Nordenson. Del 2 av 5. UR.
Vad står uttrycket "att åldras med värdighet" för egentligen? Måste man åldras värdigt? Och vad är skillnaden mellan att själv känna värdighet och bli värdigt behandlad? I studion möter vi journalisten Lasse Anrell, komikern och programledaren Anna Mannheimer och 98-åriga Herdis Molinder. Del 11 av 20. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Regeringens särskilda utredare Fredrik Malmberg presenterar den nationella strategin för att förebygga och bekämpa våld mot barn. UR.
Julia Korkman, docent i rättspsykologi, ger en överblick över hur forskningen kring barn som vittnen vuxit fram och ger exempel på fall där det gått snett och vad vi bör lära oss av dessa. UR.
Boel Andersson Gäre förklarar här hur man kan skapa en kultur av ständiga förbättringar i verksamheter som har till uppgift att stötta barns utveckling och hälsa. UR.
För lite mer än hundra år sen bodde 120 personer på den färöiska ön Hestur. Nu är endast en tiondel åretruntboende på ön. De dåliga reseförbindelserna förhindrar utvecklingen på ön. Vi får höra om Hesturs historia och möta invånare på ön. Del 1 av 2. UR.
Överlevnadsguiden Jérémie Masse-Maillé tar med en grupp på en verklig utmaning. De ska överleva 24 timmar i den kanadensiska vildmarken i minus 10 grader, utan mat, utan vatten, och med ett fåtal verktyg. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 6 av 10. UR.
Hur känns det att säga adjö till förskolan och gå till allt det nya? Tänk vad många vuxna man lärt känna i förskolan. Och tänk vad många nya vuxna man ska lära känna i förskoleklassen och skolan. Del 3 av 6. UR.
När man äter kan maten snabbt hamna här och där i ansiktet, men på förskolan blöter barnen tygservetter som de kan tvätta sina ansikten med efter måltiden. Del 2 av 7. UR.
Tripp och Trapp trollar fram sand och en låda. Vad händer när de två sätts ihop? Stenarna gissar och ljudar. Det blir en sandlåda. Stenarna sjunger en sång om en strand långt borta och en sandlåda på gården. Del 6 av 10. UR.
Skalet skyddar ägget och hjälmen skyddar ditt huvud. Båda är de exempel på skalkonstruktioner. Teknikpatrullen lär sig att göra egna skalkonstruktioner av olika material. Del 7 av 10. UR.
Hur ska vi klara framtidens utmaningar med den globala uppvärmningen? Vi besöker inkafolkets temperatursmarta terrassodlingar i Peru, tar en titt på Galapagos unika fauna och möter en fysiker i Colombia som kombinerar uråldriga kunskaper med modern vetenskap. Faktaserie från 2022. Del 7 av 10. UR.
Elmira är ute och cyklar i skogen när hon ramlar och slår i huvudet. Doktor Samuel är glad att hon hade hjälm, men han behöver ändå göra några tester med Elmira för att kolla att hjärnan inte skadats. Del 8 av 10. UR.
18:43
SR P4
Deltagarna utmanas i att uttrycka olika känslor, kroppsspråk och gester för att kunna använda i sina presentationer. Avsnittet behandlar partesdelen actio. Retorikhjälte: Angelika Prick. Del 5 av 6. UR.
Den är stor och rör sig elegant, och tillsammans med sin flock skapar den savannen - egentligen bara genom att gå omkring och äta. Få inblick i en kraft som skapar massor av mat till en mängd andra djur, allt från dyngbaggar till lejon. Del 11 av 12. UR.
Hur har veckodagarna fått sina namn? Många av svaren finns i de fornnordiska gudasagorna. Del 7 av 7. UR.
19:15
Kunskapskanalen
Sångerskan Cher engagerar sig i en räddningsaktion för en elefant som lever i misär på ett pakistanskt zoo. Men planen att flytta elefanten till en idyll i Kambodja är en logistisk mardröm, där både elefantens och människors liv står på spel. Österrikisk dokumentär från 2021. UR.
Seriestart. Det är återträff i Seniorsurfarna. Claes Malmberg, Johan Rabaeus, Eva Fröling och Marianne Mörck återvänder till Kroksta gård för att repetera allt de tidigare lärt sig. Del 1 av 6. UR.
Seriestart. Det är återträff i Seniorsurfarna. Claes Malmberg, Johan Rabaeus, Eva Fröling och Marianne Mörck återvänder till Kroksta gård för att repetera allt de tidigare lärt sig. Del 1 av 6. UR.
Kodjo Akolor tittar närmare på hur influerarbranschen fungerar och hur den har påverkat företagens sätt att göra reklam och nå fram till oss i dagens medielandskap där gränserna mellan personligt innehåll och kommersiella budskap suddats ut. Del 6 av 6. UR.
Emma och Eric åker till Österlen. Kan ett möte med en vrakdykare, en omstridd vindkraftpark vid Ale stenar eller Ystads tornväktare vara deras biljett till förstasidan? Hur gör man när man inte får tag i rätt personer att intervjua och hur tar man den perfekta bilden? Del 2 av 6. UR.
Ön Mauritius ligger 80 kilometer från östra Afrikas kust i närheten av Madagaskar. Här finns det ett rikt djurliv, bland annat den mauritiska falken. Här finns också jättesköldpaddor som Charles Darwin importerade och som har fortplantat sig rejält sen dess. Del 2 av 5. UR.
Emma och Eric åker till Österlen. Kan ett möte med en vrakdykare, en omstridd vindkraftpark vid Ale stenar eller Ystads tornväktare vara deras biljett till förstasidan? Hur gör man när man inte får tag i rätt personer att intervjua och hur tar man den perfekta bilden? Del 2 av 6. UR.
Vi besöker en futuristisk skyskrapa i Johannesburg som sakta sjönk ner i synd och brott. Den liknar mer en scen ur en postapokalyptisk film än ett bostadshus, byggd under en tid då segregationen höll sitt fasta grepp om Sydafrika. Del 5 av 12. UR.
Vissa namn stannar hos oss i hundratals och till och med tusentals år. Stora tänkare satte sin prägel på vetenskapliga upptäckter, även om vissa var långt före sin tid. För Galileo Galilei tillåter nya verktyg honom att göra djärva uttalanden om universums natur. Del 6 av 6. UR.
Seriestart. Romer i Sverige har inte haft samma rättigheter som övrig befolkning. Bland annat fick många romer inte bostad. Maria Dimetri fick flytta in under tak när hon var åtta år, 1970. Och Allan Demeter berättar om sin uppväxt i tältläger i Stockholm. Del 1 av 4. UR.
Vi reser österut längs Seyðisfjörðurs norra sida till Selstaðir och ett vackert trähus. Vi får höra om gårdens historia och om när den köptes av Jón Jónsson och Vilmundína Lárusdóttir 1926. Vilmundur Þorgrímsson berättar om hur huset byggdes. Del 4 av 6. UR.