Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 08 Apr

  • 08:00

    SVT2

    Alias Tornedalen

    Inga-Britt och Signe

    Seriestart. Vi utforskar den tornedalska identiteten och kulturen som format, och formar, generationer av starka, högljudda, roliga och inspirerande kvinnor. Först ut är Inga-Britt som med käck och fräck humor och färgglada kläder har skapat karaktären Signe. Del 1 av 4. UR.

  • 08:21

    SVT2

    Våra dikter på meänkieli

    Kiini

    Kortfilm på meänkieli. I Linnea Huhtas dikt är det på de många små sakerna det hänger, de små sakerna som är så viktiga för den tornedalska identiteten och tillhörigheten. Regi: Lina Puranen. UR.

  • 08:25

    SVT2

    Våra dikter på romani

    Duj duj

    Kortfilm på romani chib arli. En traditionell sång om kärlek, som funnits med i generationer och som har tolkats många gånger. Den här gången är det artisten Daut Ajvaz, känd från Idol, som gjort sin tolkning. Regi: Jenni Kay. UR.

  • 08:30

    SVT2

    Romer under Förintelsen

    Ungefär 500 000 romer beräknas ha mördats under andra världskriget. Detta folkmord är relativt okänt för allmänheten, men för de drabbades familjer är det kännbart än idag. Några släktingar till dem som överlevde berättar om arvet efter Förintelsen. UR.

  • 11:50

    SVT Barn

    Grejen med demokrati - finska

    Demokrati och miljö

    Mina vill veta hur demokrati och miljö hänger ihop, och vänder sig till demokratiexperten Jenny Madestam som reder ut kopplingen. Del 9 av 10. UR.

  • 11:55

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - finska

    Plast

    Det används väldigt mycket plastförpackningar och plastpåsar, därför är det viktigt att vi ser till att de återvinns. På plaståtervinningen i Motala sorteras 500 plastförpackningar i sekunden innan de skickas vidare. Del 4 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Grejen med demokrati - finska

    Yttrandefrihet

    Mina vill veta hur demokrati och yttrandefrihet hänger ihop, och vänder sig till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut kopplingen. Del 10 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - finska

    Metallförpackningar

    Vad händer med dina gamla konservburkar och vad kan de göra för nytta när de återvinns? På stålverket i Smedjebacken får vi se hur konservburkarna smälts ner och bearbetas på valsverket innan de kan bli nya produkter. Del 5 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Dolours Price – från fred till våld

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Läka lungan med träning?

    Individanpassad fysisk träning kan stimulera lungans självläkningsförmåga och därigenom förbättra sjukdomsutfallet hos KOL-patienter. UR.

  • 15:07

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Vasaloppet - mer än en fest för folkhälsan

    De som åkt Vasaloppet har 30 procent lägre risk att drabbas av demenssjukdomar. Även risken för att få Parkinssons sjukdom eller depression minskade. UR.

  • 15:14

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Fysisk aktivitet - billigare än vård i morgon

    Belöningen för den ansträngning vi lägger ner vid träning idag kanske inte faller ut förrän om tio till femtio år. Därför känner vi inte tillräcklig motivation till att träna. Hur löser vi detta? UR.

  • 15:21

    Kunskapskanalen

    Lärande för särskild begåvning

    Matematikinspiration med Freddy Grip

    Freddy Grip försöker göra vetenskap visuellt och underhållande. I den här föreställningen ger han perspektiv på stora tal och vad man kan göra med en sax, tejp och lite papper. UR.

  • 15:40

    Kunskapskanalen

    Lärande för särskild begåvning

    Särskilt begåvad - inkludering, stöttning och differentiering

    Fredrik Cumlin är särskilt begåvad och berättar om utmaningar han mött i sin skolgång. UR.

  • 16:19

    Kunskapskanalen

    Lärande för särskild begåvning

    Att vara särskilt begåvad i en klass

    Elisabet Mellroth och Jesper Boesen berättar om hur det kan kännas att vara särskilt begåvad i en klass och på vilka sätt skolan kan stötta dessa barn och elever. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Alve bakar kakor för världens fattiga

    10-åriga Alve i Bredbyn bakar kakor till Världens barn, och har som mål att på ett år sälja 10 000 drömmar! Genom insamlingarna vill Alve bidra till en bättre värld för barn som lever i fattigdom. Del 5 av 6. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Varmt, kallt och mittemellan

    Vår

    Mellan vintern och sommaren vaknar blommor och träd. Flyttfåglarna kommer tillbaka. Däggdjur och insekter har bråttom och vädret kan vara både varmt och kallt. UR.

  • 17:55

    SVT Barn

    Tora och skogen

    När skogen blir något annat

    Vi använder träd till allt möjligt. Men så länge träden är kvar i sin skog använder vi den till att plocka blåbär och svamp i, och att leta efter troll. Tora gillar skogen bäst som den är, men hon är ju en hund! Del 5 av 5. UR.

  • 19:30

    Kunskapskanalen

    Övergivna gårdar på Island

    Langholtspartur

    Vi åker till Flói på det sydländska låglandet. Paret som senast bodde på gården Langholt började driva lantbruket 1938 och skapade en varm miljö där även barn och unga kände sig välkomna och uppskattade. Del 5 av 6. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Dolours Price – från fred till våld

  • 20:10

    Kunskapskanalen

    Mellan himlavalv och jordklot

    Antarktis – en frusen kontinent

    Många forskare söker sig till Antarktis unika miljö. Här kan man finna dinosaurieägg, mäta kosmisk strålning eller undersöka djur- och växtliv. Men även konstnärer söker sig hit för inspiration. Faktaserie från 2022. Del 8 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    En dragqueens viktigaste show

    En undergångshotad lawn bowls-klubb i Australien har hittat ett sätt att klara ekonomin - man anordnar dragshow en gång i månaden. Nu närmar det sig tioårsjubileum och vi följer tre dragartister som alla står inför viktiga vägval i livet. Australisk dokumentär från 2020. UR.

  • 22:00

    Kunskapskanalen

    Pilgrimsvandring i Portugal

    Ett steg i taget

    I Tamar besöker Rita och Millie en synagoga. Där möter de Ana Lucia och Pedro Turner och det blir en diskussion om judendomen. Bobby Seagull har fått äran att tillsammans med andra pilgrimer bära en staty av Jungfru Maria genom staden Fatima. Del 3 av 3. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Att leva med multipel skleros

    Den tidigare synkroåkaren Jannika Välimaa, 31 år, drabbades av multipel skleros som är en obotlig sjukdom i centrala nervsystemet. 38-årige Tuomas Hakamäki har haft sjukdomen sedan han var ung. Tack vare nya mediciner och effektiv rehabilitering är det numera möjligt att leva ett bra liv trots sjukdomen. Del 2 av 16. UR.

  • 23:00

    Kunskapskanalen

    Paradisöarnas mörka historia

    Pianosa i den toskanska skärgården

    Pianosa är en italiensk 10 km långsmal ö som tillhör den toskanska arkipelagen mellan Toscana och Korsika. Fängelseön är nu nationalpark men fortfarande finns det ett fängelse med stora ambitioner i drift på ön. Del 3 av 5. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Det är julstämning i Lappland och Vesilahti. Elina, Mari, Harri och Tarvo funderar på kyrkans och prästarbetets betydelse samt på sina egna karriärer som präster. Del 8 av 8. UR.

  • 00:35

    Kunskapskanalen

    Livsfarlig vetenskap

    Före sin tid

    Vissa namn stannar hos oss i hundratals och till och med tusentals år. Stora tänkare satte sin prägel på vetenskapliga upptäckter, även om vissa var långt före sin tid. För Galileo Galilei tillåter nya verktyg honom att göra djärva uttalanden om universums natur. Del 6 av 6. UR.