UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Vi möter Mariann som med sin karaktär Hilda fräser på med fräckisar till höger och vänster. Mariann tar oss med på en resa över älven till Finland. Vi tar del av berättelser om språkförtryck och förlust och lär känna en energirik, skojande och emotionellt djup kvinna. Del 2 av 4. UR.
Seriestart. Fotografen Nina Varumo har i 15 år utforskat den tornedalska laestadianismen med sin kamera. Tack vare släktband har hon fått en unik tillgång till en annars väldigt sluten värld. UR.
Har du några frågor och funderingar kring lärarna på skolan eller om yrket? Den mycket erfarna läraren Camilla Lindahl svarar på alla era frågor om läraryrket. UR.
Magnus Ryttervik reser bakåt i tiden och upptäcker att det svenska teckenspråket var ganska svårbegripligt. Pensionärerna Ingvar och Bodil förklarar varför. Dessutom träffar Magnus teckenspråksforskare och ungdomar för att söka efter ett nytt tecken till det svenska teckenspråket. Del 1 av 4. UR
Seriestart. En dag när Djojj ska ut i trädgården och pollinera upptäcker han några kaksmulor på köksbordet i det stora huset. Plötsligt hamnar han i klistret. Del 1 av 6. UR.
Vi ska vara rädda om våra kläder och när vi inte vill eller kan använda de längre så ska vi inte bara slänga dem. Här får vi veta mer om återvinning, återbruk och hur man kan designa om textilier. Del 6 av 10. UR.
Vad krävs för att jämställda styrsignaler ska få genomslag? Vad kan göras för att få chefer och medarbetare att själva efterfråga jämställdhet? Välkommen till ett samtal om jämställdhetsintegreringens vanligaste utmaningar. UR.
Vad kännetecknar den nya tidens sexism som lockar unga män, och hur utbredd är den? Vilka förklaringar kan hittas i att grupper av unga män har svårare att lyckas i skola och arbetsliv? UR.
Nödåret 1902 beslutades det om inrättandet av arbetsstugor i Norrbotten. Ginger Karström, arkivarie Norrbottens föreningsarkiv, berättar om arbetsstugorna som från början var en välgörenhetsinrättning men kom att bli ett redskap i att försvenska barnen. UR.
Vi reser till Húnavatnssýsla och besöker Mið-Kárastaðir, vars gård visar sig vara mer modern än man först tror. Benedikt Guðni Benediktsson berättar om gårdens historia medan Hreggviður Hermannsson delar med sig av sin kunskap om gården. Del 6 av 6. UR.
Risten är renskötare och älskar att leva nära naturen och ta hand om djur. Men klimatet på fjället håller på att förändras och hon är osäker på om hon kommer att kunna ha kvar sina renar i framtiden. Vi träffar också bagaren och biodlaren Sébastien som visar att det går att ta hand om bin mitt i stan. Del 6 av 6. UR.
Lera är mjuk och ömtålig när den är torr, men blir formbar när den kommer i kontakt med vatten och kan stelna permanent vid stark värme. Människan har länge använt sig av lera och den har haft en stor påverkan på våra liv. Del 5 av 5. UR.
Mina vill veta vad grejen med demokrati är. Den ytliga influeraren Demokratiälskaren tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det, men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen demokrati och diktatur. Del 1 av 10. UR.
Fanny slänger sina glasögon men missar papperskorgen. På så sätt får glasögonen en sista chans att berätta varför de inte ska slängas. När behövde man glasögon för första gången och vad skulle hända om de inte fanns? UR.
Vi tar en titt på Webb-teleskopet som ersätter Hubble-teleskopet i rymden, och på världens största teleskop på jorden. Förhoppningen är att de ska ge oss ökade kunskaper om gammastrålar, mörk energi och mörk materia, och ge bilder från universums begynnelse. Faktaserie från 2022. Del 9 av 10. UR.
21:00
Kunskapskanalen
Matt vill testamentera sitt hus till sin hemlösa kompis Michael. Men då måste de gifta sig av skattemässiga skäl. Ett giftermål som väcker stor uppmärksamhet. Irländsk dokumentär från 2021. UR.
Seriestart. Miriam påbörjar sitt australiensiska äventyr i fångstaten Lutruwita i Tasmanien och ställs inför komplexiteten i Tasmaniens rika historia. Från motsatsförhållandet mellan koloniala Australien och ursprungsbefolkningen till delstatens konservativa förflutna när det gäller hbtqi-rättigheter. Del 1 av 3. UR.
Niina Suni kartlägger sin menstruationscykel varje dag. Toni Kaijala valde att göra vasektomi. Vilka alternativa skydd mot graviditet finns det om hormoner inte passar eller man inte vill använda dem? Del 3 av 16. UR.
Norfolkön ligger i Stilla havet 1400 km öster om Australien och var en gång en mycket fruktad fängelseö på grund av den väldigt hårda behandlingen av internerna. Norfolkön är berömd för sin vackra natur och den sällsynta gröna papegojan som nu starkt etablerat sig på ön. Del 4 av 5. UR.
Seriestart. De första 1000 dagarna i ett barns liv är oerhört viktiga. Kopplingen mellan föräldrar och barn är en viktig faktor för barnets språkutveckling och ordförråd. Del 1 av 6. UR.
Vi tittar närmare på en lyxresort i Argentina som blev ett tillhåll för nazistsympatisörer och föremål för en besynnerlig konspirationsteori. Det sägs även att Albert Einstein varit på besök här. Del 7 av 12. UR.
Margaret Thatcher, även kallad järnladyn, är en av de kvinnor som lämnat starkast avtryck på Storbritanniens moderna historia. Denna banbrytande politiker satt vid makten i över 11 år och hade en stor påverkan på dagens nyliberala västvärld. Fransk dokumentär från 2022. UR.