UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Marianne Mörck, Hasse Andersson, Siw Malmkvist och Carl Jan Granqvist har återvänt för att friska upp sina digitala kunskaper. Gänget får lära sig att diktera sms, boka tågbiljetter på nätet och får vetskap om vad en tutorial är för något. De får också prova på att spela spel på nätet. Men hur kan Siri hjälpa dem att ta att fram väderprognosen? Del 3 av 6. UR.
"Du får inte vara med", säger en taskig typ till Johanna och tar hårt i hennes arm. Johanna blir rädd och går hem. Hon tänker göra en ny uppfinning som får tyst på alla gaphalsar och taskmörtar. Del 4 av 7. UR.
Vad kan man göra när det är helt vitt ute, när världen inte syns? Kanske är det roligt att leka kurragömma, men vad händer om det klarnar upp? Animerad serie om väder. Del 4 av 5. UR.
Vad jämställdhet är, och hur jämställdheten ser ut i Sverige förklaras på ett enkelt sätt. Det finns mycket kvar som kan bli bättre! Del 7 av 10. UR.
Enkelt förklarat om hur det kan vara att leva i Sverige; om olika sorters familjebildningar, och om barns rättigheter. Men också om vad det innebär att bli myndig, och om skillnaden mellan att vara gift eller sambo. Del 8 av 10. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Vad gör träden med det extra kolet när koldioxidhalten i luften ökar? Det har Martin Bader, professor i skogshushållning, undersökt i en omfattande studie där koldioxid pumpades ut i en skog för att simulera framtidens atmosfär. Här berättar han om resultaten, och om forskning kring växtsjukdomar, hur man bör gödsla vid skogsbruk, och varför ledlampor är sämre för insekter än äldre ljuskällor. UR.
Skolämnet idrott, liksom lärarutbildningen, behöver frigöra sig från tävlingsidrotten om den ska bidra till bättre hälsa. Det menar Katarina Schenker, professor i idrottsvetenskap med pedagogisk inriktning. Här berättar hon om sin forskning kring inkludering och exkludering i den organiserade idrotten och verksamheter som avviker från idrottens normala regler. UR.
Hur kan man se till att alla barn kan läsa bra när de går ut lågstadiet? Här berättar Linda Fälth, professor i pedagogik, om sin forskning och sitt bidrag till att bygga upp verktyget Legilexi som används av tusentals lärare för att följa elevers läsutveckling. UR.
Liselotte Öhrling, pedagog och arkeolog, berättar om ett av Sveriges mest välbevarade plagg från medeltiden. Det gäller en vante som hittades nästan ett millennium senare av arkeologer. UR.
Seriestart. Vi möter några mammor som har bestämt sig för att skaffa barn själva. Vi diskuterar också förtrollade platser på Strandir, ser Laugarnesskolans barn sjunga sin morgonsång, samt träffar en far och son som tävlar i tiokamp. Del 1 av 13. UR.
19:20
Kunskapskanalen
Historikern Tim Dunn tar oss med på nya upptäckter bland storslagna järnvägsstationer och undersöker innovativa lösningar i järnvägens spår. Det blir bergbana i Tyskland, arkitektur i Newcastle och en tur till Skottland. Del 1 av 10. UR.
Det finns människor som uppfattar vår värld på ett annat sätt. Exempelvis ser de nummer i färg och kan känna musik. Fenomenet heter synestesi, och trots att många kända artister som Lady Gaga och Billie Eilish har synestesi är det många som aldrig hört talas om fenomenet. Tyskt vetenskapsprogram från 2023. UR.
Emma och Eric befinner sig i Visby för att jaga förstasidan. Kan de nå förstasidan med ett nära reportage om amerikanska gästarbetare på ön? Om inte det så hoppas den mycket språkintresserade Eric Stern att sång på gutamål kan räcka. Del 4 av 6. UR.
Marianne Mörck, Hasse Andersson, Siw Malmkvist och Carl Jan Granqvist har återvänt för att friska upp sina digitala kunskaper. Gänget får lära sig att diktera sms, boka tågbiljetter på nätet och får vetskap om vad en tutorial är för något. De får också prova på att spela spel på nätet. Men hur kan Siri hjälpa dem att ta att fram väderprognosen? Del 3 av 6. UR.
Vi tar en titt på Webb-teleskopet som ersätter Hubble-teleskopet i rymden, och på världens största teleskop på jorden. Förhoppningen är att de ska ge oss ökade kunskaper om gammastrålar, mörk energi och mörk materia, och ge bilder från universums begynnelse. Faktaserie från 2022. Del 9 av 10. UR.
Joe Dicks, 54 år, är isbergsguide på Newfoundlands västkust. Hit flyter is från Grönland med havsströmmarna, och Joe tar en grupp turister på kajaktur bland isblocken. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 8 av 10. UR.