UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Både Satsumas och Fiolin vill ha lyckoklossen. Hur ska de göra nu? De försöker turas om och komma överens men det är ganska svårt. Del 15 av 20. UR.
Bibz tar sig ner i havet för att få veta mer om torskens liv. Hur jagar den och vem jagar torsken? Del 7 av 12. UR.
Vad är akademiskt språk och varför är det så viktigt att skriva objektivt? I den akademiska världen är man noga med att hålla sig till de språkliga reglerna och att inte utgå ifrån sina egna känslor och åsikter. Del 3 av 4. UR.
De rika blir rikare och skillnaden mellan rik och fattig ökar. Ska de rika beskattas ytterligare? Och hur tjänar egentligen de rika sina pengar? Esben besöker ett par i Florida som är medlemmar i en klubb för rika, och åker Porsche med en miljonär som vill beskatta de rika ännu mer. Del 3 av 4. UR.
Sverige har en historia av att ha förtryckt romer. En romsk grupp som utsatts för stark förföljelse är de resande. Vi möter Kurt Magnusson och Marcela Kovacsova som båda diskriminerats av svenska myndigheter. Del 3 av 4. UR.
Metallskrot är saker av metall som man inte kan lämna i återvinningen för metallförpackningar. Metall kan man smälta ner och använda igen, hur många gånger som helst, och då sparar man väldigt mycket energi jämfört med att göra ny metall. Del 2 av 10. UR.
I Sverige får vi säga vad vi vill så länge vi inte kränker någon. Och alla får vara med och bestämma. Det kallas demokrati. Det är inte demokrati överallt i världen och det har inte alltid varit det i Sverige. Del 2 av 10. UR.
Emma och Eric befinner sig i Visby för att jaga förstasidan. Kan de nå förstasidan med ett nära reportage om amerikanska gästarbetare på ön? Om inte det så hoppas den mycket språkintresserade Eric Stern att sång på gutamål kan räcka. Del 4 av 6. UR.
Hur resonerade egentligen svenska tjuvar och bedragare för 200 år sedan? Bonnie Clementsson, doktor i historia, berättar om brottslingar som valde en kriminell bana och vad som kunde hända bakom kulisserna på häkten och fängelser. UR.
En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de brott man kunde åtalas för och vilka som fick delta vid en rättegång. UR.
Under andra halvan av 1800-talet och fram till och med andra världskriget strävade Japan efter att skaffa kolonier och bygga upp ett imperium. Men hur kommer det sig att landet bedrev denna aggressiva politik, och hur gick det till? John Hennessey, forskare i idé- och lärdomshistoria, berättar. UR.
Många elever har svårt att skriva egna texter. Lärare kan hitta redskap för att stimulera eleverna i den klassiska retorikens övningar som erbjuder en progression från enkla till avancerade texttyper, menar Anders Eriksson, forskare i retorik vid Lunds universitet. UR.
Tyder big bang för 13,8 miljarder år sedan på att det finns en övernaturlig skapare av universum? Eller tyder evolutionens bloddrypande historia tvärtom på motsatsen? Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi, går raskt igenom 12 av de bästa - eller mest välkända - argumenten för och emot Guds existens. UR.
Vid Hornborgasjön finns mer än bara tranor. Fågelskådaren Kent-Ove Hvass berättar vad året har att erbjuda i form av spännande arter som kan skådas vid sjön. UR.
17:00
Kunskapskanalen
Australiens natur är i ett kritiskt tillstånd med bränder och torka. Men det finns människor som är fast beslutna att rädda vildmarken, och det här är deras berättelser om hopp för framtiden. Österrikisk serie från 2021. Del 1 av 3. UR.
Följ med till en pittoresk utpost på en liten paradisö utanför San Francisco som erbjöd de amerikanska trupperna lite andrum innan de återigen skickades ut i krig mot en inhemsk motståndare. Del 8 av 12. UR.
18:43
SR P4
Kap Verde är en ögrupp 500 kilometer väst om Kap Verde-halvön på det afrikanska fastlandet. Cidade Velha är den äldsta staden på ön Santiago och det var här som portugiserna startade kreolkulturen på 1400-talet. Santiago spelade en central roll under slavhandeln mellan Europa, Afrika och Amerika. Del 5 av 5. UR.
Cleo avslöjar för de andra att hon vet vems pistolen är, och kanske finns det ett sätt att få hjälp. Men har de verkligen varit ärliga mot varandra? Och vad ska de säga till polisen? Del 7 av 7. UR.
Grönskan har tagit över skolans innegård. Squash, gurkor och bönor skördas och levereras till köket. Vi bekantar oss med grundläggande kunskaper i pollinering, fotosyntes och hur en kompost fungerar för att det ska bli ny jord till nästa odlingssäsong. Del 2 av 2. UR.
Öva skott på mål i en ösig stafett - funkar lika bra med eller utan poängräkning! UR.
Maui är den näst största ön i Hawaiis arkipelag. Där blir det storvågsurfing med Archie som ägnat sig åt sporten i många år. Vi träffar också Eric Devine som byggt ukuleler i tjugo år och hula-instruktören Pi'ilani Lua. Del 2 av 2. UR.
Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Winston Churchill och Mahatma Gandhi förstod alla att använda sig av bildernas makt. Åren mellan 1900-1945 visas upp genom gamla filmklipp från bland annat bröderna Lumiers första filmvisningar, tidiga nyhetssändningar och krigsskildringar. Del 1 av 3. UR.
00:20
Kunskapskanalen
Historikern Tim Dunn tar oss med på nya upptäckter bland storslagna järnvägsstationer och undersöker innovativa lösningar i järnvägens spår. Det blir bergbana i Tyskland, arkitektur i Newcastle och en tur till Skottland. Del 1 av 10. UR.