UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Justine förstår att hon kan rädda Den heliga konventionen. Tillsammans med de Namnlösa beger hon sig till Smaragdstaden. Men där går saker inte som de tänkt sig. Del 5 av 6. UR.
Freddy Grip försöker göra vetenskap visuellt och underhållande. I den här föreställningen ger han perspektiv på stora tal och vad man kan göra med en sax, tejp och lite papper. UR.
Fredrik Cumlin är särskilt begåvad och berättar om utmaningar han mött i sin skolgång. UR.
Elisabet Mellroth och Jesper Boesen berättar om hur det kan kännas att vara särskilt begåvad i en klass och på vilka sätt skolan kan stötta dessa barn och elever. UR.
En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de brott man kunde åtalas för och vilka som fick delta vid en rättegång. UR.
17:35
Kunskapskanalen
I ett avlägset samhälle på Island finns ett familjedrivet kafé som serverat hummersoppa sen 1970-talet. Här samlas byns invånare och löser världsproblemen. I dag hittar även alltfler turister hit. Kanske blir ställets popularitet också dess undergång? Spansk-isländsk dokumentär från 2020. UR.
18:43
SR P4
Att höra sämre är något de flesta äldre får vänja sig vid. När är det dags att skaffa hörapparat, och hur vet man vilken typ man ska ha? Gudrun Schyman berättar om när hon började märka att hon hade fått nedsatt hörsel. Lotta Iverus berättar hur det var att få hörapparat på äldre dagar. Del 13 av 20. UR.
Vart är det svenska språket på väg? Det slarvas med grammatiken och engelska ord flödar in! Så talar en språkpolis och författaren Theodor Kallifatides sällar sig gärna till den skaran. Språkvetaren Patrik Hadenius tycker i stället att vårt språk har blivit rikare. Del 14 av 20. UR.
Miriam har alltid älskat att vara en del av en nation som inte styrs av olika klasser, men misstänker alltmer att det inte är hela sanningen. Hon reser genom delstaten Victoria och försöker förstå hur klass ser ut i Australien och i vilken utsträckning det formar våra förväntningar och möjligheter. Del 2 av 3. UR.
Varför ska vi lära oss att skriva akademiskt när artificiell intelligens kan göra jobbet åt oss? AI-bottar är bra på att ta till sig stora mängder data på kort tid, att strukturera och sammanfatta. Men hur noga är de med vad som är sant eller falskt? Del 4 av 4. UR.
Dollar, bitcoin och kronor. I början fanns endast bytesekonomi, men nu använder många kryptovaluta. Esben gör kryptokonst och försöker byta till sig en Rolex medan han försöker få svar på varför vi inte bara slutar med kontanter. Han försöker också ta reda på hur framtidens pengar kan komma att se ut. Del 4 av 4. UR.
Under andra världskriget dödas en stor del av Europas romska befolkning av nazistregimen och tusentals romer tvingas på flykt. Vi hör upplevelser från Förintelsen återberättas av efterlevande till romer som överlevde kriget. Del 4 av 4. UR.
Under andra världskriget dödas en stor del av Europas romska befolkning av nazistregimen och tusentals romer tvingas på flykt. Vi hör upplevelser från Förintelsen återberättas av efterlevande till romer som överlevde kriget. Del 4 av 4. UR.