UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
07:15
SVT Barn
Johannes vill sjunga för mamma, men hon måste bada lillasyster! Johannes känner att mamma då och då ägnar för mycket tid åt hans lillasyster. Del 1 av 26. UR.
Sara plockar skräp. Skräp i naturen kan vara farligt för djuren. Men Sara har visst en annan idé också. Del 2 av 5. UR.
Idag får vi låna Skrutts magiska fågelbok om farliga fåglar. I den har Skrutt ritat fåglar som äter andra fåglar. Och som kan äta små Skrutt också! De är alltså farliga fåglar, åtminstone för Skrutt. Berättare: Jacob Nordenson. Del 5 av 5. UR.
Vart är det svenska språket på väg? Det slarvas med grammatiken och engelska ord flödar in! Så talar en språkpolis och författaren Theodor Kallifatides sällar sig gärna till den skaran. Språkvetaren Patrik Hadenius tycker i stället att vårt språk har blivit rikare. Del 14 av 20. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Day a week school är ett utbildningsprogram för högpresterande och särskilt begåvade elever i Holland. Jaap Verouden berättar om hur undervisningen fungerar. UR.
Björn Runow är även känd som "MatteBjörn" på Youtube där han lägger upp mattetips för elever från årskurs sju upp till algebra för högskolan. UR.
Utformningen av skolan har alltid gynnat eller missgynnat olika grupper av elever. Även synen på lärande påverkar vilka elever som erbjuds bäst förutsättningar att lyckas i skolsysteme, berättar Mona Holmqvist, professor i utbildningsvetenskap. UR.
Ny teknik, nya beteenden och snabba förändringar i samhället ställer stora krav på framtidens journalister, men det innebär också nya möjligheter. Ola Isaksson och Andreas Mattsson, universitetsadjunkter i journalistik, ser framför sig ett ökat fokus på att analysera och en mer datadriven journalistik. UR.
17:30
Kunskapskanalen
Vi får ta del av tre unika projekt som syftar till att skydda Indonesiens natur och hav från avskogning, tjuvjakt och havsföroreningar. Österrikisk serie från 2021. Del 2 av 3. UR.
Natanael har ett pennskrin som han inte tänker använda förrän han börjar i skolan. Han känner sig redo för att börja i förskoleklass, och en läxa har han redan fått: att ta med sig en sten från sommaren. Del 6 av 6. UR.
Spegeln på förskolan får snabbt fingeravtryck, men det spelar ingen roll, eftersom barnen tycket att det är roligt att rengöra den! Del 3 av 7. UR.
Tripp och Trapp trollar fram en nyckel och ett hål. Vad händer när de två sätts ihop? Stenarna gissar och ljudar. Det blir ett nyckelhål. Stenarna sjunger en sång om ett mycket härligt nyckelhål. Del 9 av 10. UR.
Hjulet är en av våra viktigaste uppfinningar. Men det fungerar absolut bäst tillsammans med sina kompisar axel och nav. Del 10 av 20. UR.
Mike LaBrosse är sportfiskeguide på Lake Ontario. Idag tar han emot en trio som kommer för att uppleva en oförglömlig fiskeresa. I sjön finns mycket lax, och Mike hoppas att kunderna ska få kämpa med många fiskar - med ett leende upp till öronen. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 9 av 10. UR.
Seriestart. Vännerna Megahertz, LeWow och Yee-Haa utforskar bilars hårdhet och barns mjukhet. De övar även höger och vänster, håller reda på röd och grön gubbe och lyckas på slutet beställa korv. Del 1 av 7. UR.
18:43
SR P4
Dushan vågar inte säga sanningen om cykeln till sin mamma. Edvin berättar om Foliemannen, som Edvin säger har tagit hans katt. Nu vill han få med de andra tre på den stora hämnden. Del 2 av 8. UR.
Kli-Max i föreningen Alltid söka sanningen tror inte att dinosaurier har funnits. Ordförande Kjelle försöker få honom på bättre tankar. Vi får veta vad vetenskap och vetenskaplig metod är. Två olika forskare berättar om hur de arbetar. Del 2 av 6. UR.
Tror du att kameleonter ändrar färg för att kamouflera sig? Att de kan bli klarröda som ett äpple? Eller rutiga som din tröja? Eller till och med blommiga som en soffa? I så fall har du fel! Jag ska förklara. Del 5 av 30. UR.
I USA följer vi astronauter som tränar i en "rymdbas" på havets botten, och får en lektion i hur den nya kommunikationstekniken i rymden fungerar. I Spanien besöker vi anläggningen där man arbetar på att skapa en utomjordisk livsmiljö. Faktaserie från 2022. Del 10 av 10. UR.
Siw Malmkvist, Carl Jan Granqvist, Hasse Andersson och Ann Westin har återvänt till Kroksta Gård för att ge sig i kast med sina digitala tillkortakommanden. Siw är jättearg för att hennes lösenord aldrig funkar. Hasse får repetera hur smart det är med kontokort i mobilen. Del 4 av 6. UR.
Siw Malmkvist, Carl Jan Granqvist, Hasse Andersson och Ann Westin har återvänt till Kroksta Gård för att ge sig i kast med sina digitala tillkortakommanden. Siw är jättearg för att hennes lösenord aldrig funkar. Hasse får repetera hur smart det är med kontokort i mobilen. Del 4 av 6. UR.
Med råg i ryggen över framgången på Gotland åker Emma och Eric norrut. Här sätts de verkligen på prov när de får uppgiften att skriva en egen krönika och göra en recension av Marianne Mörck som är i stan med sin enmansföreställning. Del 5 av 6. UR.
Kap Verde är en ögrupp 500 kilometer väst om Kap Verde-halvön på det afrikanska fastlandet. Cidade Velha är den äldsta staden på ön Santiago och det var här som portugiserna startade kreolkulturen på 1400-talet. Santiago spelade en central roll under slavhandeln mellan Europa, Afrika och Amerika. Del 5 av 5. UR.
Med råg i ryggen över framgången på Gotland åker Emma och Eric norrut. Här sätts de verkligen på prov när de får uppgiften att skriva en egen krönika och göra en recension av Marianne Mörck som är i stan med sin enmansföreställning. Del 5 av 6. UR.
Under andra världskriget dödas en stor del av Europas romska befolkning av nazistregimen och tusentals romer tvingas på flykt. Vi hör upplevelser från Förintelsen återberättas av efterlevande till romer som överlevde kriget. Del 4 av 4. UR.
Följ med till en pittoresk utpost på en liten paradisö utanför San Francisco som erbjöd de amerikanska trupperna lite andrum innan de återigen skickades ut i krig mot en inhemsk motståndare. Del 8 av 12. UR.
Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Winston Churchill och Mahatma Gandhi förstod alla att använda sig av bildernas makt. Åren mellan 1900-1945 visas upp genom gamla filmklipp från bland annat bröderna Lumiers första filmvisningar, tidiga nyhetssändningar och krigsskildringar. Del 1 av 3. UR.