Tablå

UR:s program i Radio & TV

Sunday 28 Apr

  • 07:03

    SR P4

    Fatta familjen

    När åsikterna går isär

  • 08:05

    SR P4

    Bild ur Del 22

    Alex Dogboy

    Del 22

  • 14:00

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden - syntolkat

    Skogsmyrorna fångar en tordyvel

    En stor tordyvel är på väg rakt mot en myrstack. Myrorna varnar varandra och attackerar. En tordyvel kan bli utsökt myrmat om myrorna kan vinna över den stora insekten. Del 8 av 40. UR.

  • 14:05

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden - syntolkat

    Kan grävlingen ta sig över vägen?

    En grävlingshona nosar runt i skogen. Hon letar efter en grävlingshane att para sig med. Hon kommer till en bilväg. Trots att grävlingar inte ser så bra och vägen är farlig måste hon korsa den för att leta vidare på andra sidan. Del 9 av 40. UR.

  • 14:10

    SVT Barn

    Doktor Samuel - syntolkat

    Lungorna

    Wille är på biblioteket och kan inte sluta hosta. Andningen låter pipig och trång när Doktor Samuel lyssnar på hans lungor. Sen får Wille lyssna på doktor Samuels lungor. Med en speciell apparat mäter Doktor Samuel hur mycket syre som finns i blodet. Då förstår han vilken sjukdom Wille har. Del 9 av 10. UR.

  • 14:15

    SVT Barn

    Muy i trafiken - syntolkat

    Barn är mjuka, bilar är hårda

    Seriestart. Vännerna Megahertz, LeWow och Yee-Haa utforskar bilars hårdhet och barns mjukhet. De övar även höger och vänster, håller reda på röd och grön gubbe och lyckas på slutet beställa korv. Del 1 av 7. UR.

  • 14:20

    SVT Barn

    The Gun - syntolkat

    How it all started

    Seriestart. Det som börjar som en vanlig fredagseftermiddag i skolan slutar med att Ruby, Cleo och Elijah sitter i förhör hos polisen. De skulle ju bara göra ett grupparbete tillsammans. Vad är det som har hänt? Del 1 av 10. UR.

  • 14:30

    SVT Barn

    Sommaren före sexan - syntolkat

    Foliemannen

    Dushan vågar inte säga sanningen om cykeln till sin mamma. Edvin berättar om Foliemannen, som Edvin säger har tagit hans katt. Nu vill han få med de andra tre på den stora hämnden. Del 2 av 8. UR.

  • 15:20

    Kunskapskanalen

    Arkeologi och ny teknik

    Föremålen berättar

    Seriestart. Med hjälp av den senaste tekniken får arkeologer flera tusen år gamla föremål - som en keltisk hjälm, en grekisk bronsskulptur och en egyptisk mumie - att berätta nya historier om den tidens hantverksskicklighet, handelsvägar, och samhällen. Faktaserie från 2022. Del 1 av 4. UR.

  • 16:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Stationen Rossio i Lissabon

    Järnvägar och arkitektur

    Stationen Rossio i Lissabon

    Tim Dunn besöker en bro utanför London från 1837 med dekorativa inslag från egyptisk arkitektur. I Lissabon blir det besök i en eklektisk byggnad uppförd 1890, inspirerad av portugisisk 1500-tals arkitektur. Tim utforskar byggnaden, som påminner om ett ståtligt slott. Del 2 av 10. UR.

  • 16:55

    Kunskapskanalen

    Miriam Margolyes synar Australien

    Söderut, nudister och småstad

    Som en 80-årig kvinna har Miriam aldrig känt sig mer sårbar. Hennes egen situation har fått henne att oroa sig för de mest sårbara i samhället. På den sista etappen av sin resa reser Miriam till södra Australien. På vägen stöter hon på personer i utsatta situationer. Del 3 av 3. UR.

  • 17:00

    SVT2

    Alias Tornedalen

    Inger och Myria

    Vi gör en avstickare till Kungsör för att träffa författaren Inger. Efter ett sjukdomsanfall vaknade hon upp med en känsla av att det fötts en ny kvinna ur hennes förflutna. Myria är Ingers heteronym, ett slags pseudonym med en egen identitet. Del 4 av 4. UR.

  • 17:21

    SVT2

    Kulturkvarten på samiska

    Julla Májja och Anna Nutti Wiandt

    Den samiska biblioteksbussen Julla Májja gör turné bland de avlägsna orterna i Västerbottens inland. Med på resan denna gång är författaren Anna Nutti Wiandt. Syftet med resan är att sprida samisk kultur och stärka samiska barns identitet. UR.

  • 17:34

    SVT2

    Hur ska man veta vilka nyheter och källor man kan lita på egentligen? Och vem håller koll på att journalister och medier håller sig till fakta? UR.

  • 17:40

    SVT2

    Det här är svenskt teckenspråk

    Tack och lov är teckenspråket inte internationellt

    Hur skiljer sig det svenska teckenspråket från andra teckenspråk i världen? Teckenspråksforskaren Pia Simper-Allen berättar om hur de olika teckenspråken uppstått och spridits. Skådespelarna och flerspråkiga Ace Mahbaz och Dawn Birley svarar på vad som sticker ut med svenskt teckenspråk. Del 3 av 4. UR.

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Äventyrsguiderna

    Simma med vitvalar i Manitoba

    I Churchill, Manitoba, välkomnar Jud Jones två turister som har kommit för att paddla kajak och simma med vitvalar, belugor. Valarna är vänliga, men det finns alltid en risk att de välter kajakerna med sina enorma kroppar. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 10 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Byn i den steniga dalen

    Vi besöker ett gammalt pittoreskt franskt slott som från en saga, förfallet och nästan återtaget av naturen men som nu fått ett andra liv. Del 9 av 12. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Hawaiis vulkanöar

    Maui och Molokais olikheter

    Maui är den näst största ön i Hawaiis arkipelag. Där blir det storvågsurfing med Archie som ägnat sig åt sporten i många år. Vi träffar också Eric Devine som byggt ukuleler i tjugo år och hula-instruktören Pi'ilani Lua. Del 2 av 2. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    1900-talets ikoner

    Från skoj till propaganda

    Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Winston Churchill och Mahatma Gandhi förstod alla att använda sig av bildernas makt. Åren mellan 1900-1945 visas upp genom gamla filmklipp från bland annat bröderna Lumiers första filmvisningar, tidiga nyhetssändningar och krigsskildringar. Del 1 av 3. UR.

  • 23:20

    Kunskapskanalen

    Mellan himlavalv och jordklot

    Utmaningarna med rymdteknik

    I USA följer vi astronauter som tränar i en "rymdbas" på havets botten, och får en lektion i hur den nya kommunikationstekniken i rymden fungerar. I Spanien besöker vi anläggningen där man arbetar på att skapa en utomjordisk livsmiljö. Faktaserie från 2022. Del 10 av 10. UR.

  • 00:00

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Hjälp mot ångestframkallande tvångssyndrom

    Tuukka Hämäläinen får ångest av att gå ut, eftersom så många saker verkar smutsiga. Johanna Ekola blev rädd för sina egna tankar om att skada sitt barn. Hur är det när tvångssyndrom styr livet? Del 4 av 16. UR.

  • 00:30

    SVT2

    Skolan på Island

    Pojkar och flickor

    Våra barn är lika olika som de är många. Vi tittar på hur barn gör i skolan, hur de mår där samt undersöker vikten av social kompetens och vänskap. Del 2 av 6. UR.