UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Justine är ensam i Smaragdstaden för att försöka rädda Den heliga konventionen. Men tiden håller på att rinna ut. Del 6 av 6. UR.
Hur funkar din hjärna egentligen? Iris Zahirovic, läkare och forskare i medicin, ger en introduktion till hjärnans funktioner, våra sinnen och reaktioner på världen. Hur kan man använda kunskapen om hur hjärnan fungerar för att kunna plugga effektivare? Vilka möjligheter har man att motverka demens? Hur farligt är cannabis för hjärnan? UR.
Var ligger forskningens fronter inom experimentell fundamental partikelfysik och hur är det möjligt att undersöka elementarpartiklar, såsom Higgsbosoner och gluoner? Else Lytken, professor i partikel- och kärnfysik, berättar om den mest grundläggande fysiken och arbetet vid den stora hadronkollideraren, LCH, vid Cern. UR.
Designen av Boeing 777 har gjorts enbart på datorer. Samma sak gäller för prognosen av morgondagens väder och vilket globalt temperaturgenomsnitt vi kan vänta år 2100. Bakom dessa flödessimuleringar ligger matematik. Philipp Birken, professor i numerisk analys och beräkningsteknik, berättar. UR.
Seriestart. Vi möter några mammor som har bestämt sig för att skaffa barn själva. Vi diskuterar också förtrollade platser på Strandir, ser Laugarnesskolans barn sjunga sin morgonsång, samt träffar en far och son som tävlar i tiokamp. Del 1 av 13. UR.
17:35
Kunskapskanalen
I en avlägsen del av Kolahalvön där vintrarna är långa och gruvdrift den största näringen står garage i långa rader. Bakom rostiga dörrar pågår aktiviteter av alla de slag. Dit kommer människorna för att drömma, överleva eller för att hålla tristessen borta. Tysk dokumentär från 2019. UR.
Vart är det svenska språket på väg? Det slarvas med grammatiken och engelska ord flödar in! Så talar en språkpolis och författaren Theodor Kallifatides sällar sig gärna till den skaran. Språkvetaren Patrik Hadenius tycker i stället att vårt språk har blivit rikare. Del 14 av 20. UR.
Ska man sörja att mycket husmanskost från förr gått i graven, eller är det bara att välkomna alla nya rätter som kommer från när och fjärran? Studion gästas av Bosse Nilsson, mångårig kock som fostrats i Tore Wretmans anda, och mathistorikern Richard Tellström. Tillsammans pratar de om utvecklingen av det svenska köket. Del 15 av 20. UR.
Som en 80-årig kvinna har Miriam aldrig känt sig mer sårbar. Hennes egen situation har fått henne att oroa sig för de mest sårbara i samhället. På den sista etappen av sin resa reser Miriam till södra Australien. På vägen stöter hon på personer i utsatta situationer. Del 3 av 3. UR.
22:10
SVT24
I maj för hundra år sedan fick kvinnorna i Sverige äntligen rätt att rösta. Genom den största mobiliseringen av kvinnor som vårt land har skådat lyckades LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, samla hundratusentals namnunderskrifter för ett gemensamt krav: Rösträtt för kvinnor! UR.
I maj år 1919 fick kvinnorna i Sverige, sist ut i Norden, äntligen rätt att rösta. Genom den största mobiliseringen av kvinnor som vårt land har skådat, lyckades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt samla hundratusentals namnunderskrifter för ett gemensamt krav: Rösträtt för kvinnor! UR.
Artisten Viktor Frisk fick sin bipolära diagnos efter en traumatisk upplevelse under en stökig period i livet. Vi får följa med Viktor på hans resa för att förstå sig själv. Del 1 av 4. UR.
Artisten Viktor Frisk fick sin bipolära diagnos efter en traumatisk upplevelse under en stökig period i livet. Vi får följa med Viktor på hans resa för att förstå sig själv. Del 1 av 4. UR.
Seriestart. För 19-åriga Máridjá har hennes identitet alltid varit självklar. Men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte har funderat så mycket kring. Vi får följa henne till Uppsala och till Rasbiologiska institutets gamla arkiv. Ett besök som väcker både sorg och ilska. Del 1 av 4. UR.
För 19-åriga Máridjá har hennes identitet alltid varit självklar. Men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte har funderat så mycket kring. Vi får följa henne till Uppsala och till Rasbiologiska institutets gamla arkiv. Ett besök som väcker både sorg och ilska. Del 1 av 4. UR.