UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Ull och Satsumas vill leka ifred. Men vad ska Fiolin hitta på? Och är det inte roligast om alla leker tillsammans istället? Del 17 av 20. UR.
Fjällämmeln lever på fjället, här bor den och trivs både på sommaren och vintern. Bibz undrar vad den gör för bra saker i naturen, var den bor och hur den får tag i mat? Del 9 av 12. UR.
I maj år 1919 fick kvinnorna i Sverige, sist ut i Norden, äntligen rätt att rösta. Genom den största mobiliseringen av kvinnor som vårt land har skådat, lyckades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt samla hundratusentals namnunderskrifter för ett gemensamt krav: Rösträtt för kvinnor! UR.
Artisten Viktor Frisk fick sin bipolära diagnos efter en traumatisk upplevelse under en stökig period i livet. Vi får följa med Viktor på hans resa för att förstå sig själv. Del 1 av 4. UR.
För 19-åriga Máridjá har hennes identitet alltid varit självklar. Men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte har funderat så mycket kring. Vi får följa henne till Uppsala och till Rasbiologiska institutets gamla arkiv. Ett besök som väcker både sorg och ilska. Del 1 av 4. UR.
Det används väldigt mycket plastförpackningar och plastpåsar, därför är det viktigt att vi ser till att de återvinns. På plaståtervinningen i Motala sorteras 500 plastförpackningar i sekunden innan de skickas vidare. Del 4 av 10. UR.
Kan Sverige förändras? Om grundlagarna och varför de är viktiga. Del 4 av 10. UR.
Emma och Eric är på Sveriges största lokaltidning i Helsingborg. Nu ställs det hårdare krav. För att nå förstasidan måste de komma med en idé till en tyngre och grävande artikel. För att lyckas tar de hjälp av journalisterna på tidningen. Utöver det blir det kvällsbevakning när de skickas till Bjuv för att ta tempen på de tävlande inför årets stora karaoketävling - Klippans karaokecup. Del 6 av 6. UR.
Vad ökar risken för läs- och skrivsvårigheter? Och framför allt ¿ hur kan man hjälpa personer med språkstörning, som har stora svårigheter att läsa och skriva? Olof Sandgren, docent i logopedi, berättar om hur språkförmåga hänger ihop med läsning och skrivning. UR.
Läsåret 2025/26 införs den ämnesutformade gymnasieskolan. Vad betyder det för matematikundervisningen på gymnasiet och komvux? Jan Kontinen och Carina Kjelsson, båda undervisningsråd på Skolverket, berättar. UR.
Hur kan maskiner lära sig eller uppfatta något? Några av principerna för detta kan man faktiskt förstå redan i gymnasiet. Niklas Grip, gymnasielärare i matematik, programmering och fysik, delar med sig av saker han själv har provat i sin undervisning. Han diskuterar bland annat linjär och logistisk regression. UR.
17:00
Kunskapskanalen
Dyka, paddla och surfa kanske inte är de första aktiviteter man tänker på när det gäller Lofoten, men det kanske är dags att tänka om? Tysk serie från 2020. Del 2 av 2. UR.
Ett komplex i Georgia, USA, ursprungligen byggd för att kommunicera med satelliter. Men stationen som pekar rakt ut i rymden upptäckte bara nästan en signal från utomjordingar, så sökandet efter liv bortom jorden fortsätter. Del 10 av 12. UR.
På grund av kriget i Ukraina tvingas den 13-åriga elitgymnasten Nastia fly till Tyskland. I den obekanta staden Gelsenkirchen måste hon börja om på nytt samtidigt som hon inte vet om hon kommer att återse sina föräldrar och vänner. När Nastia ansluter sig till ett tyskt gymnastiklag börjar hon bygga upp ett nytt liv för sig själv. Del 7 av 10. UR.
Perla är 12 år och bor i en liten stad på södra Island. Hon går till skolan tillsammans med sin lillasyster. Längs skolvägen funderar Perla över isländska förhållanden med vulkanutbrott, heta källor och vulkanisk sand. Hur kommer klimatet att se ut när hon blir stor? Varför kan mänskligheten inte ersätta olja och kärnkraft med vind och vatten? Del 7 av 25. UR.
I USA får Jon Snow en lektion i kosthållning av en pigg 96-åring. Och i Japan besöker han en familj där fyra generationer lever under samma tak, och möter människor över 80 som både arbetar och dansar hiphop. Dokumentärserie från 2022. Del 2 av 2. UR.
En utåtagerande Muhammad Ali marknadsför sin kommande boxningsmatch mot Joe Frazier 1974. Vi ser den polske påven Johannes Paulus II i samtal med fackföreningsledaren och senare Polens president Lech Wa¿¿sa. Mötet med Mehmet Ali A¿ca, mannen som misslyckades med att mörda påven. Del 3 av 3. UR.
00:15
Kunskapskanalen
Tim Dunn reser till Sverige och Borås Öfwre - en tjusig järnvägsstation med ett stationshus i trä från 1863. Borås nedre, numera Borås Central, blev senare den gemensamma huvudstationen. Tim besöker stationshuset som byggdes 1894 i rött tegel och som påminner om en medeltida borg. Del 3 av 10. UR.