Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 09 May

  • 07:15

    SVT Barn

    Ugglan och kompisproblemet

    Säga nej

    En tjuv vill inte råna banker längre men hon är samtidigt rädd för att förlora sina tjuvkompisar. Hon ber världens klokaste uggla om råd. I rollerna: Peter Harryson, Shima Niavarani. Del 2 av 7. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Rädda världen

    Elektricitet

    Robin släcker lampan. Han ska rädda världen och spara el. Men det gör man väl inte om man busar och släcker och tänder igen tusen gånger? Del 4 av 5. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Var det bättre förr?

    Man hör det titt som tätt: "Det var bättre förr". Kanske är det vanligare bland äldre att ägna sig åt nostalgi och tillbakablickande. Vad innebär det för tillvaron? Finns det risk att man förskönar det förflutna, eller är det sunt och rent av positivt att vara nostalgisk? Gäster i studion är journalisten Amelia Adamo, etnologen Jonas Engman och antikexperten Peter Pluntky. Del 16 av 20. UR.

  • 11:50

    SVT Barn

    Matte med Mat och Te

    Tid

    Te vill åka till simhallen nu, trots att den öppnar mycket senare. Mat säger att de ska åka "om en stund", vad betyder det och hur länge ska Te behöva vänta? Mat visar hur tid ser ut och de testar vad man hinner med att göra på en minut. Del 4 av 8. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Minnespolitik i Ukraina under brinnande krig

    Monument som tas bort och gator som byter namn är bara några exempel på hur ukrainarna vänder sig bort från det sovjetiska och tsarryska förflutna. Niklas Bernsand, lärare i Öst- och Centraleuropastudier, berättar om utvecklingen efter att det fullskaliga ryska anfallskriget inleddes. UR.

  • 15:16

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Grön och hållbar kemi

    Hur kan man ersätta organiska lösningsmedel som belastar miljön och kan lämna rester i livsmedelsprodukter med hjälp av koldioxid under tryck? Hur kan man utvinna värdefulla molekyler ur olika restprodukter? Charlotta Turner, professor i analytisk kemi, berättar om aktuell forskning. UR.

  • 15:40

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Hur kan konfliktområden studeras från rymden?

    Jordbruket i IS-kontrollerade områden, förändringar i byggnationen i Gaza, bränder och belysning. Satellitbilder erbjuder möjligheter att samla in data om områden som inte går att besöka. Lina Eklund, lärare i naturgeografi och ekosystemvetenskap, berättar om fjärranalys. UR.

  • 16:11

    Kunskapskanalen

    Bild ur Att bygga tänkande klassrum – avsluta lektionen

    Matematikbiennalen 2024

    Att bygga tänkande klassrum – avsluta lektionen

    Att bygga tänkande klassrum är en metod för att låta elever i slumpmässiga grupper arbeta med matematikuppgifter som får dem att tänka själva. Här berättar Peter Liljedahl, professor i matematikdidaktik vid Simon Fraser University, om metoden med ett särskilt fokus på hur man avslutar sådana lektioner för att förankra inlärningen. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Livet på Island

    Renovera ett gammalt hus

    Hur är tillgången till den digitala världen är för synskadade? Vi tittar också på allt som behöver göras innan fredstornet i Viðey kan tändas, markerar gamla hus i Garðurinn, träffar en kvinna som renoverar ett gammalt hus i Bakkafjörður. Del 3 av 13. UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Djungelboken och barfotalöp

    Maratonkillen

    Djungelboken och barfotalöp

    I hjärtat av Indien provar Raul barfotalöpning och möter människor som berättar hur löpningen förändrat deras liv. Och i djungeln möter han en släkting till björnen Baloo. Spansk dokumentärserie från 2019. Del 1 av 6. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    En flugas liv

    I blåst och regn

    Flugan jagas av en hungrig fågel, men klarar sig undan och hittar en kompost med goda ruttna grönsaker. Då utbryter ett regnoväder, men flugan hittar skydd i en blåklocka där han somnar. Åke Lundqvist gestaltar flugans liv i Bisse Falks berättelse. Del 2 av 4. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Äta löv och bajsa jord

    Vad är jord?

    Jord är levande! Där samarbetar växter och djur. Ett jobb som gör vår mat både nyttig och frisk. Men hur går det till? Del 1 av 3. UR.

  • 18:15

    SVT Barn

    Rörelsefantasi

    Nu ska vi balansera

    Inspireras av musik, bild och en berättelse för att balansera tillsammans, rörelsefantasi som ger rörelseglädje. I Eva Lindströms specialskrivna berättelse "Ines och Vega på vintern" har fotbollsplanen blivit till en isbana. Del 2 av 4. UR.

  • 18:23

    SVT Barn

    Kan själv

    Smörja in sig med solkräm

    Det är viktigt att smörja sig väl med solkräm innan du går ut i solen. Barnen smörjer gärna in sig själva med solkräm. Del 5 av 13. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Muy i trafiken

    Höger vänster

    Vännerna Megahertz, LeWow och Minnet undersöker hur det funkar med höger och vänster. Vad ska man ha det till? Det tar vi reda på! Vi får också groovy dans och varmkorv på köpet. Del 3 av 7. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Potomac i USA

    Resor längs vackra floder

    Potomac i USA

    Berättelsen om floden som skapade Amerika. Från West Virginia ända till Chesapeake Bay i nordöstra USA bildade Potomac en frontlinje i det amerikanska inbördeskriget. Del 2 av 10. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Sommaren före sexan

    Jag är inte kär i dig

    Alexandra får ett meddelande från sin flickvän Molly som gör henne väldigt ledsen. Gruppen börjar göra upp en plan för den stora hämnden mot Foliemannen. Samtidigt är Edvin nedstämd och för Tindra berättar han varför. Del 4 av 8. UR.

  • 18:55

    SVT Barn

    Alltid söka sanningen

    Om myndigheter

    Oliwer i föreningen Alltid söka sanningen tror att hans döda farbror spökar. Ordförande Kjelle försöker få honom på bättre tankar. Vi får veta vad myndigheter är och hur vi får insyn i deras verksamhet. Och vad betyder egentligen offentlighetsprincipen och varför finns den? Del 4 av 6. UR.

  • 19:12

    SVT Barn

    Visste du?

    Därför är bananer böjda

    Vet du varför bananer är böjda? Här får du veta svaret. Del 9 av 30. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Kontakt med yttre rymden

    Ett komplex i Georgia, USA, ursprungligen byggd för att kommunicera med satelliter. Men stationen som pekar rakt ut i rymden upptäckte bara nästan en signal från utomjordingar, så sökandet efter liv bortom jorden fortsätter. Del 10 av 12. UR.

  • 23:15

    SVT24

    Min ångest och jag - teckenspråkstolkat

    Marianne Mörck – ensamhet

    Skådespelaren Marianne Mörck har levt ensam i över tjugo år och är ovillig att komma för nära andra människor. Vi får följa med när hon söker svar på frågan varför hon har valt att isolera sig. Marianne besöker sin äldsta vän, skådespelaren Lars Humble, som precis har förlorat sin livskamrat. Del 2 av 4. UR.

  • 23:20

    Kunskapskanalen

    1900-talets ikoner

    Femton minuter av berömmelse

    En utåtagerande Muhammad Ali marknadsför sin kommande boxningsmatch mot Joe Frazier 1974. Vi ser den polske påven Johannes Paulus II i samtal med fackföreningsledaren och senare Polens president Lech Wa¿¿sa. Mötet med Mehmet Ali A¿ca, mannen som misslyckades med att mörda påven. Del 3 av 3. UR.

  • 23:45

    SVT24

    Min samiska historia - teckenspråkstolkat

    Som en främling i eget land

    Sara-Elvira är 17 år och har alltid känt till sin familjs historia, men inte pratat så mycket om den. Hennes förfäder var några av dem som tvingades flytta från norra Sapmi i början av 1900-talet. Hennes farfar berättar om hur tvångsförflyttningarna påverkar honom än i dag. Del 2 av 4. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Bild ur Sommarnöje i iskallt vatten

    Ett år i Lofoten

    Sommarnöje i iskallt vatten

    Dyka, paddla och surfa kanske inte är de första aktiviteter man tänker på när det gäller Lofoten, men det kanske är dags att tänka om? Tysk serie från 2020. Del 2 av 2. UR.

  • 00:30

    SVT24

    Främlingar - teckenspråkstolkat

    Min mamma har dött så det är därför jag är här

    Seriestart. Ett ungdomsdrama om psykisk hälsa. Psykologistudenten Sarah samlar fyra unga främlingar för att genomföra ett experiment i psykiskt mående. Deltagaren Hannah anländer sent till experimentet. På plats i den nedlagda gymnasieskolan möts hon av en chock som får henne att vilja fly därifrån. Del 1 av 6. UR.