UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
"Bara det blir stämningsfullt får ni vara precis vad ni vill i klassens luciatåg", säger fröken. Johanna vet precis vad hon ska vara. Och det kommer bli så stämningsfullt! Del 7 av 7. UR.
12:10
SVT Barn
Imse och Vimse försöker rensa sitt nät från alla höstlöv som flyger omkring. Plötsligt blåser det in en massa byxor. Imse blir väldigt glad, det blir inte Torsten Tusenfoting som får sin tvätt förstörd. Översättare och uppläsare: Alexandra Pascalidou. Del 3 av 6. UR.
12:15
SVT Barn
Det finns många kul, kvarglömda saker på lekplatsen. Imse vill så klart ha allt för sig själv, men en mekanisk dinosaurie kommer i vägen. Översättare och uppläsare: Alexandra Pascalidou. Del 4 av 6. UR.
Pino är hungrig, och kylskåpet är tomt. Pino går till affären och handlar. Han behöver köpa mjöl, jäst, salt, tomat, ost och korv. Hans vänner sitter förväntansfullt runt köksbordet. Vad ska han tillaga? Del 19 av 20. UR.
I Pinos trädgård växer det gurka, sallad, äpplen, pumpor och päron. Pino sår frön. Pingvinen vattnar. Kaninen planterar en morot och väntar på att det ska växa. Del 20 av 20. UR.
Hur funkar din hjärna egentligen? Iris Zahirovic, läkare och forskare i medicin, ger en introduktion till hjärnans funktioner, våra sinnen och reaktioner på världen. Hur kan man använda kunskapen om hur hjärnan fungerar för att kunna plugga effektivare? Vilka möjligheter har man att motverka demens? Hur farligt är cannabis för hjärnan? UR.
Var ligger forskningens fronter inom experimentell fundamental partikelfysik och hur är det möjligt att undersöka elementarpartiklar, såsom Higgsbosoner och gluoner? Else Lytken, professor i partikel- och kärnfysik, berättar om den mest grundläggande fysiken och arbetet vid den stora hadronkollideraren, LCH, vid Cern. UR.
Det finns ungefär fem gånger så mycket mörk materia som vanlig materia i universum. Den kallas mörk just för att den inte syns och vad den består av är fortfarande okänt. Kan det vara hittills okända mörka partiklar? Ruth Pöttgen, universitetslektor i partikelfysik, berättar om den mörka materians gåta, och hur man i experiment vill producera mörka fotoner som kan sönderfalla till mörk materia. UR.
Vi åker på curlingträning i Akureyri och besöker Tool library i Reykjavík där man kan låna allt från borrmaskiner till hårborttagningsmaskiner. Vi träffar en bilmekaniker i Skagafjörður som älskar att sjunga. Del 4 av 13. UR.
19:25
Kunskapskanalen
Först blir det inspektion av den 3,5 km långa Bramhope Tunnel i West Yorkshire. Därefter reser Tim till Dresden i Tyskland. Järnvägsstationen förstördes under andra världskrigets bombningar, men den brittiske arkitekten Norman Foster har skapat en ny station där det ursprungliga framträder tydligt. Del 4 av 10. UR.
Arkeologer använder drönare och robotar när de utforskar Pompeji, Angkor, stora havsdjup och trånga grottgångar. Tack vare ny teknik som fotogrammetri och laserradar gör de ständigt nya upptäckter. Faktaserie från 2022. Del 3 av 4. UR.
22:35
Kunskapskanalen
Berättelsen om floden som skapade Amerika. Från West Virginia ända till Chesapeake Bay i nordöstra USA bildade Potomac en frontlinje i det amerikanska inbördeskriget. Del 2 av 10. UR.
00:15
Kunskapskanalen
I hjärtat av Indien provar Raul barfotalöpning och möter människor som berättar hur löpningen förändrat deras liv. Och i djungeln möter han en släkting till björnen Baloo. Spansk dokumentärserie från 2019. Del 1 av 6. UR.