Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 13 May

  • 08:00

    SVT2

    Kortfilmsklubben - italienska

    Menomale

    Italiensk kortfilm. Peppe hjälper sin flickvän Anna att flytta till en annan stad där hon har fått jobb som lärare. Under en varm septembereftermiddag ska paret försöka lista ut vad som ska hända med deras unga kärlekshistoria. Regi: Alberto Palmiero. UR.

  • 08:15

    SVT2

    Kortfilmsklubben - spanska

    Bebé

    Colombiansk kortfilm. Efter att hennes pappa gift om sig kämpar Nina med att känna sig som en del av den nya familjen. Under vad som borde ha varit den perfekta födelsedagsfesten för hennes nya syster tar Ninas osäkerhet över och det sköra förhållandet till hennes far blir tydligt. Regi: Cristina Sánchez Salamanca. UR.

  • 08:31

    SVT2

    Kulturkvarten på samiska

    Litteraturen på Jokkmokks marknad

    Samisk litteratur står i fokus när vi möter författarna Elin Anna Labba och Jannete Hentati på Jokkmokks marknad. För 419:e gången hölls marknaden som inte bara är en marknad utan också en mötesplats där konsthantverk, film och litteratur presenteras. På det samiska författarförbundet Bágos tioårsdag träffar vi bland andra Johan Sandberg McGuinne. UR.

  • 08:46

    SVT2

    Våra dikter på samiska

    Beaivváš vel rattis

    Kortfilm på nordsamiska. I Juvvá Pittjas dikt "Solen i mitt bröst", möter vi en vanlig tonårskille som söker sin identitet. Regi: Tove Nowén. UR.

  • Kan AI ha känslor? Har AI värderingar eller är den verkligen neutral? Kan man använda AI för kommunikation mellan tal och teckenspråk? Jessica har nu djupdykt ordentligt i ämnet och besvarar frågor från följarna. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Humlan Djojj - finska

    Kråkan och bihotellet

    En kråka har flyttat in i bikupan och skrämt bort alla bin som flytt till ett bihotell. Djojj och Birger funderar över hur de ska få ut kråkan ur kupan. Del 5 av 6. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - finska

    Pant

    Redan när du pantar din flaska eller aluminiumburk i en matbutik börjar resan mot en ny flaska eller burk. Varje dag kommer miljontals aluminiumburkar och PET-flaskor till Pantamera-fabriken i Norrköping för att börja processen till en ny flaska eller burk igen. Del 10 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Duško Popov – playboyspion

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Ha kul! Retoriska övningar

    Många elever har svårt att skriva egna texter. Lärare kan hitta redskap för att stimulera eleverna i den klassiska retorikens övningar som erbjuder en progression från enkla till avancerade texttyper, menar Anders Eriksson, forskare i retorik vid Lunds universitet. UR.

  • 15:21

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Japansk kolonialism i en värld av imperier

    Under andra halvan av 1800-talet och fram till och med andra världskriget strävade Japan efter att skaffa kolonier och bygga upp ett imperium. Men hur kommer det sig att landet bedrev denna aggressiva politik, och hur gick det till? John Hennessey, forskare i idé- och lärdomshistoria, berättar. UR.

  • 15:44

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Matematiken bakom flygplansdesign och klimatprognoser

    Designen av Boeing 777 har gjorts enbart på datorer. Samma sak gäller för prognosen av morgondagens väder och vilket globalt temperaturgenomsnitt vi kan vänta år 2100. Bakom dessa flödessimuleringar ligger matematik. Philipp Birken, professor i numerisk analys och beräkningsteknik, berättar. UR.

  • 16:20

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Skräddarsydd behandling vid hjärttransplantation

    Patienternas överlevnad efter en hjärttransplantation påverkas av bieffekter av den livsviktiga immunbehandlingen. Vilma Antonov, doktorand i thoraxkirurgi, berättar om arbetet med att bygga en AI-modell som kan förutse komplikationer och underlätta för läkarna att anpassa behandlingen. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Dresdens restaurerade station

    Järnvägar och arkitektur

    Dresdens restaurerade station

    Först blir det inspektion av den 3,5 km långa Bramhope Tunnel i West Yorkshire. Därefter reser Tim till Dresden i Tyskland. Järnvägsstationen förstördes under andra världskrigets bombningar, men den brittiske arkitekten Norman Foster har skapat en ny station där det ursprungliga framträder tydligt. Del 4 av 10. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Jorden runt-loppet

    I Arvika ska det årliga jorden runt-loppet för en bättre värld gå av stapeln. Genom att delta har klassen lärt sig massor om barns rättigheter. Under loppet ska de visa de vuxna vad de tycker genom plakat, dans och tal. Vi lär oss också om FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Del 4 av 6. UR.

  • 17:40

    Kunskapskanalen

    Arkeologi och ny teknik

    Platsernas historier

    Arkeologer använder drönare och robotar när de utforskar Pompeji, Angkor, stora havsdjup och trånga grottgångar. Tack vare ny teknik som fotogrammetri och laserradar gör de ständigt nya upptäckter. Faktaserie från 2022. Del 3 av 4. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Grejen med demokrati

    Allas lika värde

    Vad menas med alla människors lika värde? 9-åriga Mina vänder sig till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut vad som menas med alla människors lika värde, diskriminering och minoriteters rättigheter. Del 5 av 10. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Mitt liv som grej

    Säkerhetsnålen

    Fanny slänger sin säkerhetsnål men missar papperskorgen. Säkerhetsnålen får en chans att berätta varför den inte ska slängas. När behövde man en säkerhetsnål första gången och vad skulle hända om den inte fanns? UR.

  • 19:25

    Kunskapskanalen

    Leva till 100

    Tro, mat och arbete

    I USA får Jon Snow en lektion i kosthållning av en pigg 96-åring. Och i Japan besöker han en familj där fyra generationer lever under samma tak, och möter människor över 80 som både arbetar och dansar hiphop. Dokumentärserie från 2022. Del 2 av 2. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Svåra frågor

    Krig, del 1

  • 20:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Yukonfloden i Nordamerika

    Resor längs vackra floder

    Yukonfloden i Nordamerika

    Vi fortsätter färden till den frusna norra delen av Kanadas Yukonflod. Som den längsta floden i Alaska och Yukon var den en av de viktigaste transportlederna under guldruschen i Klondike mellan åren 1896 och 1903. Del 3 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Räddade efter tre dagar

    1974 störtar ett plan med en familj på väg till skidsemester. Två bröder 8 och 11 år, överlever. De tillbringar tre dagar och två nätter ensamma i skogen innan hjälp kommer. Nu ser de tillbaka på sina liv och hur olyckan påverkat hela deras tillvaro. Amerikansk dokumentär från 2019. UR.

  • 22:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur På vespa i Rom

    Joanna Lumleys storstadsäventyr

    På vespa i Rom

    Joanna Lumley gör en historisk resa på vespa och besöker paparazzofotografen Umberto Pizzi i hans hem. I ruinområdet Largo Di Torre Argentina blir det rundvandring och besök på det världsberömda katthemmet. Hon hinner också träffa skådespelaren Gina Lollobrigida i en berömd juvelerarbutik. Del 2 av 3. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Förändras personligheten?

    De identiska tvillingarna Jouni och Ilkka Räisänen har väldigt olika personligheter och funderar mycket på hur de kunde bli så olika. Paola Suhonen är extrovert och har en personlighet som lätt anpassar sig till nya utmaningar. Överraskande nog beskriver hon sig själv som introvert. Hur mycket kan personligheten förändras? Del 7 av 16. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Skolan på Island

    Undervisning och lärare

    Hur känner lärare? Vi undersöker lärarnas arbetsutveckling och miljön där undervisningen äger rum. Vi tittar också på faktorer som kan vara intressanta att införliva i utbildningssystemet. Del 5 av 6. UR.

  • 00:00

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Skatter att dö för

    En imponerande men skrämmande anläggning i Skottland. Här bedrevs en gång i tiden banbrytande vård inom mental hälsa med en lite mjukare linje mot patienterna. Man försökte låta bli tvångströja som var en vanlig lösning vid denna tid. Del 11 av 12. UR.

  • 00:45

    Kunskapskanalen

    1900-talets ikoner

    Femton minuter av berömmelse

    En utåtagerande Muhammad Ali marknadsför sin kommande boxningsmatch mot Joe Frazier 1974. Vi ser den polske påven Johannes Paulus II i samtal med fackföreningsledaren och senare Polens president Lech Wa¿¿sa. Mötet med Mehmet Ali A¿ca, mannen som misslyckades med att mörda påven. Del 3 av 3. UR.