UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Satsumas älskar att tävla! Det är bara så roligt att vinna. Att förlora är inte alls lika kul. Men man kan både vinna och förlora på olika sätt. Del 18 av 20. UR.
Att myggan sticks vet nästan alla. Bibz vill veta mer om vilka djur som äter myggan och varför den gillar blod. Del 10 av 12. UR.
Skådespelaren Marianne Mörck har levt ensam i över tjugo år och är ovillig att komma för nära andra människor. Vi får följa med när hon söker svar på frågan varför hon har valt att isolera sig. Marianne besöker sin äldsta vän, skådespelaren Lars Humble, som precis har förlorat sin livskamrat. Del 2 av 4. UR.
Sara-Elvira är 17 år och har alltid känt till sin familjs historia, men inte pratat så mycket om den. Hennes förfäder var några av dem som tvingades flytta från norra Sapmi i början av 1900-talet. Hennes farfar berättar om hur tvångsförflyttningarna påverkar honom än i dag. Del 2 av 4. UR.
Vad händer med dina gamla konservburkar och vad kan de göra för nytta när de återvinns? På stålverket i Smedjebacken får vi se hur konservburkarna smälts ner och bearbetas på valsverket innan de kan bli nya produkter. Del 5 av 10. UR.
I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Vad betyder det? Får man säga precis vad som helst? Del 5 av 10. UR.
Ny teknik, nya beteenden och snabba förändringar i samhället ställer stora krav på framtidens journalister, men det innebär också nya möjligheter. Ola Isaksson och Andreas Mattsson, universitetsadjunkter i journalistik, ser framför sig ett ökat fokus på att analysera och en mer datadriven journalistik. UR.
Björn Runow är även känd som "MatteBjörn" på Youtube där han lägger upp mattetips för elever från årskurs sju upp till algebra för högskolan. UR.
Solen ses ofta som orubblig, men den förändras över olika tidsskalor. Det gäller exempelvis periodiska förändringar i antalet solfläckar som upprepas ungefär vart elfte år och solstormar som kan påverka jorden inom bara några minuter eller dagar. Här berättar Raimund Muscheler, professor i kvartärgeologi, om solens aktivitet och solstormar tusentals år tillbaka i tiden. UR.
När vi ser på jorden från rymden är den ett upplyst klot med stora städer och tätbebyggda områden som lyser upp natten. Detta överflöd av ljus påverkar vår möjlighet att se stjärnorna, men har också konsekvenser för djur och insekters livsmiljö liksom ekosystemet i stort och vårt psykiska välmående. UR.
En imponerande men skrämmande anläggning i Skottland. Här bedrevs en gång i tiden banbrytande vård inom mental hälsa med en lite mjukare linje mot patienterna. Man försökte låta bli tvångströja som var en vanlig lösning vid denna tid. Del 11 av 12. UR.
Emine och Eda Nur bor i den lilla staden Pazar i nordöstra Turkiet och är bästa vänner. Det har just varit en jordbävning i den här delen av landet och de är rädda. Samtidigt måste tjejerna förbereda sig inför sin första konsert på turkisk säckpipa. Del 8 av 10. UR.
Tolvåriga Sanjana bor i Forbesganjs bordellkvarter. Här tvingas många unga flickor till prostitution. Sanjana vet att hon är lyckligt lottad som får gå i skolan i stället. Under skolvägen berättar hon om de svåra förhållandena i Forbesganj och om sina framtidsdrömmar. Del 8 av 25. UR.
Sengångaren är verkligen gullig - men varför är den så otroligt långsam? Det finns faktiskt en förklaring! Del 23 av 30. UR.
21:00
Kunskapskanalen
Vi reser med Chihuahua Pacific Railway, som anses vara en av världens vackraste järnvägslinjer. Det tog 100 år att bygga "El Chepe", som sträcker sig från staden Chihuahua i norra Mexiko genom det spektakulära Copper Canyon-området och vidare till Stillahavskusten. Del 1 av 10. UR.
21:45
Kunskapskanalen
Redan 1918 bildades Röda armén. 1941-1945 utspelades det stora fosterländska kriget med många grymma och blodiga slag. Startskottet blev belägringen av Leningrad 1941. Under segertåget till Berlin 1944-1945 blev Röda armén ökända för plundring och miljontals våldtäkter. Fransk historieserie från 2021. Del 1 av 2. UR.
Seriestart. Ett ungdomsdrama om psykisk hälsa. Psykologistudenten Sarah samlar fyra unga främlingar för att genomföra ett experiment i psykiskt mående. Deltagaren Hannah anländer sent till experimentet. På plats i den nedlagda gymnasieskolan möts hon av en chock som får henne att vilja fly därifrån. Del 1 av 6. UR.
00:25
Kunskapskanalen
Först blir det inspektion av den 3,5 km långa Bramhope Tunnel i West Yorkshire. Därefter reser Tim till Dresden i Tyskland. Järnvägsstationen förstördes under andra världskrigets bombningar, men den brittiske arkitekten Norman Foster har skapat en ny station där det ursprungliga framträder tydligt. Del 4 av 10. UR.