Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 20 May

  • 08:00

    SVT2

    Kortfilmsklubben - engelska

    Take me home

    Kortfilm på engelska. Efter deras mammas bortgång måste Anna, som har en intellektuell funktionsnedsättning, och hennes syster Emily lära sig att kommunicera med varandra för att kunna gå vidare. Deras sårbarhet och frustration kommer upp till ytan. Regi: Liz Sargent. UR.

  • 08:16

    SVT2

    Kulturkvarten på jiddisch

    Judisk kultur på Bokmässan

    Bokmässan 2023 hade judiskt tema och det fanns mycket att välja på för besökarna; allt från boksamtal och föreläsningar till en musikföreställning för barn på jiddisch. UR.

  • 08:30

    SVT2

    Sedan Simon tog studenten har det nya livet utan schemalagda tider ibland känts utmanande. Intresset för rollspel har varit en räddning under ett annars ganska tufft år. Hans senaste projekt är att översätta ett av spelen till jiddisch. Del 5 av 5. UR.

  • 08:50

    SVT2

    Djupdyk

    Representation

    Dövsamhällena i Europa präglas av mångfald, men representationen är inte jämn över olika områden. Romel har djupdykt denna fråga! UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Humlan Djojj - finska

    Längtan efter vatten

    Det är torka i familjen Blomnings trädgård och Djojj är törstig. Hela trädgården håller på att vissna och Djojjs kompisar gömmer sig i skuggan. De måste tillsammans hitta vatten innan det är för sent. Del 6 av 6. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Tripp, Trapp, Träd-sagor på finska

    Skrapsår

    Sannamari Patjas läser en översättning till finska av sagan "Skrapsår" av Solja Krapu-Kallio och Sara Gimbergsson. Den handlar om Milla och Tom i den ljusa norrländska sommaren med mygg och lekar, om att räkna alla skrapsår och om en tappad tand. Del 3 av 12. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Mary Wollstonecraft – feministisk filosof

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Föreläsningar på meänkieli

    I berättelsens vida famn, del 1

    Föreningen Meänmaa arrangerade en dag om kultur och språket meänkieli tillsammans med kulturprofilen Bengt Pohjanen. Bland annat var det samtal mellan författaren Hannu Alatalo och konstnären Jouko Alapartanen och sång och musik med Päivi Heikura-Gullstén och Jani Petteri Hägg. UR.

  • 16:04

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Lite paraffin här och en plastisk operation där

    Skönhetsingrepp ses oftast som ett nytt och modernt fenomen, men redan för mer än 100 år sedan utfördes skönhetsoperationer och paraffin sprutades in för att släta ut hud eller omforma näsor. Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, ger en inblick i de tidiga skönhetsingreppens historia. UR.

  • 16:22

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    När jorden lyser upp - konsekvenserna av ljusförorening

    När vi ser på jorden från rymden är den ett upplyst klot med stora städer och tätbebyggda områden som lyser upp natten. Detta överflöd av ljus påverkar vår möjlighet att se stjärnorna, men har också konsekvenser för djur och insekters livsmiljö liksom ekosystemet i stort och vårt psykiska välmående. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Arkeologi och ny teknik

    Det osynliga kommunicerar

    Arkeologer sätter en AI-robot på att lägga pussel med 10 000 fragment från en fresk från Pompeji, och använder en partikelaccelerator för att försöka läsa förkolnade romerska papyrusrullar som förstördes vid Vesuvius utbrott år 79 e Kr. Faktaserie från 2022. Del 4 av 4. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Rent vatten i Floda

    Bästa kompisarna Sanna och Kiara i Floda älskar sin sjö! Men i bäcken som rinner genom Sannas trädgård ner i sjön finns det en massa skräp så de ger sig iväg på städuppdrag. De sprider även sina budskap på Tiktok och lämnar inspirerande lappar om miljön till sina förvånade grannar. Del 5 av 6. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Grejen med demokrati

    Fria medier och tryckfrihet

    Mina vill veta vad grejen med fria medier och tryckfrihet är. Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det - men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen fria medier och tryckfrihet. Del 6 av 10. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Mitt liv som grej

    Bollen

    När Fanny missar papperskorgen berättar bollen varför den inte ska slängas. När behövde man en boll för första gången? Vad skulle hända om den inte fanns? Del 6 av 10. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Dagar med Knubbe

    Ernesto Fabricio

  • 19:30

    SR P1

    Svåra frågor

    Krig, del 2

  • 19:40

    Kunskapskanalen

    Bild ur Med El Chepe i Mexiko

    Natursköna tågresor i världen

    Med El Chepe i Mexiko

    Vi reser med Chihuahua Pacific Railway, som anses vara en av världens vackraste järnvägslinjer. Det tog 100 år att bygga "El Chepe", som sträcker sig från staden Chihuahua i norra Mexiko genom det spektakulära Copper Canyon-området och vidare till Stillahavskusten. Del 1 av 10. UR.

  • 20:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Suwannee i USA

    Resor längs vackra floder

    Suwannee i USA

    Floden är en vildare plats än vi anat, vattnet har färgas svart av ruttnande vegetation, och här är fullt av alligatorer, sköldpaddor och manater. Men det finns också klara källor som mynnar ut i floden från grottor. Tillsammans med orädda dykare kan vi besöka grottorna. Del 3 av 10. UR.

  • 21:15

    Kunskapskanalen

    Skuggkaffe, rättvisa och miljö

    Kaffe som odlas i skuggan från gamla träd i regnskog kan inte bara påverka det lokala samhället positivt, utan både stoppa avskogning och skydda utrotningshotade fågelarter. Möt kaffeodlarna som valt att odla sitt kaffe på ett hållbart sätt. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Lek dig till kreativitet

    Har skärmarna lagt beslag på alltför mycket av barnens lektid? I Konsta och Aami Hietanens fembarnsfamilj får barnen inte skärmtid ens under långa bilresor. Hannele Kivilahtis och Pekka Manninens hem är fullt av leksaker. När vuxna leker frigör det omedvetet kreativ energi. Del 8 av 16. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Mode och revolt i Paris

    Joanna Lumleys storstadsäventyr

    Mode och revolt i Paris

    Joanna Lumley tar oss med längs de parisiska gatorna och söker alternativa och intressanta attraktioner. Det blir möten med spännande personligheter - dansare på Moulin Rouge, rika arvtagare, demonstrerande kvinnor och dansare med gula plasthandskar. Del 3 av 3. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Skolan på Island

    Utbildningens framtid

    Är Islands utbildningssystem uppdaterat? Vi ser på framtiden inom utbildning och besöker Västmannaöarna på Island där ett spännande utvecklingsprojekt startades hösten 2021. Del 6 av 6. UR.

  • 00:05

    Kunskapskanalen

    Bild ur Det stora fosterländska kriget

    Röda arméns uppgång och fall

    Det stora fosterländska kriget

    Redan 1918 bildades Röda armén. 1941-1945 utspelades det stora fosterländska kriget med många grymma och blodiga slag. Startskottet blev belägringen av Leningrad 1941. Under segertåget till Berlin 1944-1945 blev Röda armén ökända för plundring och miljontals våldtäkter. Fransk historieserie från 2021. Del 1 av 2. UR.

  • 01:05

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Guld och silver i Manillabukten

    Ett militärt fäste på en ö i Filippinerna, byggd av amerikaner för att skydda hamnen i Manilla. Här gömde man också en skatt av guld och silver i tunnlar. Delar av skatten hamnade på havets botten, där den fortfarande ligger. Del 12 av 12. UR.