Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tuesday 21 May

  • 06:50

    SR P4

    Tisdagskollen

    Springa är härligt!

  • 07:15

    SVT Barn

    Djuren på Djuris

    Jag gillar inte kramar

    Ull, Fiolin och Satsumas vill leka bebis med Flöjt. De vill gosa och kramas och gulla. Men de glömmer att fråga om Flöjt vill bli kramad. Del 19 av 20. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Bibz och djuren

    Kungsörnen

    Kungsörnen är stor och mäktig, det ser man redan på långt håll. Men Bibz vill komma nära och veta mer. Del 11 av 12. UR.

  • 11:15

    SVT1

    Min ångest och jag

    Linus Thörnblad – utmattningsdepression

    Linus Thörnblad blev höjdhoppsstjärna över en natt. Framgångarna avlöste varandra tills han under ett EM i Barcelona kraschade totalt. Kort därefter förstod han att han drabbats av en utmattningsdepression. Vi får följa med Linus på hans resa ut ur mörkret. Del 3 av 4. UR.

  • 11:45

    SVT1

    Min samiska historia

    Vi är alla lika

    17-årige Ailo åker till festivalen Riddu Riddu och träffar urfolk från andra delar av världen. Han påminns om likheterna mellan olika urfolk. Det gäller deras historia, men också kultur och religion. Ailo ser positivt på den samiska kampen. Vi har kommit långt, säger han. Del 3 av 4. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - meänkieli

    Kläder

    När vi inte vill eller kan använda våra kläder längre så ska vi inte bara slänga dem. Här får du veta mer om återvinning, återbruk och hur man kan designa om textilier. Din gamla jeansjacka kan till exempel få nytt liv - här får du veta hur det går till. Del 6 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - meänkieli

    Källkritik

    Vi förklarar vad källkritik är och varför det är viktigt. Vad har källkritik med demokrati att göra? Del 6 av 10. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Föreläsningar på meänkieli

    I berättelsens vida famn, del 2

    Föreningen Meänmaa arrangerade en dag om kultur och språket meänkieli tillsammans med kulturprofilen Bengt Pohjanen. Panelsamtal med Tuula Uusitalo, Hannele Kenttä, Henry Barsk och Bengt Pohjanen. Poeten Linnea Huhta läser egna dikter. Dessutom sång och musik med Carina Henriksson och Roger Norén. UR.

  • 16:07

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Japansk kolonialism i en värld av imperier

    Under andra halvan av 1800-talet och fram till och med andra världskriget strävade Japan efter att skaffa kolonier och bygga upp ett imperium. Men hur kommer det sig att landet bedrev denna aggressiva politik, och hur gick det till? John Hennessey, forskare i idé- och lärdomshistoria, berättar. UR.

  • 16:31

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Elevens roll i skolan i ett historiskt perspektiv

    Utformningen av skolan har alltid gynnat eller missgynnat olika grupper av elever. Även synen på lärande påverkar vilka elever som erbjuds bäst förutsättningar att lyckas i skolsysteme, berättar Mona Holmqvist, professor i utbildningsvetenskap. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Stationen Aleksandrów Kujawski i Polen

    Järnvägar och arkitektur

    Stationen Aleksandrów Kujawski i Polen

    Tim Dunn besöker Saltburn-by-the-Sea - en legendarisk badort för britter i Norra Yorkshire. Tim åker även till staden Aleksandrów Kujawski i Polen vars järnvägsstation var världens längsta järnvägsstation 1862. Stationen betraktades som det ultimata byggnadsverket vid sekelskiftet. Del 5 av 10. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Guld och silver i Manillabukten

    Ett militärt fäste på en ö i Filippinerna, byggd av amerikaner för att skydda hamnen i Manilla. Här gömde man också en skatt av guld och silver i tunnlar. Delar av skatten hamnade på havets botten, där den fortfarande ligger. Del 12 av 12. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Dagar med Knubbe

    Var är Knubbe?

  • 19:25

    SVT Barn

    Barnen längs Sidenvägen

    Tvillingarna från Venedig

    14-åriga tvillingarna Gaia och Giulia tränar inför den årliga gondoltävlingen La Regata Storica i Venedig. Men tvillingarnas oenigheter hindrar dem hela tiden från att prestera sitt bästa. De måste hitta ett sätt att samarbeta om de ska klara av loppet och göra sin far stolt. Del 9 av 10. UR.

  • 19:47

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Jafer i Irak

    Jafers hemby ligger i Iraks ökenlandskap. Han är tvungen att gå en lång bit genom det torra landskapet innan han når skolbussen. På vägen till skolan berättar Jafer om sin rädsla för krig och terrorism. Del 9 av 25. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Genom Finlands vinterlandskap

    Natursköna tågresor i världen

    Genom Finlands vinterlandskap

    Följ med på en över 90 mil lång resa genom Finland - från Helsingfors till polcirkeln. På vägen mot polcirkeln stannar tåget i Rovaniemi. Staden förstördes under andra världskriget, men har återuppbyggts i form av en ren. Del 2 av 10. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Kalla kriget

    Röda arméns uppgång och fall

    Kalla kriget

    Vilken roll spelade hjältarna från det stora fosterländska kriget när det kalla kriget utbröt i slutet av 1940-talet? Efter krigsslutet bytte Röda armén namn till Sovjetarmén. Dess uppgift blev bland annat att stoppa det ungerska folkupproret 1956. Fransk historieserie från 2021. Del 2 av 2. UR.