Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 23 May

  • 07:15

    SVT Barn

    Ugglan och kompisproblemet

    Hålla vad man lovar

    Fotbolls-Evas kompis valde att åka skateboard istället för att spela fotboll med henne som hon lovat. Eva är jätteledsen. Kan kloka ugglan ge henne ett råd? I rollerna: Peter Harryson, Shima Niavarani. Del 4 av 7. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Skrutts flora

    Vita blommor

    Skrutt har samlat bilder, ritat och skrivit blomböcker. Men hur är blommorna sorterade? Efter färg? Okej, då lånar vi den om vita blommor i dag. Del 1 av 5. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Hjälpsamma hjälpmedel

    De förut så gråtrista hjälpmedlen har blivit både smartare och snyggare. Vad sägs om en Ferrariröd rollator eller ett fiffigt verktyg för att poppa champagnekorken? Artisterna Eva Roos och Lars-Åke Wilhelmsson testar för glatta livet. Programledare: Kattis Ahlström, bisittare: Britt Östlund. Del 18 av 20. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-05-23

    Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Kampen att bota Huntingtons sjukdom

    Huntingtons sjukdom är en ärftlig och obotlig sjukdom som successivt bryter ner nervsystemet. Den orsakas av en enda felaktig gen och har trots modern genterapi och lovande forskning hittills motstått alla försök att bota den. UR.

  • 15:20

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Bunkeflostudien – skolad för livet

    Med Bunkeflostudien visade forskarna att daglig fysisk aktivitet i skolan har positiva effekter när det handlar om ökad benmassa, starkare muskler och bättre kondition och motorik. UR.

  • 15:29

    Kunskapskanalen

    Ingvar Lindqvist-dagen 2024

    Introduktion av pristagarna

    Årets Ingvar Lindqvist-pristagare, lärare som belönas för sin undervisning, presenteras av Ulf Ellervik, ordf. i kommittén för utbildning, Kungl. Vetenskapsakademien. UR.

  • 15:34

    Kunskapskanalen

    Ingvar Lindqvist-dagen 2024

    Nyfiken på fysik

    Fysikfrågor kan dyka upp när man läser artiklar, böcker eller ser en bild. Detta använder Susanne Tegler, gymnasielärare och Ingvar Lindqvist-pristagare i fysik, för att konstruera fysikproblem med koppling till vår omvärld. Här ger hon exempel på sådana problem. UR.

  • 15:54

    Kunskapskanalen

    Ingvar Lindqvist-dagen 2024

    Att vara kreativ i sitt vetenskapliga lärande

    Hur utvecklar man ett naturvetenskapligt lärande som uppmuntrar och bygger på nyfikenhet och kreativitet? Gymnasielärarna Cristina Bernardez Marti och Jens Bjelvenmark berättar om konkreta exempel från sin undervisning som har gett dem 2024 års Ingvar Lindqvist-pris i kemi och biologi. UR.

  • 16:27

    Kunskapskanalen

    Ingvar Lindqvist-dagen 2024

    Roligare ute - äventyrspedagogik

    Hur kan lärare arbeta med utomhus- och äventyrspedagogik på lågstadiet? Elin Gädda, lärare F-3, bjuder på konkreta tips från sin undervisning. För sin undervisning har hon fått 2024 års Ingvar Lindqvist-pris i NO. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Bild ur Det höga tempots land

    Maratonkillen

    Det höga tempots land

    Resan fortsätter till Jamaica, där Raul söker hemligheten bakom att några av världens snabbaste löpare kommer därifrån. När han besöker en skola för unga löpartalanger får han några ledtrådar. Spansk dokumentärserie från 2019. Del 3 av 6. UR.

  • 17:37

    SR P4

    Dagar med Knubbe

    Knubbe hjälparen

  • 18:00

    SVT Barn

    En flugas liv

    Min flugflicka

    Flugan har blivit vuxen och börjar leta efter en flugflicka. Till slut hittar flugan ett eget revir på en kompost. Åke Lundqvist gestaltar flugans liv i Bisse Falks berättelse. Del 4 av 4. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Äta löv och bajsa jord

    Hur blir det jord?

    Det vi slänger i komposten blir jord, med hjälp av maskar och andra småkryp. Att kompostera är bra. Då matar man maskarna och det blir finfin jord. Del 3 av 3. UR.

  • 18:15

    SVT Barn

    Rörelsefantasi

    Nu ska vi snurra

    Inspireras av musik, bild och en berättelse för att snurra tillsammans, rörelsefantasi som ger rörelseglädje. I Eva Lindströms berättelse "Ines och Vega på sommaren" har vattnet torkat ut och det är ökentorrt. Det passar bra att simma och rulla i det torra gräset. Del 4 av 4. UR.

  • 18:23

    SVT Barn

    Kan själv

    Plocka bär

    Barnen tycker det är kul att själv plocka hallon på förskolan! Del 1 av 13. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Muy i trafiken

    Reflex

    Vännerna Megahertz och LeWow tränade karate så länge att det blivit mörkt. Det är viktigt att bilisterna kan se en. Vad har katter, cyklar och Megahertz overall gemensamt? Det kommer vi att få reda på nu. Del 5 av 7. UR.

  • 18:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Suwannee i USA

    Resor längs vackra floder

    Suwannee i USA

    Floden är en vildare plats än vi anat, vattnet har färgas svart av ruttnande vegetation, och här är fullt av alligatorer, sköldpaddor och manater. Men det finns också klara källor som mynnar ut i floden från grottor. Tillsammans med orädda dykare kan vi besöka grottorna. Del 3 av 10. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Sommaren före sexan

    Hämnden

    Dagen för hämnden är här. Men gruppen är splittrad och det verkar osäkert om planen ens ska kunna genomföras. I ett försök att verka modigare än han är går Dushan över gränsen. Del 6 av 8. UR.

  • 18:55

    SVT Barn

    Alltid söka sanningen

    Om desinformation

    Britt-Marie i föreningen Alltid söka sanningen tror att det pågår en UFO-invasion i Sverige. Ordförande Kjelle försöker få henne på bättre tankar. Vi får veta vad desinformation är och hur den påverkar människor. Del 6 av 6. UR.

  • 19:12

    SVT Barn

    Visste du?

    Därför har vissa djur svans

    Hundar har uttrycksfulla, ekorrar har långa och lurviga, och kaniner har små och runda som ser ut som pälsbollar. Precis! Jag pratar om svansar. Men har du någonsin funderat över varför så många djur har svans? Jag ska förklara. Del 21 av 30. UR.

  • 21:50

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Guld och silver i Manillabukten

    Ett militärt fäste på en ö i Filippinerna, byggd av amerikaner för att skydda hamnen i Manilla. Här gömde man också en skatt av guld och silver i tunnlar. Delar av skatten hamnade på havets botten, där den fortfarande ligger. Del 12 av 12. UR.

  • 23:20

    Kunskapskanalen

    Bild ur Kalla kriget

    Röda arméns uppgång och fall

    Kalla kriget

    Vilken roll spelade hjältarna från det stora fosterländska kriget när det kalla kriget utbröt i slutet av 1940-talet? Efter krigsslutet bytte Röda armén namn till Sovjetarmén. Dess uppgift blev bland annat att stoppa det ungerska folkupproret 1956. Fransk historieserie från 2021. Del 2 av 2. UR.

  • 23:45

    SVT24

    Min ångest och jag - teckenspråkstolkat

    Loui Sand – könsdysfori

    Loui Sand föddes som flicka och blev adopterad från Sri Lanka när han bara var ett par månader gammal. Han blev framgångsrik i svenska damhandbollslaget innan han bestämde sig för att avslöja den hemlighet han burit på i 25 år, att han är född i fel kropp. Del 4 av 4. UR.

  • 00:15

    SVT24

    Min samiska historia - teckenspråkstolkat

    Att ta tillbaka det som är mitt

    Sara har bestämt sig för att ta tillbaka sitt samiska arv. Hon lär sig språk, historia och om samiska traditioner. Agneta är skogssame och berättar om många andra samer som också tappat sitt samiska arv på grund av politiken som bedrivits genom åren. Del 4 av 4. UR.

  • 00:30

    SVT24

    Främlingar - teckenspråkstolkat

    Han har sitt liv och jag står liksom kvar här

    Robin berättar för gruppen om sin vän och varför han själv har bytt namn. Första dagen avslutas där en hemlighet ges tillkänna genom ett bråk vid skolans toaletter. Del 3 av 6. UR.

  • 00:40

    SVT1

    Främlingar

    Han har sitt liv och jag står liksom kvar här

    Robin berättar för gruppen om sin vän och varför han själv har bytt namn. Första dagen avslutas där en hemlighet ges tillkänna genom ett bråk vid skolans toaletter. Del 3 av 6. UR.