UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Elis bröst har börjat att ömma och växa, men varför är de olika stora? Roffe funderar på vilken sorts bröst han kommer att få. Del 2 av 10. UR.
Seriestart. Travskolan fungerar ungefär som en ridskola, säger Maria Carlsson, ungdomsansvarig på Kalmartravet. Franska Nolwenn jagar första segern i ponnytrav. Hon drömmer om en start i klassiska Prix d'Amérique. Del 1 av 8. UR.
Pino och hans vänner ska ut och tälta. De badar och grillar korv, och när de ska gå och lägga sig får även några små djur skydd i tältet. Del 3 av 20. UR.
Pino bygger någonting. Men vad är det han bygger? Pinos vänner försöker lista ut vad det ska bli när Pino byggt klart. Del 4 av 20. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Hur kan man ersätta organiska lösningsmedel som belastar miljön och kan lämna rester i livsmedelsprodukter med hjälp av koldioxid under tryck? Hur kan man utvinna värdefulla molekyler ur olika restprodukter? Charlotta Turner, professor i analytisk kemi, berättar om aktuell forskning. UR.
En skicklig lärare måste vara en bra ledare, kunna bygga relationer med eleverna, ha ett didaktiskt kunnande och omdöme, och måste dessutom vara beredd att ständigt utvecklas. Daniel Sundberg, professor i pedagogik, berättar om forskning kring det komplexa yrket lärare. UR.
Hur ska lärare och andra i utbildningsvärlden navigera i ett snabbt föränderligt landskap där nya appar och AI-tjänster ständigt dyker upp och ändrar förutsättningarna? Forskningen kring AI i skolan har än så länge gjorts av datavetare. Vi måste akta oss så att inte lärare underordnar sig tekniken. UR.
Linnea Stenliden, bitr. professor i pedagogiskt arbete, och Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering, samtalar om utmaningar och förhoppningar kring AI i dagens och framtidens undervisning. Anders Ynnerman berättar och visar exempel från sitt forskningscenter. UR.
De förut så gråtrista hjälpmedlen har blivit både smartare och snyggare. Vad sägs om en Ferrariröd rollator eller ett fiffigt verktyg för att poppa champagnekorken? Artisterna Eva Roos och Lars-Åke Wilhelmsson testar för glatta livet. Programledare: Kattis Ahlström, bisittare: Britt Östlund. Del 18 av 20. UR.
Vi undersöker var dricksvattnet i huvudstadsområdet kommer ifrån och vilka utmaningarna är för området. Vi träffar en konstnär från Schweiz som flyttat till Island, lär känna den isländska räven och ser landets mest mystiska dusch. Del 6 av 13. UR.
19:30
Kunskapskanalen
Tim besöker Stockholms centralstation och får hjälp av arkitekturhistorikern Martin Rörby att hitta detaljer från olika tidsepoker. Det finns många designstilar som man ofta missar, bland annat taklamporna i jugendstil. Vi får en beskrivning av stationens historia från invigningen 1871 fram till idag. Del 6 av 10. UR.
Kan man använda hjärnscanning för att se vilka människor som passar som vänner? Hur gör apor när de bjuder in till vänskap? Och varför dansar delfinhannar tillsammans? Forskare undersöker hur det går till när vänskap formas mellan människor och andra djur. Kanadensisk vetenskapsfilm från 2023. UR.
22:35
Kunskapskanalen
Floden är en vildare plats än vi anat, vattnet har färgas svart av ruttnande vegetation, och här är fullt av alligatorer, sköldpaddor och manater. Men det finns också klara källor som mynnar ut i floden från grottor. Tillsammans med orädda dykare kan vi besöka grottorna. Del 3 av 10. UR.
23:20
Kunskapskanalen
Joanna Lumley tar oss med längs de parisiska gatorna och söker alternativa och intressanta attraktioner. Det blir möten med spännande personligheter - dansare på Moulin Rouge, rika arvtagare, demonstrerande kvinnor och dansare med gula plasthandskar. Del 3 av 3. UR.
00:10
Kunskapskanalen
Resan fortsätter till Jamaica, där Raul söker hemligheten bakom att några av världens snabbaste löpare kommer därifrån. När han besöker en skola för unga löpartalanger får han några ledtrådar. Spansk dokumentärserie från 2019. Del 3 av 6. UR.