UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Brittisk kortfilm. Bröllopsdagen förväntas vara den bästa dagen i ditt liv. Men vad händer om du inser att du är på väg att gifta dig med både fel person och att den personen dessutom har fel kön? När Eve äntligen accepterar sin attraktion till kvinnor måste hon ta ett svårt beslut. Regi: Joe Solomon. UR.
Kortfilm på samiska. Tre samer reser till Norges huvudstad. En av dem bär en samedräkt för att locka norska kvinnor. Den andra anser att det är oetiskt att göra detta, och den tredje är bitter över att han inte lyckas locka kvinnor när han bär dräkten. Regi: Egil Pedersen. UR.
Salomon Schulman är författare, översättare och läkare. Bland mycket annat har han skrivit böcker om jiddisch och judisk kultur. I det här samtalet berättar Salomon Schulman om sitt samarbete med musikern och kompositören Georg Riedel under arbetet med boken och skivan "Georg Riedels Jiddischland". UR.
Många döva upplever en form av minoritetsstress i möten med det hörande majoritetssamhället. Men hur kan man veta om man drabbats av minoritetsstress, och hur allvarliga kan effekterna bli? Kuratorn Nadia har nu djupdykt i detta ämne och besvarat några av era frågor! UR.
Sveriges medlemskap i försvarsorganisationen Nato innebär nya skyldigheter och försvarsgarantier. Sverige har inte varit med i några internationella militärallianser på 200 år - vad kommer vårt medlemskap innebära för oss? Behöver vi delta i konflikter för andras skull? Vi svarar på de frågor som du har! UR.
Om allt vi har i Sverige: vägar, sjöar, bussar, skolor, sjukhus... Och hur smart det är att ha saker tillsammans, som till exempel gatubelysning och vattenledningar. Del 1 av 10. UR.
Sverige är en demokrati. Vad betyder det? Vad är makt? Och vem bestämmer i ett samhälle? Del 2 av 10. UR.
Fysikfrågor kan dyka upp när man läser artiklar, böcker eller ser en bild. Detta använder Susanne Tegler, gymnasielärare och Ingvar Lindqvist-pristagare i fysik, för att konstruera fysikproblem med koppling till vår omvärld. Här ger hon exempel på sådana problem. UR.
Hur utvecklar man ett naturvetenskapligt lärande som uppmuntrar och bygger på nyfikenhet och kreativitet? Gymnasielärarna Cristina Bernardez Marti och Jens Bjelvenmark berättar om konkreta exempel från sin undervisning som har gett dem 2024 års Ingvar Lindqvist-pris i kemi och biologi. UR.
Hur kan lärare arbeta med utomhus- och äventyrspedagogik på lågstadiet? Elin Gädda, lärare F-3, bjuder på konkreta tips från sin undervisning. För sin undervisning har hon fått 2024 års Ingvar Lindqvist-pris i NO. UR.
Vad betyder dagens och morgondagens AI-teknik för skolan? Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket, diskuterar de AI-system som utvecklas i rasande fart. Han fördjupar sig speciellt i två exempel på hur skolan påverkas: lärbottar och AI som hinder för lärande. UR.
Man kan faktiskt bli kompis genom att ta hand om miljön tillsammans. Vi lär oss om vad mobbning är och vad man kan göra åt det. Programledaren Jonas Leksell berättar om vad han ångrar mest i livet - att han var en mobbare när han var liten. Del 6 av 6. UR.
Mina vill veta vad grejen med barns rättigheter är. Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det - men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen barns rättigheter och barnkonventionen. Del 7 av 10. UR.
Fanny slänger sitt nagellack men missar papperskorgen. Nagellacket berättar varför det inte ska slängas och berättar sitt livs historia. Del 7 av 10. UR.
Kan man använda hjärnscanning för att se vilka människor som passar som vänner? Hur gör apor när de bjuder in till vänskap? Och varför dansar delfinhannar tillsammans? Forskare undersöker hur det går till när vänskap formas mellan människor och andra djur. Kanadensisk vetenskapsfilm från 2023. UR.
19:30
Kunskapskanalen
Följ med på en över 90 mil lång resa genom Finland - från Helsingfors till polcirkeln. På vägen mot polcirkeln stannar tåget i Rovaniemi. Staden förstördes under andra världskriget, men har återuppbyggts i form av en ren. Del 2 av 10. UR.
20:15
Kunskapskanalen
Vi reser på floden Bure i England som är populär bland semesterfirare. Det blir en resa från lugnet i den övre floden, genom semesternavet Wroxham och vidare mot nationalparken The Broads i Norfolk. Del 5 av 10. UR.
Det har beskrivits som det största bedrägeriet genom tiderna. Kryptodrottningen Ruja Ignatova lurade människor från hela världen att investera i kryptovalutan Onecoin. Problemet var bara att den inte fanns. Hur gick bedrägeriet till? Och vart tog Ruja Ignatova och pengarna vägen? Tysk dokumentär från 2021. UR.
21:55
Kunskapskanalen
Joanna Lumley startar sin resa på Havannas gator i en färgglad amerikanare. Historien gör sig påmind och det är nu drygt 60 år sedan revolutionen. Hur har kommuniststyre och omvärldens sanktioner påverkat landet och folket? Del 1 av 2. UR.
Lyckan är svår att fånga och definiera. Entreprenören Tomi sökte lyckan genom framgång, men det ledde till att han fick ångest och blev sjukskriven. Numera vet han hur det känns att börja om från början och bygga upp sitt liv på nytt. Del 9 av 16. UR.
Seriestart. Sex stressade unga som inte känner varandra sedan tidigare stänger av sina mobiler och flyttar ut i skogen. De deltar i ett experiment för att testa om naturen kan ta bort deras stress, prestationsångest och inre kaos på bara sex dagar. Del 1 av 4. UR.
23:35
Kunskapskanalen
Adrian Dunbar börjar sin resa med att besöka den 45 meter höga bron i Mizen Head och uppfyller sin dröm om att få besöka ön Great Skellig. Den uråldriga klosterruinen som ligger på ön har gjort sig berömt som Jedi-tempel i Star Wars. Brittisk reseserie från 2020. Del 1 av 2. UR.
00:20
Kunskapskanalen
Vilken roll spelade hjältarna från det stora fosterländska kriget när det kalla kriget utbröt i slutet av 1940-talet? Efter krigsslutet bytte Röda armén namn till Sovjetarmén. Dess uppgift blev bland annat att stoppa det ungerska folkupproret 1956. Fransk historieserie från 2021. Del 2 av 2. UR.