UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Roffes röst låter ibland som en galen tupp. Eli vill få en fin röst, så att hon kan sjunga in skivor och bli en berömd artist. Del 3 av 10. UR.
Vi får följa landslagstjejen Mariana, som har spanska som modersmål och spelar i Farsta Lacrosse. Del 2 av 8. UR.
Pino är hos tandläkaren för att undersöka sina tänder. Tandläkaren är snäll och Pino får välja en leksak innan han går därifrån. Del 5 av 20. UR.
Pino går till lekparken för att leka. Men det är ingen annan där så Pino får leka ensam. Men då dyker det upp en figur som Pino inte känner. Del 6 av 20. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Sverige faller i Transparency Internationals korruptionsindex och är sämst i Norden. Bor vi inte i ett av världens mest öppna länder med hög tillit och oförvitliga tjänstemän? En debatt om vad korruptionen gör med oss och vad vi kan göra åt den. UR.
Platons "Gästabudet" är ett av den västerländska litteraturens storverk. Frits Gåvertsson, forskare i teoretisk filosofi, berättar om verket och dess roll i Platons filosofi och idélära. UR.
Skolan måste vara hanterbar och begriplig för eleverna. Men den måste framför allt vara meningsfull. Det menar läraren Maria Wiman, som ger konkreta exempel från sin egen undervisning om hur hon arbetar för att låta meningsfullheten genomsyra undervisningen. Inom ramen för läroplanen finns möjligheten att göra spännande, coola saker, säger hon. UR.
Vi tittar på arkeologiska fynd vid Hafnir i Skagi och besöker även en cykelverkstad, samt en mötesplats för utländska kvinnor som bor på Island. Del 7 av 13. UR.
19:20
Kunskapskanalen
Tim Dunn besöker Londons första publika järnväg "London Bridge - Greenwich Railway Viaduct". Resan går vidare till Tjeckien och Zampach-viadukten, färdigställd 1900 av italienska byggnadsarbetare för timmertransporter via järnväg till Prag. Del 7 av 10. UR.
Insekter är nödvändiga för livet på vår planet. Vi följer forskare som undersöker insekternas utveckling sedan 470 miljoner år tillbaka. Då många arter idag är hotade behöver vi förstå hur de utvecklats och lära oss om deras motståndskraft och anpassningsförmåga. Dokumentär från 2022. UR.
Sju personer med olika trosföreställningar ger sig ut på pilgrimsvandring från Irland till Skottland i helgonet Sankt Columbas spår. Alla har de olika anledningar att gå den 15 dagar långa vandringen. Samtalen blir många och långa om varför de går där och hur de ser på livet. Del 1 av 3. UR.
22:00
Kunskapskanalen
Storslagna komplex vid Ghanas kust vittnar om ett våldsamt förflutet. Guldgruvorna i regionen behövde försvar och efter guldet blev slavar den stora exportvaran från Ghana. Förhållandena för människorna här var fruktansvärda. Brittisk faktaserie från 2020. Del 11 av 20. UR.
22:45
Kunskapskanalen
Vi reser på floden Bure i England som är populär bland semesterfirare. Det blir en resa från lugnet i den övre floden, genom semesternavet Wroxham och vidare mot nationalparken The Broads i Norfolk. Del 5 av 10. UR.
De amerikanska hästraserna mustang, appaloosa, morgan och quarterhorse är alla en del av den amerikanska historien och har betytt mycket för människor i alla tider. De har framavlats för olika användningsområden och det arbetet fortsätter. Australisk faktadokumentär från 2021. UR.
00:20
Kunskapskanalen
Raul kommer till Jamaicas huvudstad för att springa det populäraste maratonloppet i sprintrarnas land. Han vallfärdar till Usain Bolts föräldrahem, och möter en reggae-legend. Spansk dokumentärserie från 2019. Del 4 av 6. UR.