UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Tysk kortfilm. Tom blir galet kär i cykelbudet som levererar hans pizza. I hopp om att få se honom igen beställer han mer mat, om och om igen. Men maten kommer bara med andra cykelbud. För att få träffa sitt livs kärlek igen måste Tom tänka ut en ny taktik. Regi: Kilian Bohnensack och Lukas März. UR.
Seriestart. Luciano Axelsson, mer känd under artistnamnet Lucianoz, växte upp i Rinkeby med föräldrar som lyssnade på dansband. Han deltog i en talangtävling och tog sig till slutaudition, men det stora genombrottet fick han i sociala medier. Del 1 av 2. UR.
Alexandra berättar om sin syn på finskan och den sverigefinska identiteten. Går de alltid hand i hand? Del 5 av 10. UR.
Seriestart. Hur är det att som trettonåring skiljas från sin pappa som ska till fronten och därefter leta efter sin mamma i flyktingläger? Rosa Liksoms "Väylä" utkom 2021 och översattes till svenska 2023. UR.
Vad händer om man bryter mot en lag, och kan lagar ändras? Om varför vi har lagar. Del 3 av 10. UR.
Om grundlagarna och varför de är viktiga. Del 4 av 10. UR.
En NPF-diagnos kan ge en tydlig fingervisning på vad en person har svårt att klara av. Men vad händer om vi flyttar fokus från patientens svårigheter och fokuserar på individens styrkor? Sven Bölte, professor och föreståndare för KIND, och Lovisa Alehagen, doktorand vid KIND, berättar. UR.
Livet som småbarnsförälder med NPF-diagnos kan ha sina utmaningar. Tatja Hirvikoski, docent vid KIND, och Fanny Eklund, på Riksförbundet Attention, lyfter föräldraperspektivet, berättar om aktuell forskning och ger information om vilka insatser som görs i området. UR.
Kan mindfullness bidra till en stressfriare och stabilare vardag för personer med NPF? Johan Bysell, projektledare på Attention Stockholm, pratar med konstnären Mathilda Heindow om andning och behovet av att vara här och nu. UR.
Vi har mycket att vinna på att inkludera neurodivergenta personer på arbetsmarknaden. Det visar en rapport som Prinsparets Stiftelse har låtit ta fram. Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse, och Daniel Brämhagen, rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn på EY, berättar om rapporten. UR.
Insekter är nödvändiga för livet på vår planet. Vi följer forskare som undersöker insekternas utveckling sedan 470 miljoner år tillbaka. Då många arter idag är hotade behöver vi förstå hur de utvecklats och lära oss om deras motståndskraft och anpassningsförmåga. Dokumentär från 2022. UR.
Seriestart. Ny säsong. På Fritidsbanken i Bollnäs lånas begagnade sportartiklar ut gratis. Och i Indien träffar vi Vaishali som kan gå i skolan tack vare att en gammal buss återanvänds som skola. Det här är två exempel på cirkulär ekonomi som bidrar till att minska förbrukningen av jordens resurser. Del 1 av 9. UR.
Varför är fakta viktigt i en demokrati? Mina vill veta vad grejen med fakta och sanning är. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppet fakta. Del 8 av 10. UR.
Fanny slänger sin gaffel men missar papperskorgen. Gaffeln får en chans att berätta varför den inte ska slängas. När behövde man en gaffel för första gången och vad skulle hända om den inte fanns? Del 8 av 10. UR.
19:30
Kunskapskanalen
Vi reser över det skotska höglandet, genom det storslagna landskapet i Cairngorms nationalpark och når till slut den högsta punkten på Storbritanniens järnvägsnät. Del 3 av 10. UR.
20:15
Kunskapskanalen
Resan tar oss genom sydvästra Frankrikes gröna hjärta. Vi åker med traditionella båtar längs floden Dordogne som en gång i tiden var en viktig huvudled. Del 6 av 10. UR.
21:00
Kunskapskanalen
På Marquesasöarna möter vi en lokalbefolkning som håller liv i gamla traditioner med dans, stenhuggeri och tatueringskonst, sida vid sida med moderna yoga- och mat-videobloggare. Tysk dokumentärserie från 2021. Del 1 av 2. UR.
21:45
Kunskapskanalen
På Haiti möter Joanna lokala entreprenörer, konstnärer, gallerister och surfare som berättar om livet på ön. Hon får även se hur en voodoo-ceremoni går till. Del 2 av 2. UR.
Katja Tamminen var nära döden när en femtedel av hennes hud förstördes av kallbrand. Författaren Tuomas Mustikainen miste överraskande sin syn inom några dagar. Hur överlever man när något oåterkalleligt förändrar ens liv? Del 10 av 16. UR.
Dag två av experimentet måste ungdomarna krama träd. Det utmanar Sally och Mathias, som inte kan hålla sig för skratt. En gemenskap växer fram mellan de unga och Bertram letar efter sin plats i gruppen. Del 2 av 4. UR.
23:30
Kunskapskanalen
Adrian färdas längs Irlands norra kust, med start i Malin Head. På resan möter han gamla och nya vänner, bland andra Michael Dunlop som vunnit mc-tävlingen Isle of Man TT 19 gånger. Resans slutmål är Mournebergen, som sägs vara förebilden för sagolandet Narnia. Brittisk reseserie från 2020. Del 2 av 2. UR.
00:15
Kunskapskanalen
Vad föranledde uppförandet av Berlinmuren i augusti 1961? Vi får följa de politiska händelserna och de beslut mellan Sovjetunionen och Östtyskland som leder fram till uppförandet av en mur. Tysk dokumentärserie från 2019. Del 1 av 3. UR.
Varför väcker porr så starka känslor och hur har porren förändrats över tid? Vi tittar närmare på orsaker och mönster i ett ämne som många påverkas av, men få pratar öppet om. Del 1 av 8. UR.