Tablå

UR:s program i Radio & TV

Måndag 10 jun

  • 08:00

    SVT2

    Kulturkvarten på romani

    Małgorzata Mirga-Tas - konstnär, pedagog och aktivist

    Hur motverkar man antiziganistiska stereotyper? Ett sätt är att som den polsk-romska konstnären Malgorzata Mirga-Tas skapa bilder om romsk identitet. I två utställningar visar hon verk i textil som gör nedslag i romsk historia. UR.

  • 08:16

    SVT2

    Våra dikter på romani

    Čačimos, Pravura, Čačipa

    Kortfilm på romani i regi av Jenni Kay. En kort koncentrerad dikt av en anonym författare om rättigheter, om frihet och om drömmen om att spela basket. UR.

  • 08:19

    SVT2

    Min berättelse på finska

    Kakor, musik och ansiktsmåleri

    Kakor var på väg att bli Vilho Säkkinens livsverk när han var springpojke i ett konditori i Sörmland. Musiken tog honom till kryssningsfartygen mellan Sverige och Finland. Under arton år var han musiker till sjöss. Vilho Säkkinen berättar om möten med kända människor, plötsliga uppdrag och livsfilosofin om att bemöta alla med vänlighet. Del 6 av 10. UR.

  • 08:31

    SVT2

    Epos på meänkieli

    Smugglarkungens son

    Hur är det att vara barn till en kriminell och hur är det att lära sig skriva på sitt andraspråk? Detta undersöker Bengt Pohjanen i sin självbiografiska roman "Smugglarkungens son", utkommen på svenska 2007 och översatt till meänkieli 2009. Om pojken Pänktti i byn Kassa i Tornedalen mellan åren 1944 och 1955. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - finska

    Yttrandefrihet

    I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Vad betyder det? Får man säga precis vad som helst? Del 5 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - finska

    Källkritik

    Vi förklarar vad källkritik är och varför det är viktigt. Vad har källkritik med demokrati att göra? Del 6 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Naziha al-Dulaimi – arabvärldens första kvinnliga minister

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Universums mörka byggstenar

    Det finns ungefär fem gånger så mycket mörk materia som vanlig materia i universum. Den kallas mörk just för att den inte syns och vad den består av är fortfarande okänt. Kan det vara hittills okända mörka partiklar? Ruth Pöttgen, universitetslektor i partikelfysik, berättar om den mörka materians gåta, och hur man i experiment vill producera mörka fotoner som kan sönderfalla till mörk materia. UR.

  • 15:34

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Snabbmatspsykologi i stället för djup analys av själen?

    Vad händer om snabba, enkla råd för självhjälp tar över i media? Och om trender inom psykologi får större vikt än evidensbaserad terapi? Psykologerna Hana Jamali och Alexander Rozental samtalar om risker och möjligheter med psykologisk behandling, och vikten av att utvärdera behandlingens effekter. UR.

  • 16:16

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Allt är vågor

    Vågor är ett av matematikens och fysikens viktigaste begrepp, och det har också inspirerat författare, såsom till exempel Virginia Woolf. Här möts författaren Per Molander och matematikern Hans Ringström i ett samtal om vågor i många olika former såsom exempelvis ljusvågor, gravitationsvågor, konjunkturvågor och svängningar i modet. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Stadsodling

    Tora i Västerås ägnar sig åt stadsodling. Med hjälp av kompost och gödsel producerar hon närodlad mat och kryddväxter som hon kan skörda utanför huset. Komposten är en viktig del av ett kretslopp och fungerar som odlingens egen återvinningsstation. Del 2 av 9. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Grejen med demokrati

    Demokrati och miljö

    Mina vill veta hur demokrati och miljö hänger ihop, och vänder sig till demokratiexperten Jenny Madestam som reder ut kopplingen. Del 9 av 10. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Mitt liv som grej

    Suddgummit

    Fanny slänger sitt suddgummi men missar papperskorgen. Suddgummit berättar varför det inte ska slängas. När behövde man ett suddgummi för första gången, och vad skulle hända om det inte fanns? Del 9 av 10. UR.

  • 17:55

    Kunskapskanalen

    Under pandemin har många av oss fått känna på hur det är att leva utan kroppskontakt. Hur viktig är egentligen beröring, och hur har människor sett på fysisk närhet genom tiderna? Tysk dokumentär från 2021. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Naziha al-Dulaimi – arabvärldens första kvinnliga minister

  • 19:30

    Kunskapskanalen

    Natursköna tågresor i världen

    Tåg i Sri Lankas berg

    Vi reser från Columbo till Ella på en av världens bäst bevarade viktorianska järnvägar. Under resans gång åker tåget över Nine Arches bridge - en viaduktbro som även kallas "Bridge in the sky". Tågets slutdestination ligger nästan 2000 meter över havet. Del 4 av 10. UR

  • 20:15

    Kunskapskanalen

    Resor längs vackra floder

    Guadalquivir i Spanien

    En resa nedför Spaniens mäktiga flod Guadalquivir. Från det iskalla vattnet i naturreservatet Sierras de Cazorla, till städerna Córdoba och Sevilla där vi följer i fotspåren av upptäcktsresande som Columbus och Magellan. Del 7 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Postbåten i Franska Polynesien

    Från Marquesaöarna till Bora Bora

    På ön Ua Huka får vi följa med Vohi Brown när han fångar och tämjer vildhästar, utanför Rangiroa dyker vi med harpunfiskare och på "världens vackraste ö", Bora Bora, visar tuppfäktningstränaren John Jordan hur man tränar en blivande mästare. Tysk dokumentärserie från 2021. Del 2 av 2. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Midsommar i Norge

    Eldtorn, brunost och fjällrävar

    Runt midsommar går solen aldrig ner i Norge. Följ med på en resa i svindlande vacker natur. Se hur midsommarelden förbereds i Ålesund. Möt Katarina som tillverkar brunost på samma sätt som gjorts i generationer. Upplev fjällrävens ungar i reservatet innan de släpps ut i det fria. Tysk reseserie från 2021. Del 1 av 2. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Komma över barndomstrauman

    Mari har kämpat med trauman från sin barndom hela sitt vuxna liv. I sin barndom och ungdom utsattes hon för våld, blev sexuellt utnyttjad och nyttjade droger. Sin beskärda del av nedärvda trauman har också Maris son, metallsångaren Pyry Lintunen, fått. Del 11 av 16. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Mobilfri i sex dagar

    En känsla av frihet

    Ungdomarna är halvvägs genom experimentet på Bornholm och Sigurd tar gruppens andningsövning ett steg längre. Detta utmanar Julie som har adhd och hon kämpar för att hitta den frid som de andra pratar om. Under en övning kämpar Sally återigen med sin prestationsångest, och Bertram hittar en väg ut ur sin mentala oro och börjar hitta sin frid. Del 3 av 4. UR.

  • 23:35

    Kunskapskanalen

    Irlands kust och landskap

    Delfiner och ätbara blommor

    Seriestart. George älskar att simma med delfiner. Shay firar sin 80-årsdag med bergsklättring tillsammans med sitt gamla kompisgäng. Mags odlar ätliga blommor som hon levererar till en gourmetrestaurang. Och Killian har skapat ett reservat för räddade djur som en gång tillhörde Irlands fauna. Brittisk serie från 2022. UR. Del 1 av 3. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    Berlinmurens uppgång och fall

    Berlinmuren rivs

    När Berlinmuren föll den 9 november 1989 kom det som en fullständig överraskning för såväl öst- och västtyskarna som för övriga Europa. Vad föranledde murens fall? Här skildras tio milstolpar året före som tillsammans byggde grunden till att det blev som det blev. Tysk dokumentär från 2019. Del 2 av 3. UR.