Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tuesday 11 Jun

  • 07:15

    SVT Barn

    Jack och jordens utveckling

    Fram mot trias

    Jacks ensamma vandring på ett museum fortsätter. Var är han nu? På vinden? Eller är han i tidsåldrarna silur, devon, karbon och perm? Jordens utveckling går mot katastrof igen. Del 2 av 5. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen?

    Metallskrot

    Metallskrot är saker av metall som man inte kan lämna i återvinningen för metallförpackningar. Metall kan man smälta ner och använda igen, hur många gånger som helst, och då sparar man väldigt mycket energi jämfört med att göra ny metall. Del 2 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - meänkieli

    Matavfall

    Även gamla matrester, fruktskal och mat som har blivit för gammal för att äta, kan komma till nytta om det tas till vara på rätt sätt. Del 9 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - meänkieli

    Naturtillgångar

    Hur har Sverige blivit ett rikt land? Varför är den svenska naturen viktig? Och vad är allemansrätten? Del 9 av 10. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Solens aktivitet, solstormar och kopplingen till klimatförändringar

    Solen ses ofta som orubblig, men den förändras över olika tidsskalor. Det gäller exempelvis periodiska förändringar i antalet solfläckar som upprepas ungefär vart elfte år och solstormar som kan påverka jorden inom bara några minuter eller dagar. Här berättar Raimund Muscheler, professor i kvartärgeologi, om solens aktivitet och solstormar tusentals år tillbaka i tiden. UR.

  • 15:30

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Brottsvåg

    Brott och straff är en framträdande del av det offentliga samtalet och en av de viktigaste valfrågorna för många väljare. Hur förhåller sig straffrättsvetenskapen till politiska krav på fler kriminaliseringar och hårdare straff? Ett samtal om brott, straff och relationen mellan juridisk forskning och kriminalpolitik. UR.

  • 16:15

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Grönlandsexpedition med R/V Skagerak

    Sommaren 2023 styrde forskningsfartyget R/V Skagerak till Grönland för att forskare skulle undersöka frågor om hur isen, dess färskvatten och havet förändras och påverkar varandra. Här får vi följa med på en berättelse om expeditionen, dess med- och motgångar, den moderna teknik som gör forskningen möjlig, och de slående arktiska vyer som mötte besättningen. UR.

  • 17:05

    Kunskapskanalen

    Ny i flocken

    Lagotto-valpen Rambo flyttar in

    Säsongsstart. Vi får följa fyra hushåll som har bestämt sig för att skaffa ett husdjur. Serien handlar om vänskapen mellan djur och människor, men också om de stora känslor ett husdjur och en ny familjekonstellation väcker. Del 1 av 8. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Irlands kust och landskap

    Delfiner och ätbara blommor

    Seriestart. George älskar att simma med delfiner. Shay firar sin 80-årsdag med bergsklättring tillsammans med sitt gamla kompisgäng. Mags odlar ätliga blommor som hon levererar till en gourmetrestaurang. Och Killian har skapat ett reservat för räddade djur som en gång tillhörde Irlands fauna. Brittisk serie från 2022. UR. Del 1 av 3. UR.

  • 19:30

    SVT Barn

    Farhågorna att kriget skulle komma till Aleppo visade sig stämma. När bomberna faller över staden och ödelägger allt Dounias familj äger återstår ingenting annat än att fly. Del 2 av 6. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    De åtta årstidernas land

    Norrsken, stjärnhimlar och mörkret

    Gnistrande stjärnbilder och sprakande norrsken är en del av midvintertiden. Människan har i alla tider vänt sig mot himlen för att läsa av väder, tid och väderstreck. Men nu hotas mörkret av ljusföroreningar. Del 2 av 6. UR.

  • 19:55

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Ekhlas i Jordanien

    Ekhlas familj är beduiner och lever ett nomadiskt liv i Jordaniens öken. Varje dag går Ekhlas den sex kilometer långa vägen till och från skolan. På vägen till skolan funderar Ekhlas på kriget i Syrien och på att vissa är rika och andra fattiga. Del 12 av 25. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Genom Cevennerna i Frankrike

    Natursköna tågresor i världen

    Genom Cevennerna i Frankrike

    Ligne de Cévennes är 30 mil lång och sträcker sig från Nîmes till det vulkaniska berget Puy De Dôme. Under resan passerar vi tre historiska viadukter och åker igenom gömda dalar. Vi färdas genom en nationalpark innan vi når slutmålet - en plats med 80 vilande vulkaner. Del 5 av 10. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Tyskland återförenas

    Berlinmurens uppgång och fall

    Tyskland återförenas

    Vi ser vad som hände mellan november 1989 och fram till slutet av 1990. Politiker och historiker beskriver en mycket omtumlande period i Europas historia. Hade något kunnat göras bättre, gick det för snabbt? Del 3 av 3. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Stenmuren i norr

    Övergivna byggnader

    Stenmuren i norr

    Vi besöker Vindolanda, ett fort vid det romerska rikets norra front och ett viktigt skydd mot "vildarna" från norr. Brittisk faktaserie från 2020. Del 12 av 20. UR.

  • 23:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Visa känslorna

    Känslornas värld

    Visa känslorna

    Länge har det ansetts fint att undertrycka och dölja sina känslor. Men det kanske håller på att ändras nu när vi vet alltmer om hur förmågan att visa och läsa av känslor påverkar våra liv. Del 1 av 4. Fransk dokumentärserie från 2020. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Bild ur Kanalen Elblag i Polen

    Järnvägar och arkitektur

    Kanalen Elblag i Polen

    Tim Dunn är i Stoke och besöker The North Staffordshire Railways järnvägsstation och tunnlar. Sedan följer vi Tim till kanalen Elblag-Ostroda i Polen, där man istället för slussar har en järnväg som fraktar båtarna i gigantiska "vaggor", dragna av stålkablar och drivna med vattenkraft. Del 8 av 10. UR.

  • 00:50

    SVT1

    Allt om porr

    Porr, vänskap och kärlek

    Hur påverkas relationen av porr? Är jag tråkig om jag inte vill titta? Och kan min partner vara porrberoende? Porr påverkar de flesta av oss - oavsett om vi tittar eller inte. Del 2 av 8. UR.