Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 17 Jun

  • 08:00

    SVT2

    Kulturkvarten på samiska

    Dear Sara

    Sara Nutti, eller Dear Sara som hon heter på scen, var en av deltagarna i Melodifestivalen 2024. Den svensk-samiska artisten nådde inte hela vägen fram, men tycker det var en spännande resa som hon gärna gör igen. UR.

  • 08:14

    SVT2

    Min berättelse på finska

    Vikten av att visa känslorna

    En dag när Markos telefon ringer får han ett förkrossande dödsbesked. I chocken och sorgen bestämmer han sig för att lämna det invanda mönstret att tiga och bita ihop, och gör i stället plats för känslorna för att vårda de relationer som finns kvar. En speciell låt visar också vägen till känslorna. Del 7 av 10. UR.

  • 08:21

    SVT2

    Klara har just tagit studenten och ska flytta tillbaka hem till Pajala. Hon är musiker och sångerska och fantiserar om att en dag sjunga i Melodifestivalen på meänkieli. Hon har stora drömmar, något som inte alltid har varit så lätt på en liten ort med många normer och förväntningar. Del 1 av 4. UR.

  • 08:41

    SVT2

    Ångest är som att leva under vattenytan, varje andetag känns som en kamp mot tyngden av det okända djupet. Det är en osynlig börda som tynger ner ens sinne, en kamp som många kan känna igen sig i. Men till och med längst ned på havets botten så finns det lite hopp. Kortfilm på teckenspråk som utforskar temat att möta sin ångest och att våga vara sårbar. UR.

  • Vad är en äkta man och hur blir han till? Vem får vara äkta och vem bestämmer vad äkta är? Kan en döv person vara en äkta man? Vi följer ett projekt där mansnormer inom idrotten undersöks. En grupp med döva, hörselskadade och dövblinda killar och män träffas för att samtala men också använda konst för att gå på djupet. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - finska

    Politik

    Vi förklarar hur den svenska demokratin fungerar i praktiken och vad skillnaden mellan riksdag och regering är. Hur går det till när det är val? Del 7 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - finska

    Skatt

    Vi berättar om vad skatt är. Hur kan det vara gratis att gå i skolan? Vem betalar för allt i samhället? Del 8 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    René Cassin - fotsoldat för mänskliga rättigheter

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Sett 2024

    AI och skolan - en blick mot framtiden

    Vad betyder dagens och morgondagens AI-teknik för skolan? Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket, diskuterar de AI-system som utvecklas i rasande fart. Han fördjupar sig speciellt i två exempel på hur skolan påverkas: lärbottar och AI som hinder för lärande. UR.

  • 15:34

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Snack och verkstad i omställningens tidevarv

    Hur hänger språk och hållbar omställning ihop? På vilket sätt kan språkvårdare underlätta klimatomställningen? Forskaren och språkvårdaren Linnea Hanell visar aktuell forskning om vikten av att samtala om de utmaningar vi står inför när det kommer till klimatomställning för att lyckas med våra mål. UR.

  • 15:49

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Behövs olika språk för olika målgruppers omställning?

    Vissa förnekar klimatförändringarna, andra tror att de är mer klimatsmarta än vad de faktiskt är och vissa bär på klimatångest trots att de gör allt för att dra sitt strå till stacken. Vilket språk ska vi använda för att alla målgrupper ska kunna ta till sig att vi befinner oss i ett klimatnödläge? UR.

  • 16:34

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Språket i den svenska klimatdebatten

    Länge har klimathotet varit på tapeten och diskuterats med olika hög grad av allvar under 1900-talet. Kanske är det först nu som vi alla börjar se effekterna och förstå allvaret av klimatförändringarna. Hur har samhällsdebatten sett ut och förändrats över tid? UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Hållbart mode

    Att tillverka nya kläder kräver mycket resurser och påverkar miljön. Möt de fem tjejerna i Framtidsfemman som skapar en hållbarhets-challenge som går ut på att använda färre kläder i fler roliga kombinationer. I USA träffar vi Ella och Avery som samlar in kläder till en välgörenhetsorganisation där kläderna sedan delas ut till behövande. Del 3 av 9. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Grejen med demokrati

    Yttrandefrihet

    Mina vill veta hur demokrati och yttrandefrihet hänger ihop, och vänder sig till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut kopplingen. Del 10 av 10. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Mitt liv som grej

    Visselpipan

    Fanny slänger sin visselpipa men missar papperskorgen. Nu får visselpipan en chans att berätta varför den inte borde slängas. När behövde man en visselpipa och vad skulle hända om visselpipor inte fanns? Del 10 av 10. UR.

  • 17:50

    Kunskapskanalen

    Bild ur Mot fysikens lagar

    Naturen visar vägen

    Mot fysikens lagar

    Seriestart. Patrick Aryee undersöker livets möjligheter att frodas i alla hörn av vår planet. Men kan naturen också lära oss bättre sätt att utforska världar bortom jorden? Singaporiansk vetenskapsserie från 2021. Del 1 av 6. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    René Cassin - fotsoldat för mänskliga rättigheter

  • 19:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Genom Cevennerna i Frankrike

    Natursköna tågresor i världen

    Genom Cevennerna i Frankrike

    Ligne de Cévennes är 30 mil lång och sträcker sig från Nîmes till det vulkaniska berget Puy De Dôme. Under resan passerar vi tre historiska viadukter och åker igenom gömda dalar. Vi färdas genom en nationalpark innan vi når slutmålet - en plats med 80 vilande vulkaner. Del 5 av 10. UR.

  • 20:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Suir i Irland

    Resor längs vackra floder

    Suir i Irland

    Vi färdas nedför den irländska floden Suir, genom ett landskap rikt på historiska platser. Från källorna i Devils Bit Mountains i County Tipperary till Hook Lighthouse i Waterford Bay. Del 8 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Camping genom tiderna

    Att campa är för de inbitna synonymt med frihet och äventyr till en låg kostnad. Människor har semestrat i tält och husvagnar i över 100 år. Varför är detta tillfälliga nomadliv så fascinerande och varför har det blivit så populärt? Tysk dokumentär från 2021. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Midsommar i Norge

    Goda alger, lusekoftor och slädhundar

    Entreprenörerna Tamara Singer och Angelita Eriksen skördar tång och sjögräs som sedan serveras på Lofotens restauranger. Vi följer också med på ett naturvårdsprojekt om att bevara den norska havsörnen. Tysk reseserie från 2021. Del 2 av 2. UR.

  • 22:10

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Krigets trauman lämnar ingen ro

    Den paralympiska simmaren Jaroslav Semenenko har upplevt kriget två gånger. Siamäk Naghian från Idensalmi kom till krigsfronten som 19-åring och klarar först 40 år senare att prata om sina upplevelser. Kriget berör oss alla. Det kan ge eviga trauman som till och med sträcker sig över generationer. Del 12 av 16. UR.

  • 22:40

    SVT2

    Mobilfri i sex dagar

    Kan den här känslan hålla i sig?

    Experimentet närmar sig sitt slut. En dag med övningar i våtdräkt blir något nytt efter dagarna i skogen. Julie konfronteras med sin rädsla för öppet hav och Mathias kämpar med sin självrespekt. De blir en känslosam dag och ungdomarna reflekterar över vad de lärt sig och hur det påverkar deras framtid. Del 4 av 4. UR.

  • 23:40

    Kunskapskanalen

    Irlands kust och landskap

    Getter och aromatiska örter

    Anna och Orla tillverkar Irlands enda vermouth. Nu är de på jakt i naturen efter ingredienser till en ny sort. Noel vaktar Irlands märkligaste fyr. Och Melissa föder upp irländska getter, både för att rädda rasen från utplåning och för att rädda naturen från bränder. Brittisk serie från 2022. Del 2 av 3. UR.

  • 00:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Tyskland återförenas

    Berlinmurens uppgång och fall

    Tyskland återförenas

    Vi ser vad som hände mellan november 1989 och fram till slutet av 1990. Politiker och historiker beskriver en mycket omtumlande period i Europas historia. Hade något kunnat göras bättre, gick det för snabbt? Del 3 av 3. UR.

  • 02:05

    SVT1

    Allt om porr

    Lagligt och olagligt

    Varför är det lagligt med pornografi, men olagligt att köpa sex? Och hur definieras porr rent juridiskt? Vi pratar om ämnen som otillåtet innehåll, oönskade bilder och hämndporr. Del 3 av 8. UR.