Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tuesday 18 Jun

  • 07:15

    SVT Barn

    Jack och jordens utveckling

    Innan meteoriten

    Jack smiter från klassen och stöter på udda existenser från jordens utveckling. I dag är det lite extra spännande. Det är dinosaurierna som pratar! Del 3 av 5. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen?

    Glas

    När du lägger din flaska eller syltburk i glasåtervinningen hamnar den så småningom på anläggningen i Hammar. Där tar de emot glasförpackningar från hela Sverige. Kanske har ditt glas varit där tidigare, för glas kan man använda om och om igen, hur många gånger som helst. Del 3 av 10. UR.

  • 11:00

    SVT1

    Välkommen till vuxenlivet

    Pengar

    Casper har tagit sms-lån och sitter med stora skulder som han inte blir av med. Helia har flyttat hemifrån, men får inte ekonomin att gå ihop och räkningarna hopar sig. Vad händer om hon inte klarar att betala? Vad är inkasso? Hur funkar ett lån? Och hur gör man en budget? Del 3 av 6. UR.

  • 11:15

    SVT1

    Nästan normal

    Jag har låtit andra bestämma

    Carolina avslöjar för sin vän hur tuff vännens graviditet var för henne. Dagböckerna påminner om vilka följder en inkompetent behandling kan få. Och hur reagerade de personer Carolina dejtade när hon berättade om sin kropp? Del 3 av 5. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - meänkieli

    Pant

    Redan när du pantar din flaska eller aluminiumburk i en matbutik börjar resan mot en ny flaska eller burk. Varje dag kommer miljontals aluminiumburkar och PET-flaskor till Pantamera-fabriken i Norrköping för att börja processen till en ny flaska eller burk igen. Del 10 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - meänkieli

    Sverige och världen

    Hur påverkas Sverige av vad som händer i andra länder? Kan Sverige påverka andra länder? Del 10 av 10. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Ingvar Lindqvist-dagen 2024

    Nyfiken på fysik

    Fysikfrågor kan dyka upp när man läser artiklar, böcker eller ser en bild. Detta använder Susanne Tegler, gymnasielärare och Ingvar Lindqvist-pristagare i fysik, för att konstruera fysikproblem med koppling till vår omvärld. Här ger hon exempel på sådana problem. UR.

  • 15:19

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Ordregn - visualisering av klimatprat

    Många har nog suttit på ett möte eller sett en föreläsning där "ordmoln" har använts för att mäta åhörarnas resonemang och tankar i olika ämnen. Det finns dock brister med ordmoln och därför har Magnus Ahltorp, språkteknolog på Språkrådet, varit med och utvecklat något som kallas för "ordregn". UR.

  • 15:33

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Nyord: Vägen in i miljödebatten

    Tippningspunkt, flygskam, fossilbil, klimatkris. Det är några av alla ord som fötts i kölvattnet av klimatdebatten. Anje Müller Gjesdal är forskare i språkvetenskap och docent i franska vid Högskolan i Østfold. Hon berättar om sitt forskningsprojekt Changing Nature där hon undersöker hur nya ord föds i klimatdebatten. UR.

  • 16:00

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Samtal om hållbarhetstermlistan

    För att kunna kommunicera om och förstå klimatförändringarna behöver vi kunna sätta ord på den förändring vi står inför och den förändring som redan har skett. Språkrådet har därför satt ihop en expertgrupp bestående av bland annat forskare och språkvårdare som tillsammans har skapat hållbarhetstermlistan. UR.

  • 16:28

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Tankar kring miljö, språk och hållbarhet

    Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, delar sina tankar kring språk, miljö och hållbarhet. Han pratar om ordet "sabotage", dess ursprungliga betydelse och vad vi nu associerar ordet till. Även "aktivism" har fått en ny betydelse, liksom begreppet "miljö". UR.

  • 17:05

    Kunskapskanalen

    Livet på Island

    Hemundervisning

    Vi besöker en kvinna som hemundervisar sina barn. Dessutom hugger vi julgranar åt invånarna på Sauðárkrókur, besöker en blind författare som startat ett bokförlag och träffar konstnärer som arbetar som kuratorer i Sauðaneshús över sommaren. Del 9 av 13. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Bild ur Nyinflyttade bland kängurur

    Karantän i vildmarken

    Nyinflyttade bland kängurur

    Seriestart. Ky och Calem har nyligen blivit ett par och för att testa sina kärleksband åker de ut i den australiska öknen och försöker leva på vad naturen ger. Australisk serie från 2020. Del 1 av 3. UR.

  • 18:20

    Kunskapskanalen

    Pilgrimsvandring mot Skottland

    Klosterliv på skotska höglandet

    Vi följer med pilgrimerna till Pluscarden Abbey, ett katolskt kloster som grundlades på 1230-talet. Där blir det samtal med munkarna och mässa samt övernattning. Pilgrimsfärden avslutas med en båtresa till målet som är ön Iona, där Sankt Columba grundade ett kloster år 1563. Del 3 av 3. UR.

  • 19:30

    SVT Barn

    Dounia och hennes morföräldrar flyr och åker med en lastbilschaufför som ska köra dem till Turkiet. Det är första anhalten på en lång resa som kommer att bli både lång och full av faror. Del 3 av 6. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    De åtta årstidernas land

    Vårvinter och vårsommar

    Vårvintern är en omtumlande tid för djur och natur. Naturen vaknar till liv och på fjället har renkalvarna tagit sina första steg. Men både på marken och i luften lurar rovdjuren som ser de nyfödda renkalvarna som ett skrovmål. Del 3 av 6. UR.

  • 19:55

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Samson i Kenya

    Samson bor i Nairobi och går upp klockan fem varje morgon för att hinna till skolan. På vägen till skolan berättar Samson om sin rädsla för terrorister. Han skulle vilja att det fanns fler poliser som kunde skydda befolkningen mot terrorism. Del 13 av 25. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Nordön på Nya Zeeland

    Natursköna tågresor i världen

    Nordön på Nya Zeeland

    Vi reser med Nya Zeelands berömda Northern Explorer mellan Auckland och Wellington på Nordön. Under den 11 timmar långa resan korsar vi historiska viadukter, färdas bland vulkaner och besöker det tekniska mästerverket Ruarimu Spiral. Del 6 av 10. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Nildeltats försvunna städer

    Dolt vid Nilen

    Nildeltats försvunna städer

    Seriestart. Fyrtornet på Faros utanför Alexandrias hamn i Medelhavet var länge en mytomspunnen byggnad - hade den verkligen funnits på riktigt? Nu har undervattensarkeologer undersökt havsbottnen vid platsen där fyren en gång byggdes. Del 1 av 4. UR.

  • 22:40

    Kunskapskanalen

    Bild ur Frihetens försvarare

    Övergivna byggnader

    Frihetens försvarare

    Chanute flygbas i Illinois spelade en avgörande roll i försvaret av USA under hela 1900-talet. En för sin tid högteknologisk anläggning som även var i framkant när det gällde en genomgripande samhällsförändring. Brittisk faktaserie från 2020. Del 13 av 20. UR.

  • 23:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Lita inte på känslan

    Känslornas värld

    Lita inte på känslan

    Våra känslor är förvånansvärt lätta att manipulera. Och känslorna påverkar i hög grad de val vi gör, vilket kan utnyttjas av både marknadsförare och politiker. Fransk dokumentärserie från 2020. Del 2 av 4. UR.

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Bågbron Dom Luis I i Portugal

    Järnvägar och arkitektur

    Bågbron Dom Luis I i Portugal

    Tim Dunn besöker London Mail Rail - en eldriven järnväg som fraktade post genom tunnlar under centrala London. Tim reser också till Portugal och staden Porto och besöker bron Ponte de Dom Luís I. Den invigdes 1886 av chefsingenjören Gustave Eiffel som sedan skulle bygga Eiffeltornet. Del 9 av 10. UR.