Tablå

UR:s program i Radio & TV

Fredag 21 jun

  • 12:00

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten - romani chib/kelderash

    Hud och finnar

    Roffe har fått finnar. Ganska små, men ganska många. Han gillar inte det. Tänk om de blir fler och fler. Eli har bara fått en finne, en gång. Varför får man finnar egentligen? undrar Roffe. Och kan man göra någonting åt dem? Del 6 av 10. UR.

  • 12:10

    SVT Barn

    Hej sport

    Backhoppning

    Backhoppning är den första extremsporten, berättar Anders Forsberg på Sollentuna backhopparklubb. På Sollenkollen, som idrottsanläggningen kallas, tränar Mattis som har tyska som modersmål. Vi får höra honom berätta vad han tycker är roligt med backhoppning. Del 5 av 8 . UR.

  • 12:20

    SVT Barn

    Pinos dagbok - koreanska

    Pino i fjällen

    Pino och hans vänner är i fjällen för att åka skidor. Vågar de åka i alla svåra backar? Del 11 av 20. UR.

  • 12:25

    SVT Barn

    Pinos dagbok - koreanska

    Pinos pyjamasparty

    Pinos vänner ska sova över. Pino har gjort i ordning för ett jättemysigt pyjamasparty. Men varför kommer aldrig vännerna? Del 12 av 20. UR.

  • 14:03

    SR P1

    Psykologerna

    Lyssnandet som gör skillnad

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Ingvar Lindqvist-dagen 2024

    Roligare ute - äventyrspedagogik

    Hur kan lärare arbeta med utomhus- och äventyrspedagogik på lågstadiet? Elin Gädda, lärare F-3, bjuder på konkreta tips från sin undervisning. För sin undervisning har hon fått 2024 års Ingvar Lindqvist-pris i NO. UR.

  • 15:30

    Kunskapskanalen

    Sett 2024

    Från digital oro till digital trygghet

    Hur gör man för att stötta barn som möter till exempel näthat eller plötsligt och oväntat ser svåra saker på internet? Catarina Nylund och David Sandberg Hjelm från Bris ger råd och berättar vad barn själva efterlyser. Det handlar framför allt om att lyssna och att lyssna noga. UR.

  • 16:13

    Kunskapskanalen

    Sett 2024

    Lärande i en digitaliserad värld

    Hur utformar man bäst undervisning med digital teknik och hur har andra lärare gjort? Malin Frykman, innovationsledare på Innovitaskolan, och Patricia Diaz, doktorand inom lärarutbildning och digitalisering, tar upp vikten av att tekniken verkligen ska stötta kursmål och pedagogiska strategier, liksom några konkreta exempel på användning av digital teknik. UR.

  • 16:53

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Naturum Junior

    Humlornas liv

    Hon är störst och först på våren - humledrottningen. Men en stor del av året chillar hon i boet medan arbetsbina (honorna) och hannarna jobbar hårt. Jens Montelius Risberg berättar om humlor på Naturum Dalarna. UR.

  • 17:05

    Kunskapskanalen

    Arkitektens hem

    Astrid Rohde Wang

    Ett lite hus i tegel, en traditionell fjällstuga och ett atriumhus från 1970-talet. Arkitekten moderniserar för att lyfta städernas historia. Del 1 av 6. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Känslornas värld

    Ta kontroll över känslorna

    Depressioner, fobier, ätstörningar och utbrändhet - vad kan vi göra när känslorna skapar problem för oss? Forskare visar hur vi kan få bättre liv med hjälp av allt från mediciner till terapier, hypnos och akupunktur. Fransk dokumentärserie från 2020. Del 3 av 4. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Livet på Island

    Undervisningsmetoderna på gymnasiet i Laugar

    Vi tittar på intressanta undervisningsmetoder på gymnasiet i Laugar, äter lunch på Frälsningsarmén i Reykjanes och besöker julutställningen i Tower House på Ísafjörður. Dessutom träffar vi en ung träsnidare från Njarðvík och besöker en konstutställning i Seyðisfjörður. Del 10 av 13. UR.

  • 18:55

    Kunskapskanalen

    Ny i flocken

    Rambo går till hundfrisören

    Familjen Backström ska äntligen få hem sin efterlängtade hovawart men hundvalpen skapar bråk bland syskonen. Och hur går det för Rambo när han ska trimmas för första gången? Del 3 av 8. UR.

  • 19:25

    Kunskapskanalen

    Järnvägar och arkitektur

    Köpenhamns metro

    Tim Dunn besöker den prisbelönta tunnelbanestationen Orientkaj i Köpenhamn. Bekonscot Model Village & Railway i Buckinghamshire, byggd 1929, är den äldsta modelljärnvägen som fortfarande finns kvar. Modellandskapet finns i en park och små städer har byggts längs med spåren. Del 10 av 10. UR.

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Naturen visar vägen

    Livsnödvändigt vatten

    Patrick undersöker om naturens bästa överlevare kan inspirera till teknologier som hjälper mänskligheten framåt. Allt från morgonpigga skalbaggar till kloka kameler. Singaporiansk Vetenskapsserie från 2021. Del 2 av 6. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Vilse i Skottland

    Macbeths slott och tartan

    Seriestart. Miriam och Alan åker till skotska högländerna där de besöker ett tartan-spinneri och slottet där Shakespeares blodiga skådespel Macbeth utspelar sig. Alan funderar på om han inte trots allt har blått blod i sina ådror. Brittisk reseserie från 2021. Del 1 av 3. UR.

  • 21:03

    SR P1

    Psykologerna

    Lyssnandet som gör skillnad

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Planer för rymden

    Ett stycke otrolig ingenjörskonst. Antonov AN-225 var byggd för att frakta ryska rymdfärjor men har mest använts till att transportera förnödenheter vid humanitära kriser. Brittisk faktaserie från 2020. Del 14 av 20. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Resor längs vackra floder

    Suir i Irland

    Vi färdas nedför den irländska floden Suir, genom ett landskap rikt på historiska platser. Från källorna i Devils Bit Mountains i County Tipperary till Hook Lighthouse i Waterford Bay. Del 8 av 10. UR.

  • 23:20

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Mot skotska rivieran

    Seriestart. Rob Bell vandrar längs nedlagda järnvägslinjer i Storbritannien. Med start i Elgin följer vi den på 1960-talet nedlagda linjen med destination Portsoy. Det blir både lokalhistoria om det hårda livet som fiskare och besök på whiskydestilleri. Del 1 av 6. UR.