UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Dinosaurierna är döda och allt är svart, kallt och svårt på jorden. Jack får höra om livet efter katastrofen. Vad hände sen? En val, en häst, en fågel och en mammut har lite att berätta. Del 4 av 5. UR.
Det används väldigt mycket plastförpackningar och plastpåsar, därför är det viktigt att vi ser till att de återvinns. På plaståtervinningen i Motala sorteras 500 plastförpackningar i sekunden innan de skickas vidare. Del 4 av 10. UR.
Seriestart. Vi följer tre unga personer som grundskolan inte fungerade för. Anledningarna var olika, men konsekvenserna är desamma, de saknar gymnasieutbildning och har hamnat i utanförskap. Möt Tindra, Rodney och Chanel och ta del av deras verklighet. Del 1 av 4. UR.
Helia går på universitetet, men har förlorat sitt CSN. Kacper drömmer om att plugga på universitetet. För att få behörighet läser han in gymnasiematten på distans på komvux. Hur funkar studielån? Vilka utbildningsformer finns det? Och vad är högskoleprovet? Del 4 av 6. UR.
Allt gick inte enligt planerna och Carolina måste börja om från början. Vårdpersonalens syn var föråldrad och talade om mannens njutning. Del 4 av 5. UR.
Följ med Djojj och hans kompisar på spännande äventyr i naturen. En dag när Djojj ska ut i trädgården och pollinera upptäcker han några kaksmulor på köksbordet i det stora huset. Plötsligt hamnar han i klistret. Del 1 av 6. UR.
Pino och hans vänner har en orkester. Dockan spelar flöjt och Pingvinen spelar bastuba. Kaninen har en triangel och Katten slår på en cymbal. Men vem ska de spela för, och var nånstans? Översättning och uppläsning Birger Winsa. Del 11 av 20. UR.
Vi har mycket att vinna på att inkludera neurodivergenta personer på arbetsmarknaden. Det visar en rapport som Prinsparets Stiftelse har låtit ta fram. Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse, och Daniel Brämhagen, rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn på EY, berättar om rapporten. UR.
Äldre är i dag yngre än någonsin, menar Ingmar Skoog, professor i psykiatri och äldreforskare. Äldre är till exempel generellt friskare, mår bättre mentalt och har mer sex än förr. Han ger också tips som kan bidra till ett friskare åldrande. UR.
Brott och straff är en framträdande del av det offentliga samtalet och en av de viktigaste valfrågorna för många väljare. Hur förhåller sig straffrättsvetenskapen till politiska krav på fler kriminaliseringar och hårdare straff? Ett samtal om brott, straff och relationen mellan juridisk forskning och kriminalpolitik. UR.
17:00
Kunskapskanalen
Vi reser nedför floden Neretva i Bosnien och Herzegovina. Vid dess källvatten, högt uppe i Dinariska alperna, finns fortfarande björnar och vargar. Vi besöker också den antika staden Mostar, en ottomansk pärla som nästan förstördes i krigen på 1990-talet. Del 9 av 10. UR.
17:45
Kunskapskanalen
Ky och Calem beger sig till en avlägsen fårstation, där de hjälper till att samla ihop stationens alla djur. Det blir verkligen en adrenalinfylld eftermiddag. Australisk serie från 2020. Del 2 av 3. UR.
Seriestart. Miriam och Alan åker till skotska högländerna där de besöker ett tartan-spinneri och slottet där Shakespeares blodiga skådespel Macbeth utspelar sig. Alan funderar på om han inte trots allt har blått blod i sina ådror. Brittisk reseserie från 2021. Del 1 av 3. UR.
Dounia och de andra i den lilla gruppen av flyktingar lyckades fly från de turkiska gränsvakterna. De ställer siktet mot Izmir, där de hoppar på en buss som ska ta dem till kusten. Del 4 av 6. UR.
Polardagen med den generösa midnattssolen har fått naturen att explodera av växtkraft. Det är nu renkalvarna ska märkas och naturen samla ljus för att överleva nästa vinter. Del 4 av 6. UR.
Tolvåriga Tos skolresa varar i flera dagar. Skolan ligger så långt bort från Tos hem att han måste sova över där i veckorna. Del 14 av 25. UR.
21:00
Kunskapskanalen
Vår tågresa genom Sicilien är som att färdas tillbaka i tiden, genom ett landskap bearbetat av jordens krafter och av flera uråldriga civilisationer. Del 7 av 10. UR.
21:45
Kunskapskanalen
Nilens förgreningar hade en stor betydelse för byggandet av Egyptens pyramider. Med hjälp av små specialkonstruerade undervattensrobotar undersöker arkeologer den raserade pyramiden i Hawara. Del 2 av 4. UR.
22:40
Kunskapskanalen
Ett stycke otrolig ingenjörskonst. Antonov AN-225 var byggd för att frakta ryska rymdfärjor men har mest använts till att transportera förnödenheter vid humanitära kriser. Brittisk faktaserie från 2020. Del 14 av 20. UR.
23:25
Kunskapskanalen
Depressioner, fobier, ätstörningar och utbrändhet - vad kan vi göra när känslorna skapar problem för oss? Forskare visar hur vi kan få bättre liv med hjälp av allt från mediciner till terapier, hypnos och akupunktur. Fransk dokumentärserie från 2020. Del 3 av 4. UR.
00:20
Kunskapskanalen
Tim Dunn besöker den prisbelönta tunnelbanestationen Orientkaj i Köpenhamn. Bekonscot Model Village & Railway i Buckinghamshire, byggd 1929, är den äldsta modelljärnvägen som fortfarande finns kvar. Modellandskapet finns i en park och små städer har byggts längs med spåren. Del 10 av 10. UR.