UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Seriestart. Uppfinnar-Johanna är 8 år. Hennes stora intresse är att bygga och meka med teknik. Johannas lillebror Stanley önskar sig ett husdjur att leka med. Kan Johanna uppfinna ett? Del 1 av 7. UR.
Alla levande varelser har en inre klocka som följer det som forskarna kallar den cirkadiska rytmen. Det kan påverka hur bra ett läkemedel fungerar, beroende på när på dygnet man tar det. Barbara Canlon, professor i hörselfysiologi, samtalar här med Ulf Ellervik, professor i organisk kemi. UR.
Oscarbelönad engelsk kortfilm. Libby är döv och ska snart börja skolan. Föräldrarna söker en snabb och enkel lösning som kan förbereda Libby på vad som väntar i en skola där alla andra hör. Men när de anlitar Jo, en socialarbetare som talar teckenspråk, blir det tydligt att det finns andra och större problem i familjen. Regi: Chris Overton. UR.
Spansk kortfilm. Det är eftermiddag och Alicia sätter sig som vanligt med en kopp te framför datorn för att titta på VictorGaming, favoritkanalen på Youtube. Victor, den unge youtubaren, svarar på frågor från följarna och idag har Alicia något viktigt att säga. Regi: Jorge Yúdice. UR.
I Grytgöl i en tom lägenhet i mitten på 1960-talet stod Seija och tittade ut genom fönstret på de andra barnen. Hon var ny i Sverige, kunde ingen svenska och vägrade gå till skolan. Men bit för bit börjar hon trots allt närma sig sin nya omgivning. Del 9 av 10. UR.
Seriestart. Mena kom med sin familj till Sverige på 1990-talet. Det blev då viktigt för henne att laga den romska maten från Serbien som hon växte upp med. Här lär hon sin dotter Rebecka att laga en av hennes favoriträtter, pherde paprike. Del 1 av 10. UR.
En skola full av elever, matsalssorl och läxor kan vara en stressande miljö för ungdomar med NPF-diagnos. Susanne Berneklint, projektledare på Attention, samtalar med Christian, Maria och Arvid Persman, som berättar om hur de tacklade den svåra tiden när sonen och brodern Ville inte gick till skolan. UR.
En av Marks favoriträtter är hans moster Chudas takartura, från Ungern. Han tycker att den både smakar fantastiskt och ser vacker ut. Hemma i Chudas kök får Mark äntligen lära sig att laga mosterns takartura. Del 2 av 10. UR.
Flickor och kvinnor med adhd är inte på långa vägar lika studerat som pojkar med samma diagnos. Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, föreläser om den stora kunskapslucka som finns om sambandet mellan den hormonella cykeln, preventivmedel och adhd. UR.
17:05
Kunskapskanalen
Återigen börjar Ky och Calems förnödenheter ta slut, och de behöver akut mat. Paret försöker jaga änder, vilket är lika frustrerande som att spåra getter. Australisk serie från 2020. Del 3 av 3. UR.
Hur hade städer sett ut om det var barnen som bestämde? I Malmö skapar barnen i projektet Gatulabba en tryggare stad genom att plantera blommor och bygga lekplatser. I Kapstaden i Sydafrika träffar vi barn som har sin lekplats i ett område med gängkriminella. Del 5 av 9. UR.
Nanna är orolig. Pappa glömmer ofta bort saker nu för tiden. Idag har han glömt att väcka Nanna och hennes lillasyster, så de kommer för sent till skolan. Nanna undrar om det är all öl pappa dricker som gör att han beter sig konstigt. Del 2 av 6. UR.
17:50
Kunskapskanalen
Patrick undersöker evolutionens regenerativa hemligheter och avslöjar banbrytande medicinsk forskning som snart kan förändra framtiden för sjukvården. Singaporiansk vetenskapsserie från 2021. Del 3 av 6. UR.
Alessandro är elva år och bor tillsammans med sin familj i Gallarate i provinsen Varese. Alessandro älskar opera och har redan sjungit i flera år. Han lagar mat tillsammans med sin mamma och berättar om vad han drömmer om att göra i framtiden. Del 2 av 8. UR.
19:30
Kunskapskanalen
Vår tågresa genom Sicilien är som att färdas tillbaka i tiden, genom ett landskap bearbetat av jordens krafter och av flera uråldriga civilisationer. Del 7 av 10. UR.
20:15
Kunskapskanalen
Vi följer i de första européernas fotspår nedför Bullerfloden, en av Nya Zeelands längsta floder. Del 10 av 10. UR.
Två familjehemligheter sätter en vänskap på prov. Bobby får reda på att hans farföräldrar dog under Förintelsen. Barndomsvännen Manuel har vid samma tidpunkt upptäckt att hans gammelfarbror var den tyska regissören Veit Harlan, känd för sin antisemitiska propaganda. Israelisk dokumentär från 2021. UR.
22:00
Kunskapskanalen
Tim och Pru färdas på vattenvägar från Göteborg till Stockholm och vidare ut i skärgården. I Stockholm får de besök av skådespelaren Krister Henriksson, och i Sandhamn blir det kräftskiva hos författaren Viveca Sten. Brittisk serie från 2020. Del 2 av 4. UR.
Maija Maulaheimo var en begåvad fotbollsdomare, men svåra ryggbesvär satte stopp för hennes internationella karriär redan i 20-årsåldern. Stavhopparen Verneri Vesala, 18 år, fick en smärtsam stressfraktur på ryggraden. Ryggsmärtor hos sportande barn och ungdomar ökar snabbt. Del 15 av 16. UR.
23:40
Kunskapskanalen
Irlands fyrar är avgörande för nationens överlevnad. Som en önation kommer nästan allt man konsumerar - från mat till elektronik, bränsle och fordon - sjövägen. Fyrar underlättar säker passage av fartyg runt farliga kustvatten. Irländsk faktaserie från 2020. Del 1 av 4. UR.
Sömnlösheten är en epidemi och de som drabbas brukar få rådet att meditera eller försöka korrigera sömnrytmen. Men ligger problemet någon annanstans? Del 16 av 16. UR.
00:30
Kunskapskanalen
Nilens förgreningar hade en stor betydelse för byggandet av Egyptens pyramider. Med hjälp av små specialkonstruerade undervattensrobotar undersöker arkeologer den raserade pyramiden i Hawara. Del 2 av 4. UR.