Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tisdag 02 jul

  • 07:15

    SVT Barn

    Jack och jordens utveckling

    Neandertalaren

    Jack har hamnat i museets stora sal om människans utveckling. Där finns en neandertalare som har någonting spännande att berätta. Del 5 av 5. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen?

    Metallförpackningar

    Vad händer med dina gamla konservburkar och vad kan de göra för nytta när de återvinns? På stålverket i Smedjebacken får vi se hur konservburkarna smälts ner och bearbetas på valsverket innan de kan bli nya produkter. Del 5 av 10. UR.

  • 11:00

    SVT1

    Vi obehöriga

    Återfallet

    Rodney försöker bli inlagd på sjukhus men slussas runt. Tindra har börjat skolan igen men minnena från åren av mobbning sitter i. De kommunanställda försöker övertala Chanel att börja en utbildning. Del 2 av 4. UR.

  • 11:30

    SVT1

    Välkommen till vuxenlivet

    Må bra

    Casper är rädd för att förlora jobbet på grund av sömnproblem och vågar inte säga något till sin chef. Rebecca har haft ångest och panikångestattacker i flera år. Nu är hon vuxen och vill förstå varför hon mår som hon mår. Men hur söker man hjälp? Del 5 av 6. UR.

  • 11:45

    SVT1

    Nästan normal

    Jag har väntat på det här så länge

    När behandlingen äntligen är över får Carolina spännande nyheter, och en ny tidsperiod tar sin början. Del 5 av 5. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Humlan Djojj - meänkieli

    Birger Bi och blomsterängen

    Alla blommorna på blomsterängen har försvunnit! Birger Bi och Djojj måste hitta en ny blomsteräng innan bina i kupan svälter ihjäl. Men det blir inte riktigt som Birger och Djojj har tänkt sig. Del 2 av 6. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Pinos dagbok - meänkieli

    Pino och prinsessorna

    Idag klär alla ut sig. Pino vill vara riddare, och både Pinolina och Katten vill vara prinsessor. Men vad har Pingvinen klätt ut sig till? Översättning och uppläsning: Birger Winsa. Del 12 av 20. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Från diagnos till funktionsförmåga

    En NPF-diagnos kan ge en tydlig fingervisning på vad en person har svårt att klara av. Men vad händer om vi flyttar fokus från patientens svårigheter och fokuserar på individens styrkor? Sven Bölte, professor och föreståndare för KIND, och Lovisa Alehagen, doktorand vid KIND, berättar. UR.

  • 15:34

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Metoder i vardagen

    En utmaning för människor med NPF-diagnos är att skapa rutiner för att lättare klara av vardagen. Ett samtal mellan Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och Camilla Ekstrand, chef vid Habilitering & Hälsa, om arbetssätt och metoder som kan ge stöd åt personer med NPF-diagnos. UR.

  • 16:00

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Föräldrar med adhd

    Livet som småbarnsförälder med NPF-diagnos kan ha sina utmaningar. Tatja Hirvikoski, docent vid KIND, och Fanny Eklund, på Riksförbundet Attention, lyfter föräldraperspektivet, berättar om aktuell forskning och ger information om vilka insatser som görs i området. UR.

  • 16:27

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Stillhet för rastlösa

    Kan mindfullness bidra till en stressfriare och stabilare vardag för personer med NPF? Johan Bysell, projektledare på Attention Stockholm, pratar med konstnären Mathilda Heindow om andning och behovet av att vara här och nu. UR.

  • 17:05

    Kunskapskanalen

    Livet på Island

    Rävgryt i Mývatnssveit

    Vi letar efter rävgryt i Mývatnssveit, spelar det ålderdomliga stråkinstrumentet langspil i skolan på Hallormsstaðir och besöker kreativitetscentret i det lilla fiskeläget Eyrarbakki. Del 11 av 13. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Irlands fyrar

    Fyrvaktarna

    Irlands fyrar är avgörande för nationens överlevnad. Som en önation kommer nästan allt man konsumerar - från mat till elektronik, bränsle och fordon - sjövägen. Fyrar underlättar säker passage av fartyg runt farliga kustvatten. Irländsk faktaserie från 2020. Del 1 av 4. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Vilse i Skottland

    Ullapool och gaeliska sånger

    I norra Skottland träffar Miriam och Alan en häxa, lär sig tillverka myggmedel av örter och brännvin, och Alan visar Miriam en speciell Cumming-ritual. Och så spelar paret in en låt på gaeliska i en studio i ödemarken. Brittisk reseserie från 2021. Del 2 av 3. UR.

  • 19:30

    SVT Barn

    Dounias resa stoppas vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Gränsvakterna släpper inte in någon i landet. I det provisoriska läger som Dounia och hennes morföräldrar hamnar bor många människor som liksom de har flytt kriget. Del 5 av 6. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    De åtta årstidernas land

    Höstsommar och höst

    Under hösten ska de vitaminer och energin som lagrats i naturen skördas. I skärgården är det högsäsong för fisket, i skogslandet plockas de näringsrika bären och på fjället samlas renarna till sarvslakt. Nu börjar också naturen förbereda sig inför den långa vintern. Del 5 av 6. UR.

  • 19:55

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Ignas i Litauen

    Ignas hinner både leka med sin legorobot och spela datorspel innan han ska till skolan. På väg till skolan tänker Ignas på sådant han vill uppfinna. Han skulle till exempel vilja skapa ett datorspel som får människor att förstå hur viktigt det är med vänskap och samarbete. Del 15 av 25. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Natursköna tågresor i världen

    Havsutsikt i Ligurien

    Vi reser i provinsen Ligurien i nordvästra Italien och åker längs Medelhavets spektakulära kustlinje. Dessutom färdas vi i Appenninerna med ett restaurerat tåg från 1900-talet. Del 8 av 10. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Dolt vid Nilen

    Luxors faraoner

    Hatshepsut var en faraon och regerade cirka 1479 -1457 f.Kr. Vi besöker hennes tempel i Deir el-Bahri i närheten av staden Luxor. Obelisken i Karnak är cirka 28 meter hög och väger cirka 350 ton. Varför står den här och hur kom den hit? Del 3 av 4. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Den underjordiska nazi-fabriken

    En förfallen industrianläggning i en lugn dal i norra Tjeckien som döljer ett nätverk av mörka tunnlar. De började med bomull och slutade med slavarbete för nazisterna. Brittisk faktaserie från 2020. Del 15 av 20. UR.

  • 23:20

    Kunskapskanalen

    Känslornas värld

    Artificiella känslor

    Det har blivit allt vanligare med talande maskiner. Man kan ge order till sin telefon eller få vägbeskrivning av sin gps. Nu forskar man på att få maskinerna att både förstå och förmedla känslor. Fransk dokumentärserie från 2020. Del 4 av 4. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Dans jorden runt

    Krigsdans i Moçambique

    I Moçambique möter vi en grupp som specialiserat sig på krigsdansen xigubo och en historiker som håller mapiko-traditionen levande där man bär masker av trä. Och så möter vi en grupp kvinnor som har tagit sig an den traditionellt manliga dansen tufo. Amerikansk dokumentärserie från 2020. Del 1 av 5. UR.

  • 01:20

    SVT1

    Allt om porr

    Kroppen och hjärnan

    Vad händer i hjärnan när vi tittar på porr och finns det en diagnos som heter "porrskadad"? Porr har rykte om sig att vara både beroendeframkallande och försvaga sexlusten. Vi reder ut begreppen. Del 5 av 8. UR.