UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Eli funderar över varför hennes humör har blivit så svängigt. Roffe tycker att det är obehagligt när människor blir arga eller sura. I puberteten är det inte bara kroppen som förändras. Del 8 av 10. UR.
Siri Gulliksson Snäll är tränare i Luleå Roller Derby. Förenklat förklarar hon sporten med att man åker runt på rullskridskor och tacklas. Siri spelar i A-laget och tränar klubbens juniorlag. Hon tycker att sporten borde locka lika stor publik som ishockey. Del 7 av 8. UR.
Pino och hans vänner är i simhallen. De badar och plaskar och har jätteroligt i vattnet. Del 15 av 20. UR.
Pino leker med Dockan. Det är roligt att leka med Dockan även om Dockan mest sitter still. Del 16 av 20. UR.
Med Bunkeflostudien visade forskarna att daglig fysisk aktivitet i skolan har positiva effekter när det handlar om ökad benmassa, starkare muskler och bättre kondition och motorik. UR.
Länge har klimathotet varit på tapeten och diskuterats med olika hög grad av allvar under 1900-talet. Kanske är det först nu som vi alla börjar se effekterna och förstå allvaret av klimatförändringarna. Hur har samhällsdebatten sett ut och förändrats över tid? UR.
Tippningspunkt, flygskam, fossilbil, klimatkris. Det är några av alla ord som fötts i kölvattnet av klimatdebatten. Anje Müller Gjesdal är forskare i språkvetenskap och docent i franska vid Högskolan i Østfold. Hon berättar om sitt forskningsprojekt Changing Nature där hon undersöker hur nya ord föds i klimatdebatten. UR.
För att kunna kommunicera om och förstå klimatförändringarna behöver vi kunna sätta ord på den förändring vi står inför och den förändring som redan har skett. Språkrådet har därför satt ihop en expertgrupp bestående av bland annat forskare och språkvårdare som tillsammans har skapat hållbarhetstermlistan. UR.
Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, delar sina tankar kring språk, miljö och hållbarhet. Han pratar om ordet "sabotage", dess ursprungliga betydelse och vad vi nu associerar ordet till. Även "aktivism" har fått en ny betydelse, liksom begreppet "miljö". UR.
Vi tittar i gamla dokument som berättar historien om butiken Brynja vid Laugarvegur. Dessutom gör vi juldekorationer med kvinnorna på livräddningsföreningens avdelning i Mývatnssveit och besöker folk som sätter upp extrema juldekorationer. Del 12 av 13. UR.
Andreas har varit sjuk i corona, men är äntligen frisk nog att ta Rambo till rastgården. Att ge sitt husdjur råfoder är trendigt, men vad tycker Vilma egentligen om de råa broilerhalsarna? Del 5 av 8. UR.
Bali har många traditionella danser som förts vidare från generation till generation i århundraden. I färgsprakande kläder och masker dansar man föreställningar som ofta är dramer om kampen mellan gott och ont. Amerikansk dokumentärserie från 2020. Del 2 av 5. UR.
20:05
Kunskapskanalen
Om djur som har bemästrat konsten att skydda sig och hur deras genialitet inspirerar ny teknik som kan skydda även oss i framtiden. Vetenskapsserie från Singapore 2021. Del 4 av 6. UR.
På Skottlands östkust försöker Miriam och Alan sig på nationalsporterna golf och bågskytte, med varierande resultat. De besöker författaren Sir Walter Scotts fantastiska slott, och på ett queer-kafé jämför de hur det varit att växa upp som queer i olika tider. Brittisk reseserie från 2021. Del 3 av 3. UR.
21:45
Kunskapskanalen
Hundratals betongsvampar som ser ut att vara slumpvis utkastade i naturen, vem i hela friden hittade på det här? Brittisk faktaserie från 2020. Del 16 av 20. UR.
22:35
Kunskapskanalen
Vi följer i de första européernas fotspår nedför Bullerfloden, en av Nya Zeelands längsta floder. Del 10 av 10. UR.
Robs resa genom Dartmoor från Plymouth till Exeter börjar i modelljärnvägsentusiasten Bruce Hunts garage. Bruce har minutiöst återskapat början av denna linje i miniatyr, inklusive en modell av Rob själv. el 3 av 6. UR.