Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 08 Jul

  • 11:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Charles Dickens – de svagas röst

  • 12:00

    SVT Barn

    Uppfinnar-Johanna - finska

    Sur-Olle

    Johanna har aldrig träffat Sur-Olle, stans suraste gubbe, men hon har bestämt sig för att få honom att skratta. Allt som behövs är hennes senaste uppfinning. En skrattmaskin. Det går bara inte att misslyckas! Del 2 av 7. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Matematikbiennalen 2024

    Kartläggning och bedömningsstöd - vad händer sedan?

    Lärare i årskurs F-3 lägger idag mycket tid på arbete med obligatoriska kartläggningsmaterial och bedömningsstöd. Men vilken analys sker sedan? Hur påverkas matematikundervisningen? Frida Elmgren, lågstadielärare och speciallärare i matematik, berättar om sina undersökningar av tre olika skolor. UR.

  • 15:00

    SVT2

    Kortfilmsklubben - engelska

    The neighbors' window

    Amerikansk Oscarnominerad kortfilm. Det har flyttat in ett ungt levnadsglatt par i huset tvärs över gatan. För två trötta småbarnsföräldrar blir det en sorts skuldmedveten flykt från vardagen att iaktta dem i smyg. Lite avundsjuka är de, men så förändras scenen i huset mittemot. Regi: Marshall Curry. UR.

  • 15:22

    SVT2

    Kortfilmsklubben - spanska

    Pizza

    Spansk kortfilm. José jobbar som pizzabud och kvällens sista leverans blir något utöver det vanliga. Kunden Edu kommer med ett till synes oskyldigt önskemål, men vad ingår egentligen i servicen? Regi: Iñaki Rikarte och Aitor de Kintana. UR.

  • 15:31

    SVT2

    Min berättelse på finska

    Kortspel med farfar

    När Sannas farfar blir änkling mitt under coronarestriktionerna, fattar Sanna ett beslut: Hon ska besöka sin farfar ofta, han ska inte vara ensam. Det blir många stunder tillsammans, med kortspel och bilutflykter, men också med svåra samtal. Hur pratar man om ensamhet, sorg och död med någon som har så kort tid kvar att leva? Del 10 av 10. UR.

  • 15:39

    Kunskapskanalen

    Matematikbiennalen 2024

    Ämnesutformning i matematik på gymnasiet

    Läsåret 2025/26 införs den ämnesutformade gymnasieskolan. Vad betyder det för matematikundervisningen på gymnasiet och komvux? Jan Kontinen och Carina Kjelsson, båda undervisningsråd på Skolverket, berättar. UR.

  • 15:43

    SVT2

    Hemma hos Jordans familj äter de spenato nästan varje vecka. Jordan åker hem till Marina som visar hur hon gör sin spenato och han får lära sig ett nytt knep som ger den extra god smak. Del 3 av 10. UR.

  • 15:51

    SVT2

    Mamis mat

    Placki po romanes

    Emilias släktingar skrev aldrig ner recepten på den romska maten eftersom det var viktigt att kunna laga den vart de än befann sig. Idag ska hon lära sina svärdöttrar Basia och Nathalie att laga en av de maträtterna - placki po romanes, en maträtt från Polen. Del 4 av 10. UR.

  • 16:23

    Kunskapskanalen

    Sett 2024

    AI och skolan - en blick mot framtiden

    Vad betyder dagens och morgondagens AI-teknik för skolan? Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket, diskuterar de AI-system som utvecklas i rasande fart. Han fördjupar sig speciellt i två exempel på hur skolan påverkas: lärbottar och AI som hinder för lärande. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Bullerfloden i Nya Zeeland

    Resor längs vackra floder

    Bullerfloden i Nya Zeeland

    Vi följer i de första européernas fotspår nedför Bullerfloden, en av Nya Zeelands längsta floder. Del 10 av 10. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Opinionsbildning och miljö

    Hur kan man vi inspirera andra att tänka mer på miljön? Afnan och Lina försöker påverka andra att leva mer miljömedvetet och klimatsmart genom att ge dem tips på sociala medier. Det kan handla om återvinning, återbruk och matkonsumtion. I Yokohama i Japan får vi träffa elever som har en skolkompost där de skapar odlingsbar jord och tar hand om skolans avfall. Del 6 av 9. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Naturens försvar

    Naturen visar vägen

    Naturens försvar

    Om djur som har bemästrat konsten att skydda sig och hur deras genialitet inspirerar ny teknik som kan skydda även oss i framtiden. Vetenskapsserie från Singapore 2021. Del 4 av 6. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Vännerna i Björneby

    Holger

    Holger är sur. Hans mamma hade lovat att komma till skolan för att höra när Holger spelade, men det var bara pappa som kom. Mamma är sjuk, det vet han ju, men han hade sett så mycket fram emot att hon skulle komma. Sen kom han på att det kanske är hans fel att mamma är sjuk? Del 3 av 6. UR.

  • 17:53

    SVT Barn

    Vi är Europa

    Sára i Tjeckien

    Sára är elva år och bor tillsammans med sig familj i Prag, Tjeckiens huvudstad. Sára älskar att dansa och vi följer med henne till en balettlektion. Hon visar sin skola och berättar om sina favoritämnen, och så får vi veta vad familjen helst äter när de bjuder hem hennes vänner. Del 3 av 8. UR.

  • 18:30

    SVT1

    Studio 65

    Vänskap över generationsgränserna

    Bengt Palmers, 75 år, och Dogge Doggelito, 48 år, har en vänskap som ger energi - och föder ljuv musik! När Ulla Hagman träffade Shima Bagheri på en bänk utanför mataffären var det vänskap vid första ögonkastet. Åldersskillnaden på 45 år är bara en tillgång. Del 12 av 20. UR.

  • 19:00

    SVT1

    Seniorsurfarna - återträffen

    Så blir du en digital mästare

    Seriestart. Det är återträff i Seniorsurfarna. Claes Malmberg, Johan Rabaeus, Eva Fröling och Marianne Mörck återvänder till Kroksta gård för att repetera allt de tidigare lärt sig. Del 1 av 6. UR.

  • 19:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Havsutsikt i Ligurien

    Natursköna tågresor i världen

    Havsutsikt i Ligurien

    Vi reser i provinsen Ligurien i nordvästra Italien och åker längs Medelhavets spektakulära kustlinje. Dessutom färdas vi i Appenninerna med ett restaurerat tåg från 1900-talet. Del 8 av 10. UR.

  • 20:10

    Kunskapskanalen

    Tillbaka till Sydkorea

    Den koreanska vågen

    Seriestart. Sydkoreansk film, popmusik och skönhetsprodukter har blivit miljardindustrier. Hur gick det till när landets popkultur tog den globala marknaden med storm på bara några år? Reseserie från Singapore från 2021. Del 1 av 4. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Kvinnor på karriärstegen

    Inflytelserika kvinnor från Europa och Asien delar med sig av sina erfarenheter inom finansvärlden. De berättar om sidor av sig själva de behövt förstärka eller undertrycka för att passa in i arbetslivet, och om vad de försakat i sitt privatliv. Belgisk dokumentär från 2022. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Bild ur Det bästa från norra England

    Kanaler, båtar och kärlek

    Det bästa från norra England

    Tim och Pru färdas genom hjärtat av Yorkshire och Lancashire, där landets nätverk av kanaler en gång föddes. Det vackra landskapet väcker barndomsminnen till liv och återknyter till parets nordengelska rötter. Brittisk serie från 2020. Del 3 av 4. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Finurliga konstruktioner

    Irlands fyrar

    Finurliga konstruktioner

    Tidigare fyrvaktare berättar om sina upplevelser av att bo och arbeta inne i fyrtorn. Fyrtorn som kan översköljas av vågor. Irländsk faktaserie från 2020. Del 2 av 4. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    Bild ur Luxors faraoner

    Dolt vid Nilen

    Luxors faraoner

    Hatshepsut var en faraon och regerade cirka 1479 -1457 f.Kr. Vi besöker hennes tempel i Deir el-Bahri i närheten av staden Luxor. Obelisken i Karnak är cirka 28 meter hög och väger cirka 350 ton. Varför står den här och hur kom den hit? Del 3 av 4. UR.