UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
"Du får inte vara med", säger en taskig typ till Johanna och tar hårt i hennes arm. Johanna blir rädd och går hem. Hon tänker göra en ny uppfinning som får tyst på alla gaphalsar och taskmörtar. Del 4 av 7. UR.
En NPF-diagnos kan ge en tydlig fingervisning på vad en person har svårt att klara av. Men vad händer om vi flyttar fokus från patientens svårigheter och fokuserar på individens styrkor? Sven Bölte, professor och föreståndare för KIND, och Lovisa Alehagen, doktorand vid KIND, berättar. UR.
Fransk kortfilm. Vladimir, 17 år, är hemligt kär i sin granne Lou. När Lou bestämmer sig för att flytta ihop med sin pojkvän - en man tio år äldre än henne - försöker Vladimir sätta sin svartsjuka åt sidan för att hjälpa henne. Regi: Victoria Lafaurie och Hector Albouker. UR.
Finsk kortfilm. En sommar bestämmer sig Eedi, som lider av eko-ångest, för att hoppa av sina studier och börja med biodling. Eedi får motvilligt hjälp av sin mamma, Anne, men de märker snabbt att det inte är ett lätt jobb att ta hand om bin. Regi: Ida-Maria Olva. UR.
En utmaning för människor med NPF-diagnos är att skapa rutiner för att lättare klara av vardagen. Ett samtal mellan Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och Camilla Ekstrand, chef vid Habilitering & Hälsa, om arbetssätt och metoder som kan ge stöd åt personer med NPF-diagnos. UR.
Angelica är till vardags kock på en förskola och hon älskar att laga mat från alla världens hörn. Idag gör hon och hennes dotter Elvira en av hennes favoriträtter från det romska köket - fusuj. Del 7 av 10. UR.
Mia hade en speciell relation med sin pappa när han levde. Varje helg när han kom hem från sina resor var det fest. Idag ska hon tillsammans med sin son Dylan, för första gången, laga en av hans paradrätter och minnas honom extra mycket. Del 8 av 10. UR.
Livet som småbarnsförälder med NPF-diagnos kan ha sina utmaningar. Tatja Hirvikoski, docent vid KIND, och Fanny Eklund, på Riksförbundet Attention, lyfter föräldraperspektivet, berättar om aktuell forskning och ger information om vilka insatser som görs i området. UR.
På vilket sätt påverkar de kriminella gängen samhällets institutioner? Carina Gunnarsson, docent i statskunskap, berättar om sin forskning om kriminella nätverk i italienska Palermo och svenska Södertälje. UR.
I Bonnarp i Skåne förbereder bröderna Arvid och Alfred en fest med enbart förnybar energi och bygger ett eget vattenkraftverk. I Irak ser vi exempel på hur solceller ger en familj förnybar energi. Del 8 av 9. UR.
Jonathan önskar sig en jacka i julklapp. Men han vet att mamma inte har råd. I en julkatalog ser han plötsligt ett inlägg om att man kan söka julbidrag. Tänk om mamma kunde söka och få det? Del 5 av 6. UR.
17:50
Kunskapskanalen
Patrick undersöker om mystiska bläckfiskar eller dekorativa spindlar kan hjälpa oss att återställa den negativa påverkan vi har haft på planetens miljö. Vetenskapsserie från Singapore 2021. Del 6 av 6. UR.
Mariia är tio år och bor tillsammans med sin familj i Helmyasiv, en by i Ukraina. Mariia berättar om sin familj, visar oss byn hon bor i och vi får följa med när hon spelar piano och sjunger i kör. Del 5 av 8. UR.
De förut så gråtrista hjälpmedlen har blivit både smartare och snyggare. Vad sägs om en Ferrariröd rollator eller ett fiffigt verktyg för att poppa champagnekorken? Artisterna Eva Roos och Lars-Åke Wilhelmsson testar för glatta livet. Programledare: Kattis Ahlström, bisittare: Britt Östlund. Del 18 av 20. UR.
18:43
SR P4
Marianne Mörck, Hasse Andersson, Siw Malmkvist och Carl Jan Granqvist har återvänt för att friska upp sina digitala kunskaper. Gänget får lära sig att diktera sms, boka tågbiljetter på nätet och får vetskap om vad en tutorial är för något. De får också prova på att spela spel på nätet. Men hur kan Siri hjälpa dem att ta att fram väderprognosen? Del 3 av 6. UR.
19:30
Kunskapskanalen
En extraordinär tågresa tar oss från en massiv meteorkrater till toppen av det högsta berget i Tyskland. Vi utforskar den rika historien av ångresor, vi möter världsledande miniatyrjärnvägar och besöker en mängd platser när vi beger oss till hjärtat av de bayerska alperna. Del 10 av 10. UR.
Vilka är de största utmaningarna för sydkoreanska ungdomar idag? Vi följer unga som kämpar med pressen från studier, jobb och relationer. Samt den extrema konkurrensen som har fått många att tappa framtidstron. Reseserie från Singapore från 2021. Del 3 av 4. UR.
Hur upplevs Norden utifrån när det gäller jämställdhet, kärlek och relationer? Följ med på finskt kärringkånk och besök ett isländskt dagis där flickorna får lära sig att ta mer plats. Och hur kommer det sig att Stockholm har bland de flesta ensamhushållen i världen? Fransk dokumentär från 2021. UR.
Säsongsstart. Kate Humble vandrar längs den brittiska kusten med start i sydvästra England. Det blir en naturskön upplevelse med höga klippor och en dramatisk kustlinje. Del 1 av 6. UR.
23:25
Kunskapskanalen
Den tidigare fyrvaktaren Richard Foran gör en känslosam återresa till Skelligs fyr som var hans sista arbetsplats innan den automatiserades. Det var slutet på en era, fyrvaktare behövdes inte längre och århundraden av tradition tog slut. Irländsk faktaserie från 2020. Del 4 av 4. UR.
Seriestart. Vi besöker den topphemliga ledningscentralen för det brittiska järnvägsnätet. Ledningscentralen byggdes i en nedlagd tunnelbanestation i Mayfair i centrala London. Härifrån planerades bland annat truppförflyttningar och transport av stridsmateriel. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 1 av 4. UR.