Tablå

UR:s program i Radio & TV

Torsdag 25 jul

  • 07:15

    SVT Barn

    Lässugen

    Amanda och Özz Nûjen

    Har du åkt genom en lässug någon gång? Idag är det ståuppkomikern Özz Nûjen som sugs ner till Amandas soffa. Han läser boken "Julia vill ha ett djur" av Barbro Lindgren och Eva Eriksson. Del 5 av 7. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Hjälpsamma hjälpmedel

    De förut så gråtrista hjälpmedlen har blivit både smartare och snyggare. Vad sägs om en Ferrariröd rollator eller ett fiffigt verktyg för att poppa champagnekorken? Artisterna Eva Roos och Lars-Åke Wilhelmsson testar för glatta livet. Programledare: Kattis Ahlström, bisittare: Britt Östlund. Del 18 av 20. UR.

  • 10:50

    SVT1

    Seniorsurfarna - återträffen

    Den digitala assistenten

    Marianne Mörck, Hasse Andersson, Siw Malmkvist och Carl Jan Granqvist har återvänt för att friska upp sina digitala kunskaper. Gänget får lära sig att diktera sms, boka tågbiljetter på nätet och får vetskap om vad en tutorial är för något. De får också prova på att spela spel på nätet. Men hur kan Siri hjälpa dem att ta att fram väderprognosen? Del 3 av 6. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Om evolution - teckenspråkstolkat

    Galapagos och snygga hanar

    Vilken plats på jorden har haft stor betydelse för vad vi vet om evolutionen? Vi lär oss om Galapagosöarna och djuren som lever där. Del 4 av 5. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Kan styrdokument ge bättre vård och stöd?

    Hur effektiva är de nationella riktlinjer som tagits fram för att stödja människor med NPF-diagnos? Bidrar de till en faktisk förändring eller ser det mest bra ut på pappret? Gunilla Granholm, specialistpsykolog på BUP i region Skåne och Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen, diskuterar. UR.

  • 15:27

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Stillhet för rastlösa

    Kan mindfullness bidra till en stressfriare och stabilare vardag för personer med NPF? Johan Bysell, projektledare på Attention Stockholm, pratar med konstnären Mathilda Heindow om andning och behovet av att vara här och nu. UR.

  • 15:54

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Ungas väg in i arbetslivet

    Hur kan vi förstå unga människor med NPF som befinner sig utanför arbetsmarknaden? Hur kan vi stötta och vilka behov har de? Elin Pietras, på Riksförbundet Attention, och Ida Thorell, studie- och yrkesvägledare på Misa Ung, föreläser om hur man stöttar och vägleder unga på arbetsmarknaden. UR.

  • 16:26

    Kunskapskanalen

    En kväll om vetenskap 2024

    Vår depphjärna

    Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Psykiatern och författaren Anders Hansen förklarar varför vi har känslor och varför ångest faktiskt kan hjälpa oss. Ångesten har till och med varit livsnödvändig för oss genom historien. UR.

  • 17:05

    Kunskapskanalen

    Ny i flocken

    Rambo går på simskola

    Lagotto-valpen Rambo prövar på hundsim tillsammans med husse Andreas och hundskolaren Stella. Del 7 av 8. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Pontcysyllteakvedukten

    Rob Bell följer den nedlagda tåglinjen mellan Ruabon och Barmouth. Bland annat går han över "Stream in the sky"- världsarvet Pontcysyllteakvedukten. Det är den längsta och högsta akvedukten i Storbritannien. Del 6 av 6. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Tripp, Trapp, Träd

    Vårfjäril

    Ben Rangel försöker lista ut vad det är för årstid. I holken spelas musikvideon "Ta fram en penna" av Klas Widén. Del 1 av 8. UR.

  • 18:05

    SR P1

    En bok, en forskare

    Ivar Arosenius, berättaren

  • 18:15

    SVT Barn

    Alfons Åberg

    Alfons och soldatpappan

    Alfons och hans nya kompis, Hamdi, leker ofta krig. Hamdis pappa har varit med som soldat i ett riktigt krig och Alfons och Hamdi är nyfikna. De vill att pappan ska berätta om kriget, men pappan vill inte så gärna prata om det. Del 2 av 3. UR.

  • 18:20

    Kunskapskanalen

    Tillbaka till Sydkorea

    Hell Korea

    Vilka är de största utmaningarna för sydkoreanska ungdomar idag? Vi följer unga som kämpar med pressen från studier, jobb och relationer. Samt den extrema konkurrensen som har fått många att tappa framtidstron. Reseserie från Singapore från 2021. Del 3 av 4. UR.

  • 18:28

    SVT Barn

    Kan själv

    Skura golvet

    Fredagsstädning på förskolan! Barnen städar gärna själva. Del 13 av 13. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Groda, glasstrut, pinne

    Småsagor

    Groda, glasstrut, pinne

  • 19:05

    Kunskapskanalen

    Eld är en källa till både ljus och värme och har gjort det möjligt för människan att hålla värmen, laga mat, lysa upp tillvaron, framställa metall och i slutändan även ta sig till månen. Franskt faktaprogram från 2021. UR.

  • 19:30

    SVT Barn

    Sommaren före sjuan

    Du brukar ju aldrig ljuga

    Alexandras mamma blir rasande när hon avslöjar Alexandras lögner. Samtidigt har Edvin och Alexandra fått en hemlighet ihop, som de önskar att de hade sluppit bära på. Del 7 av 8. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Barnen längs Sidenvägen

    Starka Lochin

    Cirkusartisten Lochin från Uzbekistan vill hedra arvet efter sin farfar - en berömd starke man och den första uzbeken att lyfta en bil. Del 4 av 10. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Sally Bauer - svensk simmarpionjär

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Irlands fyrar

    Framtiden

    Den tidigare fyrvaktaren Richard Foran gör en känslosam återresa till Skelligs fyr som var hans sista arbetsplats innan den automatiserades. Det var slutet på en era, fyrvaktare behövdes inte längre och århundraden av tradition tog slut. Irländsk faktaserie från 2020. Del 4 av 4. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Typiskt romer - teckenspråkstolkat

    Förebilder

    Louie Marti träffar sin barndoms stora idol boxaren Leif Keiski. Magdalena Graaf träffar den romska artisten Tasha, en ung framgångsrik rappare med romsk bakgrund. Och hur kan man överbrygga problem som kan uppstå i en relation med olika kulturella bakgrunder? Del 2 av 6. UR.

  • 23:25

    Kunskapskanalen

    Tågen under andra världskriget

    Operation Barbarossa

    När Tyskland iscensatte invasionen av Sovjetunionen i juni 1941 kom tåg och järnvägar att spela en central roll för hur anfallet fortlöpte. Ryska och brittiska historiker och entusiaster beskriver andra världskriget utifrån dess järnvägshistoria. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 2 av 4. UR.

  • 23:45

    SVT24

    Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

    Seniorflatan

    Molly är 90 år och kanske en av Sveriges äldsta flator. Hon delar med sig av sina bästa tips, och kan bekräfta att i homo-sammanhang var det sannerligen inte bättre förr. Selma Lagerlöf och Karin Boye är två historiska "lebbor". Hur levde de? Och hur vet vi att de var lesbiska? Del 3 av 8. UR.