Tablå

UR:s program i Radio & TV

Fredag 26 jul

  • 12:00

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - romani lovari

    Det svenska samhället

    Om allt vi har i Sverige: vägar, sjöar, bussar, skolor, sjukhus... Och hur smart det är att ha saker tillsammans, som till exempel gatubelysning och vattenledningar. Del 1 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - romani lovari

    Demokrati

    I Sverige får vi säga vad vi vill så länge vi inte kränker någon. Och alla får vara med och bestämma. Det kallas demokrati. Det är inte demokrati överallt i världen och det har inte alltid varit det i Sverige. Del 2 av 10. UR.

  • 12:10

    SVT Barn

    Humlan Djojj - turkiska

    Den nedskräpade dammen

    Djojj längtar efter att få bada i dammen. Men vad har hänt? Dammen är full av skräp! Är det kanske grodan Kalle Kväk som skräpat ned? Del 3 av 6. UR.

  • 12:15

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - polska

    Sveriges historia

    Seriestart. Sveriges historia på ett enkelt sätt, med syfte att ge förståelse och en övergripande bild av utvecklingen de senaste 200 åren. Mycket har hänt sedan början på 1800-talet. Om fattigdomen, kyrkans makt, utvandringen till Amerika och industrialiseringen. Del 1 av 10. UR.

  • 12:22

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - polska

    Den svenska demokratin

    Hur Sveriges demokrati fungerar förklaras på ett enkelt sätt. Syftet är att ge en förståelse för det svenska samhället och vilka rättigheter och skyldigheter man har. Om hur ett val går till, skillnaden mellan riksdag och regering och vad regioner och kommuner har för uppgifter. Del 2 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Psykologerna

    Medberoende – vad är det?

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Neurodiversitet - plats för alla att få vara sig själv

    Vi har mycket att vinna på att inkludera neurodivergenta personer på arbetsmarknaden. Det visar en rapport som Prinsparets Stiftelse har låtit ta fram. Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse, och Daniel Brämhagen, rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn på EY, berättar om rapporten. UR.

  • 15:26

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Hållbart och inkluderande arbetsliv

    Alla som kan jobba ska jobba, heter det. Men alla som vill jobba, får de verkligen jobba? Ett samtal om värdet av ett inkluderande arbetsliv och vikten av att få bidra med sina styrkor och förmågor. UR.

  • 16:08

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Min resa i NPF-världen

    I gymnasiet fick hon höra att det var bäst om hon hoppade av, men med beslutsamhet har art directorn, föreläsaren och författaren Jessica Stigsdotter Axberg tagit sig fram genom livet. Att hennes motgångar berodde på en NPF-diagnos gick upp för henne först när dottern skulle utredas för adhd. UR.

  • 16:31

    Kunskapskanalen

    En kväll om vetenskap 2024

    Se neandertalaren i dig

    Hur hänger neandertalare och covid-19 ihop? Hur mycket av neandertalaren lever kvar i den moderna människan? Var de verkligen så dumma och primitiva som vi ofta utmålar dem? Hugo Zeberg, genforskare, berättar om våra avslägsna släktingar. UR.

  • 18:15

    Kunskapskanalen

    Ny i flocken

    Katten Viima på sommarlov

    Det har blivit dags att säga hej då till våra djurvänner. Rambo har flyttat till ett nytt hem med sin husse och matte. Katten Viima åker till sommarstugan med familjen. Del 8 av 8. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Farfars trädgård

    Småsagor

    Farfars trädgård

  • 19:15

    Kunskapskanalen

    Dans jorden runt

    Lindy hop och twerk i New Orleans

    New Orleans formligen sjuder av musik och dans. Guidade av dansaren Moe Joe gör vi en djupdykning i hip hop-dansen bounce med sin rumpskakande "twerk". Vi möter även en expert på zydeco och en dansare som försörjer sig på att dansa swing och lindy hop. Del 5 av 5. Amerikansk dokumentärserie från 2020. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Psykologerna

    Medberoende – vad är det?

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Seriestart. Hur blir surdegsbrödet riktigt luftigt? Vilken ingrediens ska tillsättas så att dressingen inte skär sig? Vad är hemligheten bakom ett perfekt potatismos? Det får vi veta när kemi, fysik och mikrobiologi bakom matlagning avslöjas. Amerikanskt faktaprogram från 2022. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Sydamerika med Simon Reeve

    På hög höjd i Anderna

    I Bolivia träffar Simon Reeve sin guide som hör till cholas, infödda kvinnor som bär traditionella kjolar och hattar. I världens högst belägna huvudstad, La Paz, upptäcker han hur cholas har kämpat hårt för ökat inflytande och representation i landet, och förändring sker. Del 3 av 5. UR.

  • 22:00

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    När människor ställdes ut på zoo

    I en bortglömd park i Paris finns en samling märkliga exempel på kolonialismens allra värsta avarter. Dessutom besöker vi hemliga nazisttunnlar, amerikanska vapeninstallationer och en kuslig skeppskyrkogård. Del 19 av 20. UR.

  • 22:45

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Ruinerna efter medeltidsstaden

    På toppen av en kulle i Katalonien i Spanien står en sönderbombad kyrka. Vad hände här och vad gjorde amerikanska soldater i området? Brittisk faktaserie från 2020. Del 20 av 20. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Tillbaka till Sydkorea

    Hell Korea

    Vilka är de största utmaningarna för sydkoreanska ungdomar idag? Vi följer unga som kämpar med pressen från studier, jobb och relationer. Samt den extrema konkurrensen som har fått många att tappa framtidstron. Reseserie från Singapore från 2021. Del 3 av 4. UR.

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Eld är en källa till både ljus och värme och har gjort det möjligt för människan att hålla värmen, laga mat, lysa upp tillvaron, framställa metall och i slutändan även ta sig till månen. Franskt faktaprogram från 2021. UR.

  • 01:10

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Pontcysyllteakvedukten

    Rob Bell följer den nedlagda tåglinjen mellan Ruabon och Barmouth. Bland annat går han över "Stream in the sky"- världsarvet Pontcysyllteakvedukten. Det är den längsta och högsta akvedukten i Storbritannien. Del 6 av 6. UR.