UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
När Johanna och hennes småbröder, Sten och Stanley, ska gå hem från skolan blir de alltid så väldigt trötta i benen. Någon borde uppfinna något så de slapp gå hela tiden, tycker Stanley. Del 5 av 7. UR.
Svensk kortfilm. Joel har äntligen bestämt sig för att berätta, tror han. Jo, ikväll vill han absolut komma ut för sina föräldrar. Men är det verkligen rätt tillfälle? Vad exakt ska han säga? Och hur kommer de att reagera? Regi: Jerry Carlsson. UR.
Jordbruket i IS-kontrollerade områden, förändringar i byggnationen i Gaza, bränder och belysning. Satellitbilder erbjuder möjligheter att samla in data om områden som inte går att besöka. Lina Eklund, lärare i naturgeografi och ekosystemvetenskap, berättar om fjärranalys. UR.
Argentinsk kortfilm. När Marco träffar Galo är det som vilken kärlekshistoria som helst. Men vad händer när du inte bara lär känna den andra personen utan också dig själv? Marco har precis separerat från sin flickvän när Galo gör entré i hans liv och skakar om hela hans värld. Regi: Matias Dinardo. UR.
Kortfilm på samiska. Befolkningens kunskap om samerna är i allmänhet låg, men ännu lägre är kunskapen om det samiska regnbågssamhället. Därför känner Ritni Pieski att det är viktigt att använda sin röst för de som inte definierar sig själva enligt en binär modell och sexuell läggning. Regi: Xia Torikka. UR.
På vilket sätt påverkar de kriminella gängen samhällets institutioner? Carina Gunnarsson, docent i statskunskap, berättar om sin forskning om kriminella nätverk i italienska Palermo och svenska Södertälje. UR.
Israelisk animerad kortfilm. Det sitter en spelman på taket, en väldigt ung spelman, och spelar så att alla kan höra. Men Sholom, som han heter, har inte alltid suttit där på taket och han har inte alltid haft den där fiolen heller. Regi: Asher Schwartz. UR.
Det finns många versioner av marikli och Elvis har en självklar favorit - marikli med fetaost. Tillsammans med sin mamma Ilfete lagar han rätten hemma i sitt kök. Och det krävs en viss teknik för att lyckas med alla lager deg. Del 9 av 10. UR.
Stephans pappa var fakir och det var alltid han som lagade maten i familjen. Tillsammans med Melinda som han är släkt med på långt håll provar han att laga en av hans pappas soppor - fakirens köttsoppa med klimp. Del 10 av 10. UR.
Utvecklingen av AI har skett blixtsnabbt de senaste åren. Men faktum är att AI inte är något nytt. Redan på 1950-talet diskuterades dess möjligheter. Hur kan vi använda AI för att underlätta våra liv och vad bör vi använda den till? Moa Johansson, docent i datavetenskap berättar. UR.
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Psykiatern och författaren Anders Hansen förklarar varför vi har känslor och varför ångest faktiskt kan hjälpa oss. Ångesten har till och med varit livsnödvändig för oss genom historien. UR.
Seriestart. Bland hästar och kattungar hittar vi syskonen Felicia och Isabell. De bor på en hästgård i Sibbo och idag får vi träffa deras minsta ponny, Nasse. För kompisarna Ella, Ida och Alessa är det ingen vanlig dag i Ekenäs. De väntar ivrigt på ett föl som snart ska födas. Del 1 av 10. UR.
Seriestart. Hur blir surdegsbrödet riktigt luftigt? Vilken ingrediens ska tillsättas så att dressingen inte skär sig? Vad är hemligheten bakom ett perfekt potatismos? Det får vi veta när kemi, fysik och mikrobiologi bakom matlagning avslöjas. Amerikanskt faktaprogram från 2022. UR.
En filmad gestaltning av Lennart Hellsings dikt "Krakel spektakel slår på sin trumma. Långt bort i skogen brunbjörnar brumma." Del 8 av 10. UR.
Det är en vecka sedan pappas begravning och idag ska Maja gå tillbaka till skolan. Hon ville inte gå, men mamma följde med. Den första timmen i skolan var tuff. Maja höll hela tiden på att börja gråta. Klassen ställde frågor till mamma om pappas död och det var svårt för mamma. Del 6 av 6. UR.
Edi är sju år och bor tillsammans med sin familj i Sarajevo, huvudstad i Bosnien och Hercegovina. Edi presenterar sin familj, berättar om sina intressen och sjunger tillsammans med sin syster. Han visar sina favoritplatser i staden och tycker mycket om djur och att gå på kafé med sin morfar. Del 6 av 8. UR.
När man passerat 60 är det många som har barnbarn. Det är ovanligare att man själv får barn i den åldern. Hur är man som pappa efter 60? Konstnären Lars Lerin och kommentatorn och fotbollstränaren Hasse Backe berättar öppenhjärtigt om vad det inneburit att få barn efter 60. Del 8 av 20. UR.
Siw Malmkvist, Carl Jan Granqvist, Hasse Andersson och Ann Westin har återvänt till Kroksta Gård för att ge sig i kast med sina digitala tillkortakommanden. Siw är jättearg för att hennes lösenord aldrig funkar. Hasse får repetera hur smart det är med kontokort i mobilen. Del 4 av 6. UR.
19:20
Kunskapskanalen
Seriestart. Vi börjar vår resa inåt landet, bortom alla tunisiska semesterklichéer, framför Atlasbergens imponerande bakgrund och stäpperna på gigantiska högplatåer. Del 1 av 5. UR.
Joi Lee gör en djupdykning i Sydkoreas teknologiska landskap. Hon besöker en skola för youtubers, tittar på regeringens övervakning av befolkningen och det snabbt växande problemet med spionkameror. Reseserie från Singapore från 2021. Del 4 av 4. UR.
Vinjay återvänder till Leicester för att lansera sin Bollyqueer-dansklass. Efter att ha bott några år i London, där han kände sig fri att vara öppet homosexuell och könsöverskridande, vill han nu testa denna dansform i sin hemstad. Men han är orolig för hur folket och inte minst hans egen familj ska reagera när han uppträder i sari, sminkad och utför typiskt kvinnliga dansrörelser. Brittisk dokumentär från 2023. UR.
Kate Humble ger sig iväg på en promenad i North Yorkshire med början i den pittoreska byn Robin Hood's Bay, på väg mot Scarborough där ett uppfriskande dopp i havet väntar. Del 2 av 6. UR.
Seriestart. New York bestod en gång i tiden av vild natur och grönska. Hur har bebyggelsen och klimatförändringarna påverkat den ursprungliga miljön? Vi möter viltvårdare, fågelskådare och entusiaster som alla har en passion för New Yorks artrika djur- och växtliv. Del 1 av 3. UR.
När Tyskland iscensatte invasionen av Sovjetunionen i juni 1941 kom tåg och järnvägar att spela en central roll för hur anfallet fortlöpte. Ryska och brittiska historiker och entusiaster beskriver andra världskriget utifrån dess järnvägshistoria. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 2 av 4. UR.