UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Ordisarna hjälper Barbro med att få ordning på begynnelseljuden. Uvar på anken, lag som gör ål och nö över hela landet. Vad ska det betyda? Ordisarna klurar ut att Barbro missat begynnelseljudet i flera av orden. Del 5 av 5. UR.
Redan när du pantar din flaska eller aluminiumburk i en matbutik börjar resan mot en ny flaska eller burk. Varje dag kommer miljontals aluminiumburkar och PET-flaskor till Pantamera-fabriken i Norrköping för att börja processen till en ny flaska eller burk igen. Del 10 av 10. UR.
Om romska traditioner och könsroller i de romska kulturerna. Ola Rapace och Louie Marti pratar om synen på manlighet. Magdalena Graaf träffar en grupp finska romska kvinnor och pratar om kvinnans traditionella roll i deras kultur. Del 3 av 6. UR.
Att skaffa barn som två tjejer är möjligt. Det finns till och med flera olika vägar att gå. Mammorna Anna och Felicia berättar och guidar oss genom sin resa. Del 4 av 8. UR.
Seriestart. Varifrån kommer ett morotsfrö? Och vad behöver en morot för att kunna leva? Håkan, som är en kanin, vill ha morötter till festen. De ska odla och han börjar ordna med landet, skaffa jord, gräva, så och vattna. Allt går väldigt långsamt tycker Berit, som är en groda. Hon blir upplivad när hon hittar maskar i jorden. Undrar just varför? Del 1 av 5. UR.
Följ fyra ungdomar som utmanar sig i formellt skrivande genom olika uppgifter. Till sin hjälp har de läraren Maria Wiman och en yrkesperson som skriver mycket i sitt jobb. Samuel går första året i gymnasiet och gillar juridik, men inte att skriva. Hans utmaning blir att klaga på en vara han köpt. Del 2 av 4. UR.
Pino hittar en skattkarta. Skatten finns på en ö som ligger långt bort. Nu väntar spännande äventyr! Men vilka vill följa med? Berättare: Birger Winsa. Del 17 av 20. UR.
Solen ses ofta som orubblig, men den förändras över olika tidsskalor. Det gäller exempelvis periodiska förändringar i antalet solfläckar som upprepas ungefär vart elfte år och solstormar som kan påverka jorden inom bara några minuter eller dagar. Här berättar Raimund Muscheler, professor i kvartärgeologi, om solens aktivitet och solstormar tusentals år tillbaka i tiden. UR.
Hur kan det vara så svårt att gå om det är minnet det är fel på? Den frågan ger Cristina Wångblad, leg. fysioterapeut, svar på. Hon har i sitt arbete fördjupat sig i hur kognitiva sjukdomar påverkar rörelseförmågan. UR.
Läraren och trebarnsmamman Ulrika Harmsen var bara 40 år när hon fick det chockartade beskedet att hon hade drabbats av Alzheimers sjukdom. Nu föreläser hon om hur det är att leva med en demenssjukdom utifrån ett ungt perspektiv. UR.
Vi träffar fotografen Francois Portmann som reser ut till New Yorks skärgård med tunnelbanan. I trakterna kring Long Island och Jamaica Bay blir det bland annat fotojakt på fiskgjuse. Del 2 av 3. UR.
I Bolivia träffar Simon en familj som försörjer sig på att hugga salt från den enorma saltöknen i Uyuni. Under saltet tror man att det kan finnas stora reserver av litium, metallen som är så viktig för batterierna som kommer att driva nästa generation av elbilar. Del 4 av 5. UR.
Tara har ljugit och skrutit för Mina och de andra om att hon har någonting ihop med Jonas och att hon är medbjuden på hans kompisars fest. Vad ska hon göra när Mina och Victoria vill följa med på festen? Del 3 av 6. UR.
Justine återser en gammal bekant och får följa med till De Namnlösas boning. Där får hon höra Legenden om den första pusselbiten. Del 4 av 6. UR.
21:00
Kunskapskanalen
Algeriets öken är full av mysterier. Det karga landskapet rymmer också gröna oas-städer, märkliga klippformationer och en berberkultur som är tusentals år gammal. Del 3 av 5. UR.
Vi följer hur de amerikanska, kanadensiska och brittiska trupperna avancerar framåt i Frankrike efter landstigningen i Normandie. Historiker och entusiaster visar den stora betydelsen järnvägen hade under det andra världskriget. Del 4 av 4. UR.
Seriestart. Betong är ett material som ökar koldioxidutsläppen. Forskare tittar nu på andra material som historiskt visat sig vara mycket hållbara och klimatsmarta. Del 1 av 3. UR.
Säsongsstart. Indiens omåttligt populära Bollywood-danser har rötter tusentals år bakåt i tiden. De uråldriga tempeldanserna berättar historier och varje rörelse har en betydelse. De meditativa gamla danserna lever kvar sida vid sida med de hiphop-influerade varianterna i Bollywood. Amerikansk dokumentärserie från 2021. Del 1 av 5. UR.