Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 08 Aug

  • 07:15

    SVT Barn

    Lässugen

    Amanda och Niklas Strömstedt

    Har du åkt genom en lässug någon gång? Idag är det artisten Niklas Strömstedt som sugs ner till Amandas soffa. Han läser Pija Lindenbaums bok "Lill-Zlatan och morbror raring". Del 7 av 7. UR.

  • 11:20

    SVT1

    Studio 65

    Älskade dumburk

    Dagens äldre är fortfarande stora tv-tittare, medan den yngre publiken alltmer går över till streaming. Vad beror det på? Britt Östlund har forskat på hur tv-situationen ser ut för äldre och konstaterar att tv:n har många roller i våra liv. Del 7 av 20. UR.

  • 11:50

    SVT1

    Seniorsurfarna - återträffen

    Hitta din mobil och AI-äventyr

    Björn Hellberg och Viveca Lärn återvänder till Kroksta gård där Ann Westin och Carl Jan Granqvist väntar. Björn stöter genast på patrull när det både ska skickas emojier och pratas med Siri. Sällskapet får också lära sig hur man kan hitta en borttappad mobil och hur man kan använda sig av AI. Del 5 av 6. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Matte med Mat och Te

    Bråk

    Säsongsstart. Mat och Te reder ut olika mattetermer med en blandning av fniss och tokigheter. Te kommer ner med en låda från vinden och råkar tappa symbolen ¿bråkdel¿ på golvet. Men vad är en bråkdel? Del 1 av 6. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Snack och verkstad i omställningens tidevarv

    Hur hänger språk och hållbar omställning ihop? På vilket sätt kan språkvårdare underlätta klimatomställningen? Forskaren och språkvårdaren Linnea Hanell visar aktuell forskning om vikten av att samtala om de utmaningar vi står inför när det kommer till klimatomställning för att lyckas med våra mål. UR.

  • 15:14

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Behövs olika språk för olika målgruppers omställning?

    Vissa förnekar klimatförändringarna, andra tror att de är mer klimatsmarta än vad de faktiskt är och vissa bär på klimatångest trots att de gör allt för att dra sitt strå till stacken. Vilket språk ska vi använda för att alla målgrupper ska kunna ta till sig att vi befinner oss i ett klimatnödläge? UR.

  • 16:00

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Språket i den svenska klimatdebatten

    Länge har klimathotet varit på tapeten och diskuterats med olika hög grad av allvar under 1900-talet. Kanske är det först nu som vi alla börjar se effekterna och förstå allvaret av klimatförändringarna. Hur har samhällsdebatten sett ut och förändrats över tid? UR.

  • 16:22

    Kunskapskanalen

    Sett 2024

    AI och skolan - en blick mot framtiden

    Vad betyder dagens och morgondagens AI-teknik för skolan? Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket, diskuterar de AI-system som utvecklas i rasande fart. Han fördjupar sig speciellt i två exempel på hur skolan påverkas: lärbottar och AI som hinder för lärande. UR.

  • 17:10

    Kunskapskanalen

    Bild ur Snæfellsás

    Islands fängslande historia

    Snæfellsás

    Eva María berättar om Bárði Snæfellsás saga. Bárði landade på Snjófellsnes och flyttade in i en stor grotta i glaciären. Han var son till kungen av Norra ishavet och kom från en ätt av jättar och troll. Det sägs Bárði var stark och godmodig och kunde interagera med människor. Del 3 av 4. UR.

  • 17:40

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Industriminnen och gruvarbetare

    Rob Bell utforskar denna gång de nordöstra industriområdena. Han besöker kolgruvor, museer och träffar före detta gruvarbetare. Dessutom berättar han historien om Hetton-linjen från 1822 - världens första järnväg konstruerad för ånglok. Del 2 av 6. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en flodhäst

    Seriestart. Flodhästen är ett stort djur. Visste du att namnet flodhäst kommer från grekiskans "hippo" som betyder häst och "potamus" som betyder flod? Del 1 av 52. UR.

  • 18:05

    SR P1

    En bok, en forskare

    Vid pornografins gräns

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en myrkott

    Koumi vill klappa myrkotten, men dess kropp är täckt av hårda fjäll. Den trivs bäst i de tropiska regionerna av Afrika och Asien där den kryper runt i skogar och på savanner. Del 2 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en ökenräv

    Koumi utforskar ökenräven. Det är en pytteliten räv, faktiskt den minsta i världen. Den bor i Afrikas sandiga öknar och tillhör samma familj som vargar och hundar. Del 3 av 52. UR.

  • Med sinnrik språklust lär vi känna djuren i skogen. Reine Brynolfsson läser Åsa Linds och Anna Bengtssons bilderbok Brum. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Med egna ord - England

    Att återfå sitt självförtroende

    Seriestart. Åtta vuxna med läs- och skrivsvårigheter sätter sig i skolbänken igen. De flesta har uselt självförtroende och minns sin skolgång med fasa. Men med undervisning som anpassas för var och en, varvat med praktiska uppdrag, hoppas de på förändring. Brittisk dokumentärserie från 2020. Del 1 av 2. UR.

  • 18:27

    SVT Barn

    Kan själv

    Måla fjäril

    Det är kul att måla ett fjärilskonstverk själv. Och det blir väldigt fint! Del 7 av 13. UR.

  • 19:30

    SVT Barn

    NO naturligtvis

    Astronomi

    Seriestart. Lär dig om hur vi har gått från en heliocentrisk till en geocentrisk världsbild. Vi förklarar hur år, månader, veckor och dagar hänger ihop med jorden, månen och solen. Del 1 av 11. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten

    Svett

    Vännerna Eli och Roffe är på väg in i puberteten och tänker mycket på det. Eli sitter och tänker på att hon har börjat att svettas mer, undrar om det kommer att fortsätta så? Del 1 av 10. UR.

  • 19:55

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Anish i Nepal

    Anish bor i högt uppe i Nepals berg. Vägen till skolan går över en flod och genom en djungel där det sägs leva vilda tigrar. Del 17 av 25. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Meena Keshwar Kamal – kvinnorättsaktivist

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    New Yorks skärgård

    Djur- och växtliv i staden

    Vi träffar fotografen Francois Portmann som reser ut till New Yorks skärgård med tunnelbanan. I trakterna kring Long Island och Jamaica Bay blir det bland annat fotojakt på fiskgjuse. Del 2 av 3. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Typiskt romer - teckenspråkstolkat

    Försörjning

    Louie Marti och Magdalena Graaf träffar brobyggaren Rafael och får lära sig mer om det romska folkets historia. Hur har romer försörjt sig genom tiderna? De besöker Moreno Söderlund som stolt för romernas stora hästkunskaper vidare i sitt jobb som hovslagare och westerntränare i Skåne. Del 4 av 6. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Tågen under andra världskriget

    Frankrikes befrielse

    Vi följer hur de amerikanska, kanadensiska och brittiska trupperna avancerar framåt i Frankrike efter landstigningen i Normandie. Historiker och entusiaster visar den stora betydelsen järnvägen hade under det andra världskriget. Del 4 av 4. UR.

  • 23:45

    SVT24

    Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

    Queer-fear

    Clara Henry, bloggare och programledare, förklarar skillnaden mellan pan- och bisexualitet. Linda är nervös och rädd för att säga fel när hon ska intervjua två personer som är queer. Alice kallar rädslan för "queer-fear". Duon träffar Mona och Malin, två "real life queers", och de förklarar vad det betyder. Del 5 av 8. UR.