Tablå

UR:s program i Radio & TV

Fredag 09 aug

  • 12:00

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - romani lovari

    Yttrandefrihet

    I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Vad betyder det? Får man säga precis vad som helst? Del 5 av 10. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Så funkar Sverige - romani lovari

    Källkritik

    Vi förklarar vad källkritik är och varför det är viktigt. Vad har källkritik med demokrati att göra? Del 6 av 10. UR.

  • 12:10

    SVT Barn

    Humlan Djojj - turkiska

    Kråkan och bihotellet

    En kråka har flyttat in i bikupan och skrämt bort alla bin som flytt till ett bihotell. Djojj och Birger funderar över hur de ska få ut kråkan ur kupan. Del 5 av 6. UR.

  • 12:15

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - polska

    Skolan

    Om vilka olika typer av skolor som finns i Sverige, och om olika gymnasiealternativ. Du får reda på hur betygen fungerar, och om elevhälsa och föräldramöten. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för det svenska skolsystemet. Del 5 av 10. UR.

  • 12:22

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - polska

    Skatten

    Här får du en enkel förklaring av hur skattesystemet fungerar i Sverige. Vilka olika sorters skatter finns det, och vad går skattepengarna till? Syftet är att ge framför allt nyanlända barn förståelse för det svenska skattesystemet. Del 6 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bild ur Pappor på efterkälken

    Psykologerna

    Pappor på efterkälken

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Ordregn - visualisering av klimatprat

    Många har nog suttit på ett möte eller sett en föreläsning där "ordmoln" har använts för att mäta åhörarnas resonemang och tankar i olika ämnen. Det finns dock brister med ordmoln och därför har Magnus Ahltorp, språkteknolog på Språkrådet, varit med och utvecklat något som kallas för "ordregn". UR.

  • 15:13

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Nyord: Vägen in i miljödebatten

    Tippningspunkt, flygskam, fossilbil, klimatkris. Det är några av alla ord som fötts i kölvattnet av klimatdebatten. Anje Müller Gjesdal är forskare i språkvetenskap och docent i franska vid Högskolan i Østfold. Hon berättar om sitt forskningsprojekt Changing Nature där hon undersöker hur nya ord föds i klimatdebatten. UR.

  • 15:41

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Samtal om hållbarhetstermlistan

    För att kunna kommunicera om och förstå klimatförändringarna behöver vi kunna sätta ord på den förändring vi står inför och den förändring som redan har skett. Språkrådet har därför satt ihop en expertgrupp bestående av bland annat forskare och språkvårdare som tillsammans har skapat hållbarhetstermlistan. UR.

  • 16:09

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Tankar kring miljö, språk och hållbarhet

    Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, delar sina tankar kring språk, miljö och hållbarhet. Han pratar om ordet "sabotage", dess ursprungliga betydelse och vad vi nu associerar ordet till. Även "aktivism" har fått en ny betydelse, liksom begreppet "miljö". UR.

  • 16:38

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Hur kan vi skydda oss från desinformation?

    Desinformation kan leda till problem både för individen och för samhället. Så hur kan vi skydda oss - om vi nu ska skydda oss? Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, diskuterar desinformation och möjliga åtgärder. UR.

  • 19:15

    Kunskapskanalen

    Dans jorden runt

    Japanska masker och geishor

    Geishan Tomitsuyu visar den klassiska dansen nihon buyo och berättar om hur det är att vara geisha i dagens Japan. Familjen Udaka har vigt sina liv åt dansteatern noh, känd för sina uttrycksfulla trämasker. Dai Matsuoka dansar butoh, ett slags performancedans som skapade stor skandal när den kom. Amerikansk dokumentärserie från 2021. Del 2 av 5. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bild ur Pappor på efterkälken

    Psykologerna

    Pappor på efterkälken

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Sport och vetenskap

    Kropp

    Seriestart. Hur gör en idrottare för att klara extrem värme? Och hur återhämtar man sig bäst efter en skada? Läkare, biologer och andra experter hjälper elitidrottare med nya metoder för att optimera deras styrka, motståndskraft och återhämtning. Fransk dokumentärserie från 2021. Del 1 av 4. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Sydamerika med Simon Reeve

    Från Atacamaöknen till Eldslandet

    Utanför den avlägsna hamnstaden Iquique finns en bergstopp delvis byggd av hundratusentals ton kläder. Det är resultatet av att människor i välbärgade länder kastar bort miljontals plagg varje dag. En katastrof för miljön och något vi kan förändra. Brittisk serie från 2022. Del 5 av 5. UR.

  • 22:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Från trä till bambu

    Framtidens byggmaterial

    Från trä till bambu

    Redan idag byggs skyskrapor av trä. Forskare arbetar med att producera transparent trä. Bambu, som tillhör familjen sötgräs, växer många gånger snabbare än trä. Vågade arkitekter visar vad som är möjligt med bambu. Del 2 av 3. UR.

  • 22:55

    Kunskapskanalen

    Bild ur Att återfå sitt självförtroende

    Med egna ord - England

    Att återfå sitt självförtroende

    Seriestart. Åtta vuxna med läs- och skrivsvårigheter sätter sig i skolbänken igen. De flesta har uselt självförtroende och minns sin skolgång med fasa. Men med undervisning som anpassas för var och en, varvat med praktiska uppdrag, hoppas de på förändring. Brittisk dokumentärserie från 2020. Del 1 av 2. UR.

  • 00:40

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Industriminnen och gruvarbetare

    Rob Bell utforskar denna gång de nordöstra industriområdena. Han besöker kolgruvor, museer och träffar före detta gruvarbetare. Dessutom berättar han historien om Hetton-linjen från 1822 - världens första järnväg konstruerad för ånglok. Del 2 av 6. UR.