UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Bara det blir stämningsfullt får ni vara precis vad ni vill i klassens luciatåg, säger fröken. Johanna vet precis vad hon ska vara. Och det kommer bli så stämningsfullt! Del 7 av 7. UR.
Frida från Karlstad reser till Bexleyheath i utkanten av London för att träffa Tianna, en 16-årig storstadstjej. Frida är skoltrött och tycker inte att engelska är speciellt lätt eller roligt. Men Tianna är en utåtriktad tjej så Fridas språkkunskaper får en ordentlig utmaning. Del 2 av 3. UR.
Lärare i årskurs F-3 lägger idag mycket tid på arbete med obligatoriska kartläggningsmaterial och bedömningsstöd. Men vilken analys sker sedan? Hur påverkas matematikundervisningen? Frida Elmgren, lågstadielärare och speciallärare i matematik, berättar om sina undersökningar av tre olika skolor. UR.
Tysk kortfilm. Tolvåriga Leo tillbringar höstlovet med storasyster Noémie och kusin Emil på deras mormors gård. Från ena dagen till den andra säger alla plötsligt att Leo har blivit en kvinna. Men för Leo känns det helt enkelt fel. Regi: Tajo Hurrle. UR.
Kortfilm på jiddisch. En dikt av Tina Persson där unga personer använder dikten för att prata gränser och integritet; min kropp är min och ingen annans. Regi: Mona Abbasnejad. UR.
Hur kan maskiner lära sig eller uppfatta något? Några av principerna för detta kan man faktiskt förstå redan i gymnasiet. Niklas Grip, gymnasielärare i matematik, programmering och fysik, delar med sig av saker han själv har provat i sin undervisning. Han diskuterar bland annat linjär och logistisk regression. UR.
Bert var en av de första som tog den judiska bageln till Sverige på 1990-talet. Nu är det hans son Jakob som som tagit över bakningen och tillsammans ska de baka bagels efter Berts hemliga recept. Del 3 av 10. UR.
Den judiska högtiden pesach har många traditioner, och maten som äts är ofta symbolisk. Eva lagar matse-knejdl tillsammans med sin dotter Sarah. De dukar också bordet på typiskt pesach-vis. Del 4 av 10. UR.
Skolan måste vara hanterbar och begriplig för eleverna. Men den måste framför allt vara meningsfull. Det menar läraren Maria Wiman, som ger konkreta exempel från sin egen undervisning om hur hon arbetar för att låta meningsfullheten genomsyra undervisningen. Inom ramen för läroplanen finns möjligheten att göra spännande, coola saker, säger hon. UR.
Sommararbetaren Daniela upptäcker ett fel med skrittmaskinen på Stall Falkberg. Något pinsamt händer när Felicia och Isabell är på ridkurs på Stall Syrenbacka. Och så blir det gitarrkonsert för hästar! Del 3 av 10. UR.
Seriestart. Hur gör en idrottare för att klara extrem värme? Och hur återhämtar man sig bäst efter en skada? Läkare, biologer och andra experter hjälper elitidrottare med nya metoder för att optimera deras styrka, motståndskraft och återhämtning. Fransk dokumentärserie från 2021. Del 1 av 4. UR.
Oscar på Åland har alltid älskat fiske. En gång fick han en gädda som vägde 80 kilo. Idag nappar det otroligt bra men vad gör man när samvetet börjar spela en ett spratt? Del 16 av 20. UR.
Matija är tio år och bor tillsammans med sin familj i Zagorje ob Savi i Slovenien. Matija presenterar sin familj och visar upp sitt rum där han leker tillsammans med sin bror. Vi får även träffa Matijas bästa vän på skolgården och så berättar han om sina framtidsplaner. Del 8 av 8. UR.
Att höra sämre är något de flesta äldre får vänja sig vid. När är det dags att skaffa hörapparat, och hur vet man vilken typ man ska ha? Gudrun Schyman berättar om när hon började märka att hon hade fått nedsatt hörsel. Lotta Iverus berättar hur det var att få hörapparat på äldre dagar. Del 13 av 20. UR.
18:43
SR P4
Det är examensdags för de tidigare eleverna Ewa Fröling, Michael Segerström, Björn Hellberg och Ann Westin. De får lära sig hur man nyttjar hälsoappar och testa att beställa saker på nätet. Del 6 av 6. UR.
19:20
Kunskapskanalen
Algeriets öken är full av mysterier. Det karga landskapet rymmer också gröna oas-städer, märkliga klippformationer och en berberkultur som är tusentals år gammal. Del 3 av 5. UR.
Kursen närmar sig sitt slut och deltagarna förbereder sig för både slutprovet och att hålla sina examenstal. För att vänja sig vid att tala inför en publik spelar gruppen en pjäs på Shakespeares berömda teater The Globe. Brittisk dokumentärserie från 2020. Del 2 av 2. UR.
Philipp och Vanessa är syskon, men ändå inte. De växer upp tillsammans, men en dag är Vanessa borta ur Philipps liv. 17 år senare bestämmer sig Philipp för att ta reda på varför hans fostersyster lämnades bort efter två och halvt år. Tysk dokumentär från 2021. UR.
Kate startar vid Dunwich Heath och vandrar nästan två mil längs Suffolks kustlinje - en av de snabbaste eroderande kusterna i Europa. Hon får också inblick i den uråldriga konsten att lägga halmtak. Del 4 av 6. UR.
På ön Staten Island fanns en gång världens största deponi av sopor. På 900 hektar deponerades staden New Yorks avfall. Sopberget var tidvis över 70 meter högt. Nu blir det naturområde och en park. Omvandlingen pågår, men redan nu kan vi följa med på fågelskådning i Freshkills Park. Del 3 av 3. UR.
Vi följer hur de amerikanska, kanadensiska och brittiska trupperna avancerar framåt i Frankrike efter landstigningen i Normandie. Historiker och entusiaster visar den stora betydelsen järnvägen hade under det andra världskriget. Del 4 av 4. UR.