Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 15 Aug

  • 07:15

    SVT Barn

    Lässugen

    Lydia och Babben Larsson

    Lydia klarar allt utan vuxna - utom att läsa högt för sig själv. Men med sin lässug lyckas hon suga in lämpliga berättare som landar hemma i soffan! Idag läser artisten Babben Larsson "När prinsar stannar hemma" av Per Gustavsson. Del 1 av 7. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Va?! Om dålig hörsel

    Att höra sämre är något de flesta äldre får vänja sig vid. När är det dags att skaffa hörapparat, och hur vet man vilken typ man ska ha? Gudrun Schyman berättar om när hon började märka att hon hade fått nedsatt hörsel. Lotta Iverus berättar hur det var att få hörapparat på äldre dagar. Del 13 av 20. UR.

  • 10:50

    SVT1

    Seniorsurfarna - återträffen

    Digital examen

    Det är examensdags för de tidigare eleverna Ewa Fröling, Michael Segerström, Björn Hellberg och Ann Westin. De får lära sig hur man nyttjar hälsoappar och testa att beställa saker på nätet. Del 6 av 6. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Matte med Mat och Te

    Dubbelt och hälften

    Te har bjudit hem folk till ett party hemma hos Mat och Te. Hur många gäster kommer egentligen? Hur mycket popcorn behöver Te förbereda? Mat visar för Te hur man kan beräkna antal gäster. Del 2 av 6. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Finns Gud?

    Tyder big bang för 13,8 miljarder år sedan på att det finns en övernaturlig skapare av universum? Eller tyder evolutionens bloddrypande historia tvärtom på motsatsen? Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi, går raskt igenom 12 av de bästa - eller mest välkända - argumenten för och emot Guds existens. UR.

  • 15:21

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Brott och straff i antikens Rom

    En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de brott man kunde åtalas för och vilka som fick delta vid en rättegång. UR.

  • 15:43

    Kunskapskanalen

    Svenska demensdagarna 2024

    En utvecklad demensstrategi för Sverige

    Frida Nobel är geriatriker och medicinalråd vid Socialstyrelsen där hon samordnar arbetet med Sveriges nationella demensstrategi. Här berättar hon om arbetet med den nyligen framtagna strategin. UR.

  • 16:05

    Kunskapskanalen

    Svenska demensdagarna 2024

    Senaste nytt om Alzheimers sjukdom

    Neurokemiprofessorn Henrik Zetterberg berättar om de senaste framstegen inom alzheimerforskningen. Zetterberg berättar om sjukdomens historia och om nutidens diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom, samt hur detta kan komma att implementeras i svensk sjukvård. UR.

  • 17:40

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Skiffer i lasten

    Rob reser till det nordvästra hörnet av Wales i jakt på förlorade järnvägar som en gång drev världens största skifferindustri. Del 3 av 6. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en känguru

    Koumi hänger inte med i känguruns snabba fart. Kängurun tillhör en alldeles unik djurfamilj. Den kan nå upp i otroliga hastigheter genom att använda sina stora bakben. Del 4 av 52. UR.

  • 18:05

    SR P1

    En bok, en forskare

    Ett hav i mäktig rörelse

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en koala

    Koumi utforskar koalan. Den har grå päls och ser ut som ett gosedjur med de lurviga öronen och den roliga nosen. Koalan bor i Australien. Del 5 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en isbjörn

    Det är kallt där isbjörnarna bor. Koumi åker ändå och tittar på dem. Isbjörnars päls är egentligen inte vit utan färglös. Pälsen får sitt vita utseende genom det reflekterande ljuset från omgivande snö. Del 6 av 52. UR.

  • 18:16

    SVT Barn

    Bild ur Klippa och klistra

    Brillebjörn

    Klippa och klistra

    Ingelin tycker att det är kul att klippa med saxen. Hon är så koncentrerad att hon inte märker att hon klipper i vaxduken. Del 26 av 26. UR.

  • 18:22

    SVT Barn

    Barnen tycker att det är kul att själva trycka i boken med musik. Del 7 av 7. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Uttern Sven

    Fånga flundra

    Säsongsstart. Sven följer med familjen till havet och lyckas hitta en lugn vik där vågorna inte är så höga. Han försöker fånga en flundra, trots att Pernilla trampar runt med sina tassar och gör vattnet grumligt. Del 1 av 10. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Med egna ord - England

    Att tala inför publik

    Kursen närmar sig sitt slut och deltagarna förbereder sig för både slutprovet och att hålla sina examenstal. För att vänja sig vid att tala inför en publik spelar gruppen en pjäs på Shakespeares berömda teater The Globe. Brittisk dokumentärserie från 2020. Del 2 av 2. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Allt är Uffes fel

    Monstret Frank – Monstret i natten

    Allt är Uffes fel

  • 19:30

    SVT Barn

    NO naturligtvis

    Atomer

    Allt består av atomer, men det finns bara runt hundra olika sorter och det mesta levande på jorden består av bara fyra olika sorters atomer. Atomerna ingår i ett evigt kretslopp och kan bindas samman på olika sätt i molekyler. Atomerna i just din kropp kan tidigare ha varit del av en ostmacka eller en tyrannosaurus rex! Del 2 av 11. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten

    Bröst

    Elis bröst har börjat att ömma och växa, men varför är de olika stora? Roffe funderar på vilken sorts bröst han kommer att få. Del 2 av 10. UR.

  • 19:55

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Te Rau på Nya Zeeland

    Te Rau bor i Christchurch på Nya Zeeland. Hans föräldrar lever inte tillsammans så han alternerar mellan två hem och vägen till skolan varierar. Te Rau är maorier, och på vägen till skolan talar Te Rau om vikten av att maoriernas kultur och språk respekteras och bevaras. Del 18 av 25. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Mary Shelley – Frankensteins skapare

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    New Yorks skärgård

    Naturens återkomst

    På ön Staten Island fanns en gång världens största deponi av sopor. På 900 hektar deponerades staden New Yorks avfall. Sopberget var tidvis över 70 meter högt. Nu blir det naturområde och en park. Omvandlingen pågår, men redan nu kan vi följa med på fågelskådning i Freshkills Park. Del 3 av 3. UR.

  • 22:00

    SVT24

    Typiskt romer - teckenspråkstolkat

    Identitet

    Magdalena Graaf och Louie Marti besöker Zofia som ligger bakom matbloggen Zofias kök. Och hon berättar hon för första gången om sitt romska påbrå. Louie gör sitt månatliga besök på en skönhetssalong och pratar om hur det kommer sig att det anses så fult att sköta om sitt yttre. Del 5 av 6. UR.

  • 22:30

    SVT24

    Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

    Bota homos

    Ända fram till 1979 klassades homosexualitet som en psykisk sjukdom av Socialstyrelsen. En pastorsfru i Småland har delat med sig av en fyrastegs-metod för att bli fri från "synden". Kanhända blir Alice och Linda botade? Del 6 av 8. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Trollkarl i Hitlers tjänst

    "Kalanag" var en av de mest kontroversiella underhållarna i modern tid. Han var ansvarig för propagandafilmer, underhöll som magiker på Goebbels fester och uppträdde för Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet. När kriget var slut bannlystes han från filmbranschen och trollerihobbyn blev hans yrke. Tysk dokumentär från 2021. UR.

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Framtidens byggmaterial

    Från trä till bambu

    Redan idag byggs skyskrapor av trä. Forskare arbetar med att producera transparent trä. Bambu, som tillhör familjen sötgräs, växer många gånger snabbare än trä. Vågade arkitekter visar vad som är möjligt med bambu. Del 2 av 3. UR.