UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Idag är det artisten Markoolio som hamnar i Lydias lässug. Han läser boken "Sagan om det röda äpplet" av Jan Lööf. Del 2 av 7. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Vad händer om snabba, enkla råd för självhjälp tar över i media? Och om trender inom psykologi får större vikt än evidensbaserad terapi? Psykologerna Hana Jamali och Alexander Rozental samtalar om risker och möjligheter med psykologisk behandling, och vikten av att utvärdera behandlingens effekter. UR.
Vågor är ett av matematikens och fysikens viktigaste begrepp, och det har också inspirerat författare. Här möts författaren Per Molander och matematikern Hans Ringström i ett samtal om vågor i många olika former såsom exempelvis ljusvågor, gravitationsvågor, konjunkturvågor och svängningar i modet. UR.
När vi ser på jorden från rymden är den ett upplyst klot med stora städer och tätbebyggda områden som lyser upp natten. Detta överflöd av ljus påverkar vår möjlighet att se stjärnorna, men har också konsekvenser för djur och insekters livsmiljö liksom ekosystemet i stort och vårt psykiska välmående. UR.
Rob vandrar norr om gränsen i Aberdeenshire där han följer en järnväg som tar honom till det skotska höglandet. Del 4 av 6. UR.
Bardvalen är det största däggdjuret som finns i hela världen, och nästan det tyngsta däggdjuret som någonsin funnits. Man kan tro att den är en fisk eftersom den lever bland dem, men det är den inte. Del 7 av 52. UR.
Koumi undersöker jättemantan, vars stora fenor liknar vingar. Det ser ut som att den flyger. Som alla rockor har den en väldigt platt kropp som liknar en flygande drake. Del 8 av 52. UR.
Makaken är en speciell sorts apa. Den bor på en väldigt kall plats och har tjock beige päls som håller den varm. När kylan blir för påfrestande lämnar makaken skogen för att bada i varma källor. Del 9 av 52. UR.
Seriestart. Shelle, 29 år, har svårt att resa kollektivt eftersom hon knappt kan läsa skyltarna. Lamine, 60 år, drömmer om att ta körkort. Tillsammans med några andra vuxna går de en nioveckorskurs för att förbättra sina läs- och skrivförmågor. Del 1 av 3. Australisk dokumentärserie från 2021. UR.
Prick är prickig och Fläck är fläckig. Idag sitter de i soffan och degar. De blir sugna på något att äta, men det finns inget i skåpen. Varför inte baka både mackor och något sött? Del 1 av 6. UR.
Sven letar efter de små fåglarna som han sett springa runt i huset. När han äntligen hittar dem, finner han dem instängda i en bur. Han gör allt för att öppna buren, övertygad om att de vill komma ut till honom. Del 2 av 10. UR.
18:43
SR P4
Du får veta vad en blandning är och vilka som är de vanligaste blandningarna i naturen. Vi får se exempel på hur vi människor har blandat olika ämnen i allt från glas till legeringar. Vi tittar på emulsioner och hur viktiga dessa kan vara i matlagning. Del 3 av 11. UR.
Roffes röst låter ibland som en galen tupp. Eli vill få en fin röst, så att hon kan sjunga in skivor och bli en berömd artist. Del 3 av 10. UR.
Säsongsstart. Rania Hussein El Schuli går i sjätteklass och bor i Zaatari-flyktinglägret i Jordanien. Hon älskar skolan och drömmer om att bli civilingenjör. Hon och hennes familj flydde från Syrien och lever nu under svåra förhållanden i lägret. Del 1 av 12. UR.
Seriestart. Storbritanniens regenter har ständigt fruktat att de ska invaderas av utländska krafter. Henrik VIII var väldigt rädd för att det katolska Europa skulle tåga in i landet. Professor Alice Roberts berättar om hans fruktan genom hans slott, kanoner, skepp och spioner. Brittisk faktaserie från 2022. Del 1 av 4. UR.
Louie Marti och Magdalena Graaf reser till Spanien för att hälsa på Louies föräldrar och släkt. Familjen berättar om hur de hamnade i Sverige, där Louie föddes. Resan kulminerar i en romsk fest, där vi också träffar Louies älskade farbror Peppe som lärt honom allt om matlagning. Del 6 av 6. UR.
Seriestart. I april 1967 genomförde femton överstar en kupp och upprättade diktatur i Grekland. Landet var redan splittrat med stora sociala klyftor efter det grekiska inbördeskriget. Del 1 av 2. UR.
Är det inte tråkigt att man kommer på sig själv med att placera folk i fack hela tiden? I Sandviken träffar Alice och Linda Christine som verkligen får dem att tänka till. Christine säger att hon under en tid var homofob. Sedan kom hon ut som lesbisk. Men det senaste ryktet säger att Christine ändrat riktning igen. Den där Lars, vem är det egentligen? Och hur lesbisk är han? Del 7 av 8. UR.
Caroline vågade inte komma ut hemma i Pajala av rädsla för att bli utfryst. Därför flyttade hon till Umeå där hon kunde vara sig själv. Men hon saknade naturen i Pajala, och nu är hon tillbaka. Finns det ens någon annan lesbisk i Pajala, hur långt bort bor närmsta "haff" egentligen? Del 8 av 8. UR.
För många är Italien själva sinnebilden för romantik. Här kan man möta unga män som tränar raggningsrepliker i gathörnen. Men varför är det så få som gifter sig, och varför föds det så få barn? Fransk dokumentär från 2023. UR.