UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Hur känns det att säga adjö till förskolan och gå till allt det nya? Tänk vad många vuxna man lärt känna i förskolan. Och tänk vad många nya vuxna man ska lära känna i förskoleklassen och skolan. Del 3 av 6. UR.
Helmi har en dröm: att på en dykarfärd få se fisken som kallas sjöns konung. I strandvegetationen hittar Helmi små gäddor. Men kommer även självaste konungen att visa sig? Del 3 av 10. UR.
Louie Marti och Magdalena Graaf reser till Spanien för att hälsa på Louies föräldrar och släkt. Familjen berättar om hur de hamnade i Sverige, där Louie föddes. Resan kulminerar i en romsk fest, där vi också träffar Louies älskade farbror Peppe som lärt honom allt om matlagning. Del 6 av 6. UR.
I Sandviken träffar Alice och Linda Christine som verkligen får dem att tänka till. Christine säger att hon under en tid var homofob. Sedan kom hon ut som lesbisk. Men det senaste ryktet säger att Christine ändrat riktning igen. Den där Lars, vem är det egentligen? Och hur lesbisk är han? Del 7 av 8. UR.
Caroline vågade inte komma ut hemma i Pajala av rädsla för att bli utfryst. Därför flyttade hon till Umeå där hon kunde vara sig själv. Men hon saknade naturen i Pajala, och nu är hon tillbaka. Finns det ens någon annan lesbisk i Pajala, hur långt bort bor närmsta "haff" egentligen? Del 8 av 8. UR.
Håkan och Berit ska ha fest. Men var ska de duka och vilka ska de bjuda? Håkans vänner är små däggdjur och Berits vänner är grod- och kräldjur. Finns det någon plats som passar både Håkans och Berits vänner? Och varför vill de inte bjuda huggormen och räven? Del 4 av 5. UR.
I Pinos trädgård växer det gurka, sallad, äpplen, pumpor och päron. Pino sår frön. Pingvinen vattnar. Kaninen planterar en morot och väntar på att det ska växa. Berättare: Birger Winsa. Del 20 av 20. UR.
Klyftan mellan de barn som läser lite, eller inget, och de som läser mycket ökar. Hur kan man se till att alla barn, oavsett förutsättningar, lär sig läsa och vilken roll spelar läromedel i det arbetet? Ett samtal om att använda de möjligheter som finns i skolan och om att undervisning är viktigare än elevernas motivation. UR.
Hur kan lärare förändra lektionerna med hjälp av AI-verktyg? Gymnasieläraren Mats Larsnäs berättar om ett antal konkreta verktyg och exempel från sin egen undervisning. Det rör sig om allt från ett VR-projekt som hjälper elever som har svårt att tala högt i klassrummet till rollspel om händelserna i Ådalen 1931. UR.
Vad ökar risken för läs- och skrivsvårigheter? Och framför allt ¿ hur kan man hjälpa personer med språkstörning, som har stora svårigheter att läsa och skriva? Olof Sandgren, docent i logopedi, berättar om hur språkförmåga hänger ihop med läsning och skrivning. UR.
Med start vid naturreservatet Minsmere Nature Reserve promenerar Kate 30 kilometer längs Suffolks stenstränder. Hon paddlar genom Snape Maltings våtmarker i en kajak och besöker Orford Ness som tidigare var en militär testplats. Del 6 av 6. UR.
Alice Roberts letar efter spår från Storbritanniens upprustning inför en tysk invasion. Hur uppstod hemvärnet och hur var kvinnornas roll i det offensiva försvaret? Vi möter indisk-amerikanska Noor Inayat Khan, specialagent som arbetade med sabotageverksamhet i det tyskockuperade Frankrike. Del 2 av 4. UR.
Den brittiske komikern Griff Rhys Jones utforskar Québec för att avslöja hur franskt Kanada verkligen är. Från Montreal till Québec kommer Griff att avslöja hur dess historia har hjälpt till att forma dagens mångkulturella Kanada. Del 2 av 6. UR.
18:43
SR P4
Ylva vill byta klass eftersom Tara inte försvarade henne. Och kan Jonas förlåta att Tara inte stod upp för honom? Det finns en hel del att ångra den senaste tiden. Är det för sent för Tara att ställa saker till rätta? Del 6 av 6. UR.
Att bada i havet är härligt. Vi träffar 11-åringarna Elsa och Julius som är med i Nippers. Det är en barn- och ungdomsverksamhet i Tylösand som lär ut livräddning och hur man badar säkert i havet. Del 1 av 5. UR.
Seriestart. Mitt i centrala Europa ligger Ardennerna som sträcker sig över tre länder med sitt vackra landskap. Bergskedjan är en av de mest varierade i Västeuropa med oändliga lövskogar, floder och bäckar som slingrar sig runt det kuperade och ibland klippiga landskapet. Stora delar är idag skyddade naturreservat. Tyskt reseprogram från 2022. Del 1 av 4. UR.
En ny konstitution infördes i Portugal 1933: Estado Novo - Den nya staten. I och med den blev António de Oliveira Salazar landets diktator. Regimen gick bland annat ut på att bevara sina kolonier som Portugisiska Västafrika, Portugisiska Guinea och Portugisiska Östafrika. Del 2 av 2. UR.
Seriestart. En liten fransk by, Oradour sur Glane, är idag helt tom på innevånare, men har en stor kyrkogård. Den 10 juni 1944 anlände SS trupper från två pansardivisioner och massakrerade hela byn. De dödade över 640 män, kvinnor och barn och brände ner alla byggnader. Del 1 av 12. UR.
Resan fortsätter till Hawaii, där huladans sedan urminnes tider varit ett sätt att känna samhörighet med gudarna, förfäderna och naturen. Här får vi även smakprov på såväl tahitisk dans som den dramatiska samoanska eldknivsdansen. Amerikansk dokumentärserie från 2021. Del 4 av 5. UR.