UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Visste du att huden är kroppens största organ? Den är lika stor som ett lakan om man skulle vika ut den. I hudens olika lager finns viktiga och finurliga saker som känselceller, hårsäckar och fettceller. Del 1 av 5. UR.
Hjärnan är som ett kontrollrum som sköter det mesta som händer i kroppen. Vad gör de olika delarna i hjärnan? Storhjärnan, lillhjärnan och hela nervsystemet. Del 2 av 5. UR.
Alla blommorna på blomsterängen har försvunnit! Birger Bi och Djojj måste hitta en ny blomsteräng innan bina i kupan svälter ihjäl. Men det blir inte riktigt som Birger och Djojj har tänkt sig. Del 2 av 6. UR.
Seriestart. Sveriges historia presenterad på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn förståelse och en övergripande bild av utvecklingen de senaste 200 åren. Mycket har hänt sedan början på 1800-talet. Om fattigdomen, kyrkans makt, utvandringen till Amerika och industrialiseringen. Del 1 av 10. UR.
Om hur Sveriges demokrati fungerar, förklarat på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för det svenska samhället. Om vilka rättigheter och skyldigheter man har, hur ett val går till och vad regioner och kommuner är och vad de har för uppgifter. Del 2 av 10. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Vilka är de viktigaste aspekterna av digitaliseringen och AI:s intåg i skolan när lärare får välja? Utifrån en medlemsundersökning bland Sveriges lärare diskuteras här frågor som lärare själva har pekat ut. Det gäller bland annat fusk med hjälp av AI och ogenomtänkta investeringar i tekniska system. UR.
Hur gör man för att stötta barn som möter till exempel näthat eller plötsligt och oväntat ser svåra saker på internet? Catarina Nylund och David Sandberg Hjelm från Bris ger råd och berättar vad barn själva efterlyser. Det handlar framför allt om att lyssna och att lyssna noga. UR.
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Psykiatern och författaren Anders Hansen förklarar varför vi har känslor och varför ångest faktiskt kan hjälpa oss. Ångesten har till och med varit livsnödvändig för oss genom historien. UR.
17:37
SR P4
Maria Pasenau, född 1994, och Bjarne Melgaard, född 1967, är två norska konstnärer. Maria arbetar med installationer, foto, performance och skulptur. Bjarne arbetar med foto, skulptur och måleri. Maria har haft Bjarne som en stark inspirationskälla, men kanske båda har varandra som inspiratörer. Del 3 av 3. UR.
Dansare i Monterrey bjuder på ett axplock av regionens vitt skilda danser som rådjursdansen danza del venado, dödsdansen danza de los diablos och bröllopsdansen la bamba. Amerikansk dokumentärserie från 2021. Del 5 av 5. UR.
I toppidrotten räcker det inte att träna sin kropp - mental styrka är minst lika viktigt. Men hur kan man träna en lagspelare att växla mentalt mellan "jag" och "vi"? Att handskas med stress? Och kan man träna sig att uppnå det tillstånd som kallas "flow"? Fransk dokumentärserie från 2021. Del 4 av 4. UR.
Griff Rhys Jones börjar sin utforskning av Ontario vid Niagarafallen vid den amerikanska gränsen. För att sedan komma underfund med vad det är som gör kanadensare så trevliga. Del 3 av 6. UR.
Vi besöker en spökstad i Azerbajdzjan, Aghdam. Här har flera väpnade konflikter rasat mellan Azerbajdzjan och Armenien. Resultatet är fruktansvärd förödelse och en nästan helt övergiven region, men en byggnad sparades från bombardemang. En gigantisk övergiven byggnad i Estland på gränsen till Ryssland, men varför ser arkitekturen brittisk ut? Del 2 av 12. UR.
Mike, 29, kunde inte läsa över huvud taget när kursen började. Nu tänker han försöka läsa menyn när han bjuder sin flickvän på restaurang. Och Makere, 35, får tips av en författare med dyslexi om hur hon kan läsa sagor för sina barn. Australisk dokumentärserie från 2021. Del 2 av 3. UR.
Från King's Lynn till Great Yarmouth. Rob följer en övergiven järnväg i Norfolk som går genom några av de tystaste delarna av England. Här finns också några av de rikaste lantgårdarna. Del 5 av 6. UR.