UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
08:05
SR P4
Varför är det inte superstökigt i skogen? Det borde ligga högar av bajs och löv överallt. Del 2 av 10. UR.
Hur känns det att säga adjö till förskolan och gå till allt det nya? Tänk vad många vuxna man lärt känna i förskolan. Och tänk vad många nya vuxna man ska lära känna i förskoleklassen och skolan. Del 3 av 6. UR.
Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Berättarröst: Vanna Rosenberg. Del 2 av 5. UR.
Vad är energi och vad använder vi den till? Vad är skillnaden mellan förnybara och icke förnybara energikällor och hur kan vi lagra energin till när vi behöver den? Vi går också igenom energiomvandling och hur energin distribueras genom elnät från kraftverk till användare. Del 4 av 11. UR.
I toppidrotten räcker det inte att träna sin kropp - mental styrka är minst lika viktigt. Men hur kan man träna en lagspelare att växla mentalt mellan "jag" och "vi"? Att handskas med stress? Och kan man träna sig att uppnå det tillstånd som kallas "flow"? Fransk dokumentärserie från 2021. Del 4 av 4. UR.
Dansare i Monterrey bjuder på ett axplock av regionens vitt skilda danser som rådjursdansen danza del venado, dödsdansen danza de los diablos och bröllopsdansen la bamba. Amerikansk dokumentärserie från 2021. Del 5 av 5. UR.
När Philippe Simay ger sig ut på en resa längs Argentinas 500 mil långa motorväg Ruta 40 träffar han människor som bor och lever i området sen flera generationer tillbaka. Hur har vägen påverkat deras och deras förfäders liv? Det blir en resa där resandet är lika viktigt som målet. Franskt reseprogram från 2022. UR.
Seriestart. Hur lever vi i nuet på tyska? Julia lär oss att böja verb i presens med hjälp av kabaret, techno och sina två medhjälpare. Del 1 av 6. UR.
Tysk kortfilm. Karim drömmer om att bli en professionell fotbollsspelare och därmed lösa sin mammas ekonomiska bekymmer. Men när han nekas chansen att komma in i proffslaget och hans dröm krossas drivs han till en desperat handling. Regi: Alex Negret. UR.
Kortfilm på svenska och nordsamiska. Någonstans i fjällvärlden, år 1916, följer vi Sire Marainen. Sire är 35 år och gravid då hon får giftstruma. För att hantera sin situation måste Sire fokusera på de små detaljerna. Regi: Liselotte Wajstedt. UR.
Gehakte leber äts ofta vid olika högtider och kan jämföras med sillen på julbordet. Nadjas mormor är proffs på denna förrätt och idag ska hon lära Nadja och sin dotter Anne att laga den. Del 9 av 10. UR.
Vännerna Paula och Mina gör en söt lokshn-kugl och en salt kartofl-kugl. Rätterna kan ätas var för sig eller som tillbehör till andra rätter. Del 10 av 10. UR.
Waverley-linjen gick söderut, från Edinburgh och genom Scottish Borders, till Carlisle i England. Sedan anslöt den till vad som idag kallas West Coast Main Line. När linjen stängdes ner 1969 blev det stora protester. Rob besöker en av Hawicks få kvarvarande kashmirfabriker. Del 6 av 6. UR.
Alice Roberts berättar om Storbritanniens militära uppbyggnad under det kalla krigets början på 1950-talet. Storbritannien konstruerade bunkrar för civilbefolkningen och byggde upp ett eget kärnmissilsförsvar. Dessutom besöker vi en atombombssäker ledningscentral och inspekterar det legendariska jetbombplanet Avro Vulcan. Del 3 av 4. UR.
Seriestart. Mitt i centrala Europa ligger Ardennerna som sträcker sig över tre länder med sitt vackra landskap. Bergskedjan är en av de mest varierade i Västeuropa med oändliga lövskogar, floder och bäckar som slingrar sig runt det kuperade och ibland klippiga landskapet. Tyskt reseprogram från 2022. Del 1 av 4. UR.
En ny konstitution infördes i Portugal 1933: Estado Novo - Den nya staten. I och med den blev António de Oliveira Salazar landets diktator. Regimen gick bland annat ut på att bevara sina kolonier som Portugisiska Västafrika, Portugisiska Guinea och Portugisiska Östafrika. Del 2 av 2. UR.
Mike, 29, kunde inte läsa över huvud taget när kursen började. Nu tänker han försöka läsa menyn när han bjuder sin flickvän på restaurang. Och Makere, 35, får tips av en författare med dyslexi om hur hon kan läsa sagor för sina barn. Australisk dokumentärserie från 2021. Del 2 av 3. UR.
Maria Pasenau, född 1994, och Bjarne Melgaard, född 1967, är två norska konstnärer. Maria arbetar med installationer, foto, performance och skulptur. Bjarne arbetar med foto, skulptur och måleri. Maria har haft Bjarne som en stark inspirationskälla, men kanske båda har varandra som inspiratörer. Del 3 av 3. UR.