Tablå

UR:s program i Radio & TV

Måndag 02 sep

  • 08:00

    SVT2

    Jetzt Grammatik!

    Präsens

    Seriestart. Hur lever vi i nuet på tyska? Julia lär oss att böja verb i presens med hjälp av kabaret, techno och sina två medhjälpare. Del 1 av 6. UR.

  • 08:13

    SVT2

    Kortfilmsklubben - tyska

    Goldjunge

    Tysk kortfilm. Karim drömmer om att bli en professionell fotbollsspelare och därmed lösa sin mammas ekonomiska bekymmer. Men när han nekas chansen att komma in i proffslaget och hans dröm krossas drivs han till en desperat handling. Regi: Alex Negret. UR.

  • 08:27

    SVT2

    Kortfilmsklubben - samiska

    Sire och den sista sommaren

    Kortfilm på svenska och nordsamiska. Någonstans i fjällvärlden, år 1916, följer vi Sire Marainen. Sire är 35 år och gravid då hon får giftstruma. För att hantera sin situation måste Sire fokusera på de små detaljerna. Regi: Liselotte Wajstedt. UR.

  • 08:42

    SVT2

    Bobes mat

    Gehakte leber

    Gehakte leber äts ofta vid olika högtider och kan jämföras med sillen på julbordet. Nadjas mormor är proffs på denna förrätt och idag ska hon lära Nadja och sin dotter Anne att laga den. Del 9 av 10. UR.

  • 08:50

    SVT2

    Bobes mat

    Lokshn-kugl och kartofl-kugl

    Vännerna Paula och Mina gör en söt lokshn-kugl och en salt kartofl-kugl. Rätterna kan ätas var för sig eller som tillbehör till andra rätter. Del 10 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Berätta för mig - finska

    Tex-mex

    Rodde blir retad för att hans pappa kommer från Chile. Klassen verkar inte tycka att jargongen är något att bli upprörd över och förstår inte att Rodde blir ledsen. Hur kan han få stopp på mobbningen? Del 3 av 5. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bild ur Benjamin Franklin – den förste amerikanen

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Benjamin Franklin – den förste amerikanen

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    En skola fri från frånvaro 2024

    Hur hamnade vi här?

    Många unga vill, men kan inte, gå till skolan - hur hamnade vi här? Vilka beslut, lagändringar och reformer har gjort den svenska skolan otillgänglig och exkluderande för de mest sårbara eleverna? UR.

  • 16:07

    Kunskapskanalen

    En skola fri från frånvaro 2024

    Psykisk ohälsa bland unga

    Hur kan vi stötta den som mår dåligt? Vissa människor har förmågan att alltid säga rätt saker. Men är det så viktigt egentligen? Ullakarin Nyberg är psykiater och suicidforskare. I sin föreläsning visar hon på vikten av att våga prata med den som mår dåligt, och inte avstå för rädslan att vara ett otillräckligt stöd. UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Sport och vetenskap

    Mental styrka

    I toppidrotten räcker det inte att träna sin kropp - mental styrka är minst lika viktigt. Men hur kan man träna en lagspelare att växla mentalt mellan "jag" och "vi"? Att handskas med stress? Och kan man träna sig att uppnå det tillstånd som kallas "flow"? Fransk dokumentärserie från 2021. Del 4 av 4. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Bild ur Hjärtat och blodkärlen

    Den underbara människan

    Hjärtat och blodkärlen

    Seriestart. Hjärtat är människans motor. Även om hjärtat slår oavbrutet måste du komma ihåg att ta väl hand om det. Del 1 av 8. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Min hobby

    Käpphästar

    Seriestart. Seanna från Österby älskar käpphästar. Vi följer med Seanna och hennes syster på ett käpphästäventyr i skogen. Och så blir det spänning i luften när det årliga käpphäst-mästerskapet ska avgöras. Del 1 av 20. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    En bro av poesi

    Småskolans utflykt av Harry Martinson

    En filmad gestaltning av Harry Martinssons dikt Småskolans utflykt: "En dag fick vi ledigt och besteg det allra högsta berget. Där uppifrån tyckte vi att hela världen låg." Del 7 av 10. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Vilse i skogen

    Kazoo och Majs vet att gränsen går vid stora stenen. Men just idag är de ju faktiskt diamantsamlare. Del 3 av 16. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Du måste förvandla dig!

    Monstret på cirkusen

    Du måste förvandla dig!

  • 19:10

    Kunskapskanalen

    Europas högländer

    Ardennerna i Belgien

    Seriestart. Mitt i centrala Europa ligger Ardennerna som sträcker sig över tre länder med sitt vackra landskap. Bergskedjan är en av de mest varierade i Västeuropa med oändliga lövskogar, floder och bäckar som slingrar sig runt det kuperade och ibland klippiga landskapet. Tyskt reseprogram från 2022. Del 1 av 4. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bild ur Varför är det så svårt att förändras?

    Besserwisser

    Varför är det så svårt att förändras?

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Bild ur Examen

    Med egna ord - Australien

    Examen

    Kursen närmar sig sitt slut och spänningen stiger: Kommer alla att klara de mål de själva satt upp? Hur mycket hinner man lära sig på nio veckor? Och hur ska det gå att hålla tal på examen. Australisk dokumentärserie från 2021. Del 3 av 3. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Batteriernas möjligheter

    Telefonen, datorn och elbilen är några av de produkter som behöver batterier som innehåller litium och kobolt, två metaller som är problematiska på flera sätt. Den gröna omställningen kommer att kräva allt fler batterier, men hur ska framtidens batterier produceras? Del 2 av 10. UR.

  • 21:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Möte med silverryggen

    Naturfilmaren Vianet ägnar tre månader åt ett projekt där gorillor ska vänjas vid människor. Tanken är att främja turismen i området, för att säkra lokalbefolkningens inkomster och få dem med i kampen mot tjuvjägare. Allt för att trygga den starkt hotade artens överlevnad. Det blir ett både farligt och känslomässigt uppdrag. Brittisk dokumentär från 2023. UR.

  • 22:25

    Kunskapskanalen

    Ruta 40 – vägen längs Anderna

    När Philippe Simay ger sig ut på en resa längs Argentinas 500 mil långa motorväg Ruta 40 träffar han människor som bor och lever i området sen flera generationer tillbaka. Hur har vägen påverkat deras och deras förfäders liv? Det blir en resa där resandet är lika viktigt som målet. Franskt reseprogram från 2022. UR.

  • 00:05

    Kunskapskanalen

    Brittiska fort med Alice Roberts

    Kärnvapenhot och spioner

    Alice Roberts berättar om Storbritanniens militära uppbyggnad under det kalla krigets början på 1950-talet. Storbritannien konstruerade bunkrar för civilbefolkningen och byggde upp ett eget kärnmissilsförsvar. Dessutom besöker vi en atombombssäker ledningscentral och inspekterar det legendariska jetbombplanet Avro Vulcan. Del 3 av 4. UR.

  • 00:50

    Kunskapskanalen

    Europas glömda diktaturer

    Salazars era i Portugal

    En ny konstitution infördes i Portugal 1933: Estado Novo - Den nya staten. I och med den blev António de Oliveira Salazar landets diktator. Regimen gick bland annat ut på att bevara sina kolonier som Portugisiska Västafrika, Portugisiska Guinea och Portugisiska Östafrika. Del 2 av 2. UR.